România sprijină Ucraina - ştirile zilei

România sprijină Ucraina - ştirile zilei

A 5-a zi de război în Ucraina. România continuă acţiunile pentru sprijinirea refugiaţilor ucraineni şi a autorităţilor de la Kiev.

Prezentăm principalele ştiri ale zilei de luni, 28 februarie:

*** Un număr de 23.514 cetăţeni ucraineni au intrat în România în ultimele 24 de ore, prin punctele de frontieră, reprezentând o creştere cu 20% faţă de ziua precedentă. "În intervalul de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 86.179 de persoane, dintre care 23.514 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 20% faţă de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 10.566 cetăţeni ucraineni (creştere de 18%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 10.758 cetăţeni ucraineni (creştere de 30%)", a informat IGPF.

*** Parlamentul de la Bucureşti a adoptat, cu majoritate de voturi, o declaraţie prin care condamnă agresiunea Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, cere retragerea tuturor forţelor ruseşti şi evidenţiază susţinerea "puternică pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi pentru aspiraţiile sale legitime de integrare în NATO şi UE".

*** Preşedintele Klaus Iohannis a participat, la invitaţia preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la o nouă rundă de consultări în format restrâns cu lideri globali aliaţi şi ai instituţiilor multilaterale, în contextul desfăşurării agresiunii militare nejustificate şi ilegale a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Iohannis a exprimat disponibilitatea ca România să servească drept hub de distribuţie a asistenţei umanitare pentru Ucraina, valorificând poziţia sa de stat vecin, cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina. "Preşedintele României a făcut apel la acţiuni hotărâte şi coordonate pentru eliminarea energiei ca instrument politic de presiune şi şantaj", a arătat Administraţia Prezidenţială.

*** Ministerul Afacerilor Externe le recomandă "insistent" cetăţenilor români să evite călătoriile neesenţiale în Federaţia Rusă, iar celor care se află temporar în această ţară să ia în considerare să plece cât mai curând prin intermediul zborurilor comerciale încă disponibile.

*** Ministrul Bogdan Aurescu a declarat, referindu-se la discuţiile care au loc între Ucraina şi Federaţia Rusă, că "dialogul diplomatic nu poate fi purtat sub ameninţarea folosirii forţei".

*** Cel de-al doilea transport de ajutoare umanitare colectate pe Platforma Guvernului României - "Ucraina, împreună ajutăm mai mult" a plecat din Bucureşti, spre Siret, luni, în jurul orei 11,00. În completarea sprijinului oferit duminică seara de România, ajutor ce a constat în medicamente şi echipamente medicale, acest al doilea transport include materiale sanitare, paturi spitaliceşti, medicamente şi se realizează cu tehnică aflată în dotarea IGSU. Luni seara, Guvernul a informat că încă un transport de ajutoare umanitare a plecat din Piatra Neamţ spre Vama Siret. Transportul conţine materiale de bază, de strictă necesitate, asigurate de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

*** Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut o convorbire telefonică cu premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, prilej cu care au fost discutate şi măsuri de fluidizare a traficului la frontieră în contextul fluxului de cetăţeni ucraineni la graniţe, a informat Guvernul.

*** IGPF a operaţionalizat, de luni, un centru telefonic integrat unde poliţişti de frontieră români, vorbitori de limbă ucraineană, vor fi alături de dispecerii care preiau apelurile telefonice, non-stop, la numărul unic de informare al Poliţiei de Frontieră, 021.9590.

*** Postul Russia Today nu se mai transmite în spaţiul audiovizual românesc, a informat Consiliul Naţional al Audiovizualului, precizând că a demarat controale la distribuitorii de servicii din teritoriu pentru a se asigura că niciun post din Federaţia Rusă nu mai este retransmis în ţara noastră.

*** Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat că până luni, la ora 11,00, au solicitat azil în ţara noastră 718 cetăţeni ucraineni, dintre cei peste 74.000 care au intrat în România după începerea agresiunii militare asupra Ucrainei. "În România, până astăzi, la ora 11,00, de la debutul conflictului au intrat 74.701 cetăţeni ucraineni şi au ales să iasă din România, prin punctele de trecere a frontierei, 40.340 de cetăţeni ucraineni. În consecinţă, diferenţa de 34.361 cetăţeni ucraineni se află, astăzi, pe teritoriul României. Dintre aceştia, 718 au solicitat o formă de protecţie din partea statului român, au apelat la statutul de azilant", a anunţat Lucian Bode.

*** Comisarul european Ylva Johansson, responsabil pentru afaceri interne, le-a mulţumit autorităţilor române şi cetăţenilor, la finalul unei vizite în tabăra de refugiaţi de la Siret, pentru modul în care au venit în sprijinul refugiaţilor din Ucraina. "Cel mai important mesaj al meu este: Mulţumesc, România! (...) Vremea este foarte rece, dar primirea este călduroasă", a spus Ylva Johansson.

*** Desfăşurarea în România a unor unităţi militare franceze, aparţinând batalionului considerat a fi vârful de lance al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO, pentru a arma un grup tactic interarme compus din aproximativ 500 de militari, a fost accelerată, a informat Ambasada Franţei la Bucureşti. Potrivit sursei citate, elementele precursoare au sosit de sâmbătă şi sunt consolidate începând de luni.

*** Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, consideră că "interesele ruseşti" în România trebuie "tăiate", astfel încât niciun leu din banul public să nu ajungă în buzunarele oligarhilor care susţin războiul din Ucraina.

*** Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că trebuie să existe un "blocaj total", pe teritoriul României, "al oricăror firme ruseşti şi al oricăror oameni de afaceri ruşi".

*** Salvaţi Copiii România a acordat asistenţă umanitară pentru 350 de copii ucraineni şi familiile lor la punctele de frontieră cu Ucraina. Dintre aceştia, aproximativ 60 sunt solicitanţi de azil. Alte 400 de femei au primit sprijin în punctele de frontieră de la Sighet, Siret, Giurgiuleşti şi Isaccea.

*** 411 refugiaţi din Ucraina, care au sosit cu trenul în Gara de Nord, au primit în ultimele două zile asistenţă din partea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti.

*** Primăria Capitalei a strâns 7 tone de ajutoare în urma donaţiilor făcute de bucureşteni, iar până în prezent 710 refugiaţi au primit diverse forme de asistenţă, a informat primarul general, Nicuşor Dan.

*** Universitatea din Bucureşti a amenajat 250 de locuri în vederea cazării studenţilor şi profesorilor din Ucraina şi a deschis două centre de colectare de ajutoare pentru refugiaţii din ţara vecină.

*** Consiliul de Administraţie al Academiei de Studii Economice din Bucureşti a decis ca, în spirit de solidaritate cu locuitorii Ucrainei, să pună gratis la dispoziţia celor refugiaţi sau aflaţi în tranzit mai multe spaţii de cazare prin intermediul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

*** Două centre unde se pot dona produse de strictă necesitate în sprijinul refugiaţilor din Ucraina care ajung pe teritoriul ţării noastre au fost amenajate în Sectorul 3 - la Complexul de Servicii Unirea din bulevardul 1 Decembrie 1918 nr. 12 - 14 şi la Centrul Sportiv Apollo din bulevardul Energeticienilor nr. 5.

*** Cinci tone de produse donate de bucureşteni la cele două sedii ale magazinului caritabil SocialXchange al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 se îndreaptă spre tabăra de refugiaţi din Sighetu Marmaţiei. Alimente, apă, haine, produse de igienă, pilote, perne, saci de dormit, pături termice, medicamente uzuale şi alte obiecte de strictă necesitate au fost încărcate de jandarmii ilfoveni într-un TIR pus la dispoziţie de către Asociaţia Rescue 4x4.

*** Mai mulţi refugiaţi din Ucraina au ajuns în aceste zile în spitale din Suceava sau Iaşi.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, dr. Dan Teodorovici, a precizat că, în ultimele trei zile, au ajuns la UPU 24 de persoane venite din Ucraina, dintre care şapte copii, o femeie însărcinată şi cinci studenţi nigerieni. Potrivit acestuia, doar un copil şi femeia însărcinată au avut nevoie de internare.
Totodată, doi copii, unul de 4 ani şi altul de 9 luni, ai căror părinţi sunt refugiaţi din Ucraina, au fost aduşi la Spitalul de Pediatrie "Sfânta Maria" din Iaşi pentru a fi consultaţi. Coordonatorul UPU, dr. Tamara Solange Roşu, a declarat că micuţii au fost aduşi la spital pentru că aveau dureri de gât, febră şi vărsături. Aceştia nu au necesitat internare.
Un bărbat de 70 de ani, refugiat din Ucraina, a fost dus cu ambulanţa la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe 'Sfântul Spiridon' din Iaşi, după ce i s-a făcut rău într-o cameră de hotel, unde era cazat. Coordonatorul UPU, dr. Diana Cimpoeşu, a declarat că bărbatul suferă de o bronşită obstructivă cronică, motiv pentru care a fost nevoie de internarea sa în Clinica Medicală III.

*** Doi dintre artiştii Teatrului Academic Naţional de Operă şi Balet din Odessa au cerut sprijin artiştilor ieşeni. Potrivit managerului Operei Naţionale Române din Iaşi, Andrei Fermeşanu, doi dintre balerinii instituţiei ucrainene, Ekaterina şi Victor Tomashek, sunt dornici de a lucra la Opera ieşeană.

*** Primăria municipiului Botoşani va aloca 300.000 de lei pentru susţinerea municipiului Ivano - Frankivsk din Ucraina. Primarul Cosmin Andrei a spus că suma va fi din fondul de rezervă şi va fi destinată achiziţiei de produse de maximă necesitate.

*** Primul camion cu ajutoare umanitare colectate la Pavilionul Expoziţional din staţiunea Mamaia a plecat către refugiaţii ucraineni ajunşi la Punctul de Trecere a Frontierei de la Isaccea, judeţul Tulcea.

*** Prefectura Giurgiu s-a autosesizat şi a făcut demersuri către Ministerul Afacerilor Externe pentru ca un bărbat, şofer de TIR, surprins la Odessa de începutul războiului din Ucraina, să poată reveni în România. Bărbatul le-a transmis apropiaţilor din ţară că a fost surprins de conflict la Odessa şi de atunci nu poate reveni în ţară.

*** 15 tone de ajutoare au fost duse pe teritoriul ucrainean de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi vor fi distribuite de autorităţile din ţara vecină în zonele greu afectate de conflict. Ajutoarele umanitare aflate în şapte microbuze au constat în apă, alimente, produse de igienă, pături, truse medicale, medicamente, lanterne.

*** Comunitatea ucrainenilor din judeţul Arad a pregătit peste 200 de locuri de cazare pentru refugiaţi, marea majoritate în comuna Târnova, dar şi în municipiul Arad, iar luni a efectuat un transport de ajutoare la frontiera cu Ucraina, pentru cei care ajung în ţara noastră.

*** Primăria Oradea, prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune, a anunţat că, având în vedere situaţia existentă în Ucraina, Oradea nu va mai găzdui evenimentul internaţional ''Battle of The Nations'' 2022 (BoTN), programat a se desfăşura în luna iunie. "Battle of The Nations' este un campionat internaţional medieval cu un istoric de peste 12 ani, care a luat naştere în Rusia.

*** Birourile permanente reunite au decis ca faţada dinspre Piaţa Constituţiei a Palatului Parlamentului să fie iluminată în culorile drapelului Ucrainei, ca "gest simbolic" de susţinere a acestei ţări în războiul de apărare împotriva invaziei ruseşti. Perioada în care va avea loc iluminarea faţadei în culorile drapelului Ucrainei va fi stabilită de Secretariatul general al Camerei Deputaţilor.

*** Formaţia românească de heavy metal şi muzică rock Scarlet Aura a lansat luni melodia "Ya Svoboden" ("Sunt liber"), varianta proprie a baladei rock lansate iniţial de Kipelov, vocea trupei Aria, în urmă cu peste 20 de ani. Scarlet Aura transmite prin "Ya Svoboden" un mesaj universal de iubire, un manifest pentru libertate şi pace. AGERPRES/(autor: Georgiana Tănăsescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Andreea Preda)


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

3 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

4 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

5 Ciudată poveste...