România, sub cod roșu de canicula. Ce alimente sunt ideale pentru a face față căldurii

România, sub cod roșu de canicula. Ce alimente sunt ideale pentru a face față căldurii

În mijlocul unui cod roșu de căldură, care afectează opt județe și Capitala României, alimentația devine esențială pentru menținerea confortului și sănătății.

Care sunt alimentele perfecte pentru zilele toride - Foto Arhiva

Care sunt alimentele perfecte pentru zilele toride - Foto Arhiva

Potrivit Dr. Lizzy Davis de la Universitatea din Alabama, temperatura ridicată afectează apetitul prin acțiunea hipotalamusului, care reglează atât senzația de foame, cât și temperatura corpului. Pe vreme caniculară, corpul tinde să reducă apetitul pentru a minimiza căldura generată de digestie, potrivit G4Food .

În timp ce hipotalamusul lucrează intens pentru a regla temperatura corpului, de asemenea, suprimă apetitul. Acest lucru înseamnă că, pe vreme caldă, corpul nostru are tendința de a mânca mai puțin, deoarece hipotalamusul acordă prioritate controlului temperaturii. Este un răspuns adaptativ important pentru a reduce producția de căldură, generate de procesul de digestie, gestionând în același timp temperatura corpului”, a explicat prof. dr. Lizzy Davis.

Ce ar trebui să mâncăm pentru a face față caniculei

Pentru a rămâne hidratați, alimentele cu conținut ridicat de apă sunt ideale: pepenii galbeni și verzi, citricele și castraveții.

„Oamenii ar trebui să evite să mănânce alimente greu digerabile, deoarece adaugă căldură corpului”, spune prof. dr. Lizzy Davis.

Evitați cafeaua, ceaiul cu gheață și alcoolul, care pot agrava deshidratarea, optând în schimb pentru apă ca opțiune principală de hidratare.

Alimente recomandate în zilele caniculare:

  • Fructe : pepene roșu și galben, piersici, căpșuni, cireșe, smochine, fructe de pădure
  • Pește cu carne albă: cod, calcan, somon, șalău
  • Supe de legume și de pui
  • Legume: roșii, castraveți, dovlecei, frunze de țelină, salată verde, broccoli
  • Pui fiert sau preparat la cuptor

Alimente de evitat pe caniculă:

  • Carne grasă, prăjită sau la grătar, deoarece se digeră greu și adaugă căldură corpului
  • Mărar, sparanghel, anghinare, datorită efectului diuretic care poate agrava deshidratarea
  • Dulciuri rafinate și produse de patiserie, pentru că glucidele se digeră greu și pot accentua disconfortul în căldură

Adaptarea dietei pe caniculă poate contribui semnificativ la confortul și starea generală în perioadele cu temperaturi extreme . Fiți atenți la alegerile alimentare pentru a vă menține sănătatea și hidratarea în echilibru în aceste zile toride.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Revenim, Ponta a rămas prost, nu s-a vindecat...

2 „Toate ne vor lovi drastic, vești triste pentru oameni"

3 Răsturnare de situație în cazul finanțării campaniei lui Călin Georgescu

4 Ce a primit de la CNSAS un anticomunist care a cerut dosarul lui Călin Georgescu de dinainte de 1989

5 Fraților, pe ăștia nu-i mai satură nimic?