România, ţara europeană în care este cel mai rău să fii mamă
Din cele 178 de state incluse în raport, Finlanda se distinge ca ţara cu cel mai prielnic climat pentru mame, fiind urmată în clasament de alte cinci state nord-europene: Norvegia, Suedia, Islanda, Olanda şi Danemarca.
La polul opus însă, topul ţărilor care oferă condiţii sociale precare tinerelor mame este dominat de comunităţile africane, în frunte cu Somalia, Congo, Niger şi Mali.
De asemenea, dacă în Sierra Leone, 20% din copii nu ajung la vârsta de cinci ani, în Islanda, acest risc este de 90 de ori mai mic.
În acest an, România ocupă locul 65 în clasamentul internaţional, ceea ce o clasează pe ultima poziţie la nivelul Uniunii Europene, la distanţă considerabilă faţă de Ungaria (locul 55) şi Bulgaria (44). Mai mult, România este depăşită în topul global de state mult mai sărace, precum Serbia (locul 36), Cuba (35) sau Belarus (26).
„Studiul are în vedere cinci indicatori: riscul de deces matern, mortalitatea copiilor sub cinci ani, anii de şcolarizare petrecuţi în sistemul de educaţie formală, PIB per capital, participarea femeilor la actul de guvernare, iar România raportează cifre descurajatoare pentru toate cele cinci criterii. De pildă, dacă la noi o femeie din 2.600 moare în timpul sarcinii (exact aceeaşi cifră este raportată şi de Iran, de pildă), în Vest raportul este de 1 la 8.900. De asemenea, în timp ce 1,2% din copiii în România mor înainte de a împlini 5 ani, în Occident lucrurile stau mult mai optimist, cu o pondere de doar 0,4%”, potrivit unui comunicat emis de Organizaţia Salvaţi Copiii.
„În România, un copil mai mic de un an moare la fiecare 5 ore, iar principala cauză a acestui flagel este prematuritatea. Cu ajutorul echipamentelor donate până acum, Salvaţi Copiii România a contribuit la salvarea a 3.600 vieţi, iar pentru acest an avem în vedere dotarea a 28 de maternităţi”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedintele Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.
Despre raportul „Starea mamelor din întreaga lume”
Ajuns la cea de-a 15-a ediţie, studiul din acest an are ca temă situaţia mamelor din statele aflate în război, în condiţiile în care peste 250 de milioane de copii cu vârste mai mici de cinci ani trăiesc în zone de conflict, iar peste jumătate din decesele înregistrate anual în rândul mamelor şi copiilor au loc în regiunile afectate.
Primele 10 poziţii în clasamentul din acest an sunt ocupate de Finlanda, Norvegia, Suedia, Islanda, Olanda, Danemarca, Spania, Germania, Belgia şi Australia. La polul opus, statele care oferă cele mai nefericite condiţii de viaţă mamelor sunt Somalia, Congo, Mali, Niger, Guineea-Bissau, Republica Centrafricană, Sierra Leone, Nigeria, Ciad şi Coasta de Fildeş.
Despre Organizaţia Salvaţi Copiii
Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Programele organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile. În cei 24 de ani de activitate, peste 1 milion de copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de organizaţie.
Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children Internaţional, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului.
Sursa: adevarul.ro