România, strategie unicată: suntem singurii din grupă, cu o astfel de alegere, înainte de Euro 2024

România, strategie unicată: suntem singurii din grupă, cu o astfel de alegere, înainte de Euro 2024

O analiză a partidelor pe care le vor disputa naționalele aflate în grupa E de la Campionatul European (14 iunie – 14 iulie) demonstrează că tricolorii își vor face încălzirea pentru turneul final în compania unor formații „liliputane“.

Ianis Hagi, om de bază în naționala României. FOTO: Platforma X

Ianis Hagi, om de bază în naționala României. FOTO: Platforma X

Despre grupa noastră preliminară pentru Euro 2024 s-a spus, pe bună dreptate, că a fost printre cele mai slabe din istoria calificărilor pentru o astfel de întrecere.

O asemenea teorie cu greu poate fi demontată, având în vedere că două dintre adversarele noastre, Belarus și Israel, au fost private de avantajul terenului propriu. Iar Kosovo și Andorra provin din lumea a 4-a a fotbalului internațional. În fine, Elveția, marea favorită a seriei, s-a dovedit o dezamăgire în preliminarii. Dovadă că s-a clasat după România, înregistrând o remiză, 2-2, în meciul direct cu tricolorii la Lucerna, și o înfrângere meritată, 0-1 pe Arena Națională.

Firește, componența grupei noastre nu trebuie să reducă dimensiunile acestei performanțe care a fost calificarea pentru Euro 2024. În primul rând, s-au ratat calificări și din grupe extrem de ușoare. Suedia, de pildă, va privi turneul final la televizor, după ce s-a clasat pe 3, într-o serie cu Belgia, Austria, Azerbaidjan și Estonia. Și încă ceva: orice echipă și-ar dori o grupă ușoară în preliminarii, nu doar România.

Am căutat „saci de box“

Acum, când cele 24 de naționale calificate pentru turneul final au intrat pe linia dreaptă a pregătirilor, atenția se va muta pe meciurile de verificare. Pentru România, urmează dubla cu Bulgaria (locul 83 în clasamentul FIFA) și Liechtenstein (locul 202 FIFA), în decurs de trei zile, pe Stadionul Steaua.

Alegerea acestor adversare demonstrează că stafful naționalei a dorit niște „saci de box“ în amicalele dinaintea turneului final. Cu care să facă ultimele retușuri din punct de vedere tactic și, foarte important, să crească moralul jucătorilor. Strategia e una des întâlnită la nivel mondial. De fapt, de multe ori, echipele calificate caută să facă din ultimele amicale adevărate galopuri de sănătate. Așa vor fi, foarte probabil, și meciurile României, cu Bulgaria (diseară, ora 21.30, Prima TV) și apoi cu Liechtenstein (vineri, ora 21.00, Antena 1). După ultima partidă, selecționerul Edward Iordănescu va definitiva lotul pentru Campionatul European, urmând să renunțe la doi fotbaliști din lista actuală de 28.

Ucraina, amicale tari și multe

Dacă noi vom face încălzirea pentru Euro 2024, în compania unor adversare slabe, în schimb, Ucraina, prima noastră rivală la turneul final, a adoptat o strategie diferită. Pentru că naționala pregătită de Serhii Rebrov (50 de ani) a întâlnit, aseară, Germania (locul 16 FIFA), la Nurnberg, scor 0-0. Iar vineri va da piept cu Polonia (locul 28 FIFA), la Varșovia. Ucrainenii vor încheia seria partidelor de verificare, la Chișinău, pe 11 iunie, contra Moldovei (locul 153 FIFA).

Belgia, în schimb, a mers pe varianta unui meci de nivel mediu, urmat de unul care să aibă rolul unui antrenament cu publicul:

*Mâine: Muntenegru, locul 70 FIFA

*Sâmbătă: Luxemburg, locul 87 FIFA

Ambele partide se vor juca, la Bruxelles. O situație similară întâlnim și în cazul Slovaciei, cu precizarea că, la ei, meciul mai ușor e primul, iar cel solicitant, patru zile mai târziu:

*Mâine: San Marino, locul 210, ultimul în ierarhia mondială (Wiener Neustadt, Germania)

*Duminică: Țara Galilor, locul 29 FIFA (Trnava).

Lotul României

*Portari: Niță (Gaziantep), H. Moldovan (Atletico Madrid), Târnovanu (FCSB), Sava (CFR Cluj)

*Fundași: Rațiu (Rayo Vallecano), Mogoș (CFR Cluj), Drăgușin (Tottenham), Racovițan (Rakow), Rus (Pafos), Nedelcearu (Palermo), Burcă (Al-Okhdood), Bancu (Universitatea Craiova);

*Mijlocași: Sorescu (Gaziantep), M. Marin (Pisa), Cicâldău (Konyaspor), R. Marin (Empoli), Stanciu (Damac), Șut (FCSB), Olaru (FCSB), Grameni (Farul Constanța), Man (Parma), Mihăilă (Parma), I. Hagi (Alaves), Coman (FCSB);

*Atacanți: Drăguș (Gaziantep), Pușcaș (Bari), Alibec (Muaither), Bîrligea (CFR Cluj).

Când și unde joacă România la Euro 2024, în grupa E

*17 iunie: ROMÂNIA – Ucraina (Munchen, 16.00), Belgia – Slovacia (Frankfurt, 19.00)

*21 iunie: Slovacia – Ucraina (Dusseldorf, 16.00)

*22 iunie: Belgia – ROMÂNIA (Koln, 22.00)

*26 iunie: Slovacia – ROMÂNIA (Frankfurt, 19.00), Ucraina – Belgia (Stuttgart, 19.00)

Se califică în faza optimilor de finală primele două clasate din fiecare grupă, plus cele mai bune patru locuri trei din toate cele șase grupe Euro 2024.

Pro TV, Pro Arena și platforma VOYO transmit Campionatul European din Germania. Echipa de comentatori va fi formată din Cristian Pintea, Ion Alexandru, Mihai Dedu și Andrei Grecu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Hm! Pe asta o știați?

4 Voi ați citit ce scrie Rareș Bogdan despre „documentul” cu Simion?

5 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”