România trimite trupe în Orientul Mijlociu. Parlamentul a aprobat planul președintelui

România trimite trupe în Orientul Mijlociu. Parlamentul a aprobat planul președintelui

Parlamentul a aprobat participarea Armatei României în operațiunile maritime ale UE și SUA, EUNAVFOR ASPIDES și PROSPERITY GUARDIAN, în contextul deteriorării securității în Marea Roșie și Golful Aden. Propunerea președintelui Klaus Iohannis vine pe fondul conflictelor din Fâșia Gaza și acțiunilor grupării Al-Houthi, având ca scop protejarea libertății de navigație în rutele strategice.

Cinci militari români vor pleca în Orientul Mijlociu - Foto Arhivă

Cinci militari români vor pleca în Orientul Mijlociu - Foto Arhivă

Mai precis, senatorii şi deputaţii, reuniţi, luni, în plen, au aprobat scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis, în care acesta informează despre participarea Armatei României în operația EUNAVFOR ASPIDES și solicită aprobarea pentru operațiunea maritimă PROSPERITY GUARDIAN (OPG) din Orientul Mijlociu, cu 258 de voturi „pentru” și șase „împotrivă”, potrivit Știri pe Surse.

Președintele Klaus Iohannis subliniază în scrisoare că, din cauza conflictelor din Fâșia Gaza și a acțiunilor grupării Al-Houthi împotriva intereselor Israelului, inclusiv a traficului maritim din Marea Roșie, securitatea în zona coastelor yemenite și a Strâmtorii Bab-al-Mandeb a înregistrat o deteriorare constantă, având un impact negativ asupra economiei la nivel european și global.

În contextul actual, președintele menționează că, la 18 decembrie 2023, Statele Unite au demarat operațiunea PROSPERITY GUARDIAN (OPG) împotriva rebelilor Al-Houthi și au solicitat sprijin internațional pentru securitatea din Marea Roșie, implicând personal militar și intensificând schimbul de informații.

De altfel, pe 29 ianuarie, Uniunea Europeană a lansat demersuri pentru inițierea operațiunii EUNAVFOR ASPIDES în colaborare cu PROSPERITY GUARDIAN, având ca obiectiv asigurarea libertății de navigație în rutele cheie din Strâmtoarea Bab-al-Mandeb, Strâmtoarea Ormuz și Marea Roșie, Marea Arabiei și Golful Persic.

Operațiunea EUNAVFOR ASPIDES a fost lansată la 19 februarie în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene.

Șeful statului a aprobat, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, participarea Armatei României la EUNAVFOR ASPIDES din 2024, cu un contingent de până la cinci militari, pentru protejarea libertății de navigație în zonele menționate.

Președintele solicită aprobarea Parlamentului pentru participarea a până la trei militari români în Operația PROSPERITY GUARDIAN (OPG) în zona Mării Roșii, Golfului Aden și Bahrain începând din 2024, conform legii și finanțat din bugetul Ministerului Apărării Naționale.

"De asemenea, în baza prevederilor art. 7 alin. (2) din Legea nr. 121/2011 privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, cu modificările şi completările ulterioare, solicit aprobarea Parlamentului României pentru participarea Armatei României la Operaţia maritimă de tip coaliţie PROSPERITY GUARDIAN (OPG), sub comanda SUA, în zona de responsabilitate din Marea Roşie, Golful Aden şi teritoriul statului Bahrain, începând cu anul 2024, cu până la trei militari. Participarea personalului la această operaţie, în cadrul comandamentului dislocat pe teritoriul statului Bahrain, se va face ulterior reglementării statutului juridic al militarilor români pe teritoriul acestui stat. Fondurile financiare necesare participării la misiuni sunt asigurate din bugetul alocat Ministerului Apărării Naţionale în anul 2024", adaugă Klaus Iohannis.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Istoria secretă a gladiatorilor daci. A fost unul dintre puținele popoare antice pentru care s-a construit o școală specială

2 Citiți, oameni buni, asta a fost și este România „lor”!

3 Avem documentul / Toate măsurile, de la alocații, la pensii și salariile bugetarilor

4 Foarte interesant scenariul ipotetic al lui Mark Galeotti despre impactul tragediei avionului azer asupra puterii lui Putin

5 VIDEO Cu România asta ce facem oameni buni, o anulăm și pe ea, ca să iasă cum trebuie?