România, sluga ingractorilor din PSD/Povestea lui Bogdan Boiță/Din pepiniera PSD București a ajuns inspector antifraudă la Fisc și a fost condamnat pentru flagrant de șpagă luată în mașina cu soția
Un caz pe care mulți l-ar numi simptomatic pentru actuala societate românească: un tânăr politician, membru al celui mai mai mare partid din România, a avansat, în mod suspect, dintr-un post de consilier juridic la o primărie într-o funcție de inspector antifraudă la Fisc, cariera fiindu-i curmată brusc după ce, în februarie 2022, a fost prins în flagrant luând șpagă de la un comerciant din Complexul Dragonul, dezvăluie g4media.ro .
În rechizitoriu, anchetatorii au menționat faptul că, la momentul flagrantului, în mașina făptuitorului Bogdan Boiță se afla și soția sa însărcinată. Condamnat definitiv, cu suspendare, după ce a recunoscut infracțiunea, Boiță conduce acum o afacere mai veche a familiei – o pensiune din Vama Veche, pentru care Primăria din localitate a depus la instanță mai multe acțiuni de demolare a unor lucrări ilegale.
Contactată de g4media.ro , mama lui Boiță, în trecut membră în Consiliul de Administrație al Societății de Transport Public în mandatul Gabrielei Firea de la Primăria Capitalei, a pretins reporterului: ”să vă declinați identitatea în demersul dumneavoastră jurnalistic, cu datele personale, legitimația de jurnalist emisă de instituția media la care lucrați sau cu care colaborați.” Am trimis aceste date și întrebările, dar răspunsurile nu au mai sosit, deși au trecut patru luni de la acel moment.
Noiembrie 2022: A primit doi ani de închisoare, cu suspendare
Prin decizia definitivă numărul 1561 din 21 noiembrie 2022 a Curții de Apel București, într-un dosar în care și-a recunoscut faptele, Bogdan Boiță (30 de ani) a fost condamnat la 2 ani de închisoare, cu suspendare, pentru luare de mită în formă continuată (trei acte materiale). De asemenea, a fost obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Administraţiei Domeniului Public Bucureşti – Sector 1 sau în cadrul Poliţiei Locale Sector 1, pe o perioadă de 120 de zile.
Conform rechizitoriului Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în februarie 2022, alături de un coleg inspector în cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală București, Boiță ”ar fi primit și pretins de la trei oameni de afaceri (printre care și persoana fizică trimisă în judecată în prezenta cauză) sumele de 12.000 lei, 20.000 lei respectiv 15.000 lei, pentru a nu dispune suspendarea activității societăților celor trei administratori din cauza unor nereguli constatate în urma unor controale fiscale.
”În iunie 2022, DNA a anunțat că toți trei au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, Boiță urmând să primească 2 ani de închisoare, cu suspendare, colegul de la Antifraudă – 3 ani, cu suspendare, în timp ce omul de afaceri, unul dintre cei trei chinezi care au dat mită și care deținea un stand în Complexul Dragonul – 1 an și 4 luni închisoare, tot cu suspendare. La fel ca în cazul lui Boiță, și celelalte două acorduri de recunoaștere au fost admise de judecători în noiembrie 2022, respectiv ianuarie 2023.
Prima angajare: pe filieră PSD
Consultarea sentințelor din dosarul lui Boiță, precum și a mai multor informații din baze de date deschise (Facebook, Registrul Comerțului, Agenția Națională de Integritate și altele), precum și a unor răspunsuri primite din partea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), arată faptul că, inițial, Bogdan Boiță se profila ca un viitor politician PSD, apoi ca o piesă de bază în angrenajul Fiscului.
G4Media.ro a descoperit, însă, că, anterior condamnării pentru luare de mită care a dus la pierderea postului de la ANAF, mai multe evenimente din trecutul lui Boiță reprezentau ”steaguri roșii”, semne de întrebare pe cei care l-au propulsat în funcții de mare răspundere nu le-au văzut.
Sursa Foto: FacebookDe loc din Mangalia, dintr-o familie notorie de avocați din zonă, mama fiind, la un moment dat, secretar al Consiliului Local Mangalia, Bogdan Boiță a studiat Dreptul la o facultate privată din București, perioadă în care s-a înscris în PSD, unde a devenit un membru activ al Organizației de Tineret Sector 3, inclusiv prin postări critice pe Facebook la adresa lui Klaus Iohannis. În aceeași perioadă, a apărut în show-ul ”Poftiți în vacanță” de la ProTV.
La sfârșitul lui 2015, la câteva luni după absolvirea facultății și după o încercare eșuată de admitere la Institutul Național al Magistraturii (locul 2.668 din 3.167 de candidați la proba scrisă, eliminatorie), Boiță a fost angajat consilier juridic debutant la Primăria Sectorului 3, condusă, la fel ca PSD Sector 3, de Robert Negoiță. O solicitare trimisă de G4Media.ro, acum șapte luni, Biroului de Comunicare din Primărie, pentru a ne comunica date despre angajarea lui Boiță (exemplu: numărul persoanelor înscrise la concurs) a rămas fără răspuns. De precizat că prima declarație de avere semnată de Bogdan Boiță ca angajat la Stat era goală – nici o mențiune, la nici un capitol.
A doua angajare: tot pe filieră PSD
Doi ani mai târziu, cariera tânărului din Mangalia a avansat spectaculos: s-a transferat de la Primăria Sectorului 3 la Agenția Națională de Administrare Fiscală. Conform unui răspuns al Biroului Comunicare din această instituție, transferul a avut loc ”în interesul serviciului”, începând cu 20 ianuarie 2017. Funcția: expert asistent în cadrul Direcției Generale Executări Silite – Cazuri Speciale. Pentru transferuri, este obligatoriu acceptul noului angajator.
- Context: cu șapte zile înainte de transferul lui Boiță la ANAF, PSD preluase controlul asupra instituției și îl numise ca șef pe Bogdan Stan. Anterior, postul fusese ocupat de un reprezentant al Guvernului Cioloș, ”măturat” din funcții de alegerile parlamentare din decembrie 2016, un mare succes al PSD. În paralel cu mandatul social-democraților la guvernare, Boiță a dat concurs pe post și a devenit angajat plin al ANAF, devenind, pentru o scurtă perioadă, șef de serviciu la Direcția Regională din Galați. A revenit, apoi, la București unde a devenit inspector Antifraudă – parte a echipelor care merg pe teren pentru a depista afaceriștii evazioniști.
Mită în serie de la afaceriști chinezi
În această calitate, în februarie 2022, a fost prins în flagrant de DNA în timp ce lua șpagă de la un om de afaceri chinez care deținea un stand în Complexul Dragonul. Acesta a fost denunțător. Mai multe detalii din anchetă, identificate de g4media.ro în sentința de condamnare, oferă indicii despre caracterul și comportament intimidant al lui Bogdan Boiță, aspecte reliefate de anchetatori.
Astfel, cu circa două săptămâni înainte de flagrant, Boiță l-a contactat pe mobil pe viitorul său denunțător și ”s-a recomandat de la antifraudă, care i-a spus că societatea sa se află în control și l-a întrebat dacă era la punctul de lucru. Martorul (denunțătorul n.r.) a răspuns acestuia că nu se afla acolo și i-a cerut să amâne controlul, însă funcționarul a început să îl amenințe că pune sigiliu la firmă și că o va închide.” În final, părțile au convenit să se întâlnească după câteva zile, la firmă.
Acolo, ”în timpul controlului, cei doi inspectori (Boiță și Ciucă n.r.) au continuat să îl amenințe că îi pun sigiliu pe firmă, iar la finalul controlului, aceștia au întocmit un proces-verbal, prin care i-au aplicat o sancțiune în cuantum de 150 lei.
” În zilele următoare, inspectorii au contactat-o în mod repetat pe contabila chinezului și i-au solicitat mai multe documente contabile, de exemplu, toate cele 3.800 de facturi emise de societate în luna ianuarie 2022. În aceste condiții, intuind că asupra sa se fac presiuni pentru a ”cotiza”, chinezul l-a sunat pe Boiță și au stabilit o întâlnire într-o parcare. Conform rechizitoriului, inspectorul Antifraudă a venit ”la volanul unui autoturism marca BMW X5, de culoare neagră, care avea în componența numărului de înmatriculare literele BBO. Scaunul din dreapta al autoturismului său era ocupat de o femeie, despre care Boiță a afirmat că este soția sa și că e însărcinată.”
Chinezul l-a invitat pe Boiță în mașina sa ”a scos din buzunarul hainei un teanc de bancnote totalizând 4000 lei, sumă pe care o pregătise pentru Bogdan Boiță și i-a întins teancul, precizând suma. Acesta a luat banii și totodată i-a spus că suma era prea mică pentru rezolvarea controlului. (…) l-a întrebat ce sumă ar fi necesară, iar funcționarul i-a luat telefonul, a deschis aplicația Calculator și a tastat „12000/4”, arătându-i că 12.000 este suma totală pe care o dorea. Cu privire la cifra 4, Boiță i-a spus că mai sunt două persoane „mai sus”, cărora trebuie să le dea din bani. Totodată, Boiță i-a spus lui (…) că va veni la firmă luni, 07.02.2022, după restul de bani, apoi se va încheia și controlul. La data respectivă, cei doi inspectori au venit și l-au întrebat pe chinez: „Ai pregătit?”, iar el a răspuns: „Da. Vă dau acum?”. Unul dintre inspectori a replicat: „Da, altfel când?”, astfel că omul de afaceri le-a mai dat 8.000 lei.
Chinezul denunțător le-a mai dezvăluit procurorilor despre cazul unui conațional de la Dragonul care și el le-ar fi dat celor doi angajați de la Antifraudă, cu titlu de mită, suma de 20.000 lei. Motivul: pentru a nu aplica sigilii asupra bunurilor firmei sale în timp ce efectuau un control operativ şi inopinat la acest contribuabil.
Auzind despre anchetă, un al treilea chinez a depus denunț împotriva lui Ciucă și Boiță pe motiv că i-au pretins suma de 15.000 lei pentru a nu-și îndeplini în mod corespunzător atribuțiile de serviciu constând în constatarea și aplicarea contravențiilor. În acest ultim caz a fost organizat flagrantul din 11 februarie 2022. Inițial, Boiță a spus despre banii marcați de DNA și găsiți în mașina sa că ”nu știe de ce se află acolo, cine i-a lăsat şi cui aparțin şi nici câți sunt.” Ulterior, inclusiv pe baza interceptărilor (un fragment, mai jos), a recunoscut infracțiunea.
Chinez: Da. Uite, hai că vă dau…
[În mediul ambiental se aude un foșnet.]
[neinteligibil]…
Chinez: 15, da? 15 ați cerut, da?
Boiță: Da, da.
Chinez:: Păi, pot să zic ceva?
Boiță: Ia zi!
Chinez: Păi a… acuma eu nu știu ce să fac…
Boiță: Ia zi!
Chinez:: Că su… sună toată lumea (să ceară mită n.r.).
Boiță: Păi care toată lumea, că noi suntem doar trei.
Chinez: Cere banii mie.
Boiță: Nu-i normal. …[neinteligibil]… nicio treabă.
Chinez: Da mă, cere mie, zici că… zici că frate…
Boiță: N-ai tu nicio treabă. Da’ tu zi-le… Atuncea… Fii atent! Atuncea la ăilanții…n-o să le mai scriu de…de relația ta. N-o să mai scriu de aia a ta.
Chinez: Da… da’ scrie mă acolo. Uite și la …[neinteligibil]…
Boiță: N-o să mai scriu.
Chinez: Bine! Oricum, știe toată lumea deja acum.
Boiță: Păi, nu mai…că n-o să mai… n-o să ne mai ducem săptămâna asta.”
Pe baza interceptărilor, anchetatorii au menționat că „se poate observa atitudinea degajată, plină de îndrăzneală a inculpatului şi postura de superioritate pe care o abordează în raport cu (…). Totodată, nu se poate ignora ascendentul psihologic pe care inculpatul îl exploatează cu abilitate din rolul organului de control şi pe care îl etalează cu un oarecare cinism față de cel controlat, într-un mediul personal, al autoturismului propriu şi mai ales, în prezența soției sale (însărcinată în ultimul trimestru – la acel moment) care, de asemenea, asistă cu aceeași dezinvoltură la concretizarea infracțiunii de luare de mită.”
90.000 de mp pătrați teren la Corbu, primiți prin ”donație”
În fața procurorului, Boiță a motivat că ”am pretins aceste sume de bani întrucât soția mea este însărcinată şi am considerat că am nevoie de aceste sume de bani. Efectiv am primit suma de 21.500 lei, pe care am păstrat-o.”
Din informațiile coroborate de g4media.ro , această scuză, pe care procurorii nu au aprofundat-o, nu stă în picioare. În ultima declarație de avere pe care a depus-o în calitate de angajat ANAF, în mai 2021, Boiță menționa faptul că deține un Audi A8, că în anul fiscal anterior vânduse o mașină cu 63.375 lei și dăduse în plată, în contul unei datorii, un teren în valoare de 150.000 de euro.
Conform unei declarații de avere anterioare, era vorba de jumătate dintr-un teren agricol de 189.000 mp din comuna Corbu-Constanța pe care Boiță îi primise prin donație, alături de o altă persoană, în 2018. El a mai adăugat și că deținea aproape 43% dintr-o firmă, valoarea părților sociale fiind de 150.000 de euro. De asemenea, a menționat aproape 40.000 de lei câștigați din pariuri.
În privința firmei la care deține părțile sociale din 2018, aceasta se numește Sunset Beach Vama Veche SRL și administrează un complex turistic la malul mării. Despre această afacere, Bogdan Boiță a vorbit în mașină cu denunțătorul la momentul la care a fost prins în flagrant:
”Boiță: Da, plec la Constanța. Păi eu de-acolo sunt de loc normal.
Chinez: Ești din Constanța.
Boiță: Da.
Chinez: Nu ești din București.
Boiță: Nu, da’ stau aicea de mulți ani.
Chinez: Aaa… și lucrezi aicea, stai aicea.
Boiță: Stau aicea, da. Da’ în weekend mergem pe-acolo, pe la Constanța.
Chinez: A, la părinți.
Boiță: La părinți, da.
Chinez: …[râde]…
Boiță: Am și un business. Cum tu ai aicea, în București și noi avem un business acolo.
Chinez: Da? Cu apartamente.
Boiță: Cu cazare, da.
Chinez: Cu închiriere.
Boiță: Închiriere, da.
Chinez: Deci, e mai mișto afacerea asta.
Boiță: Mai mișto afacerea asta, da? …[râde]…”
În 2021, societatea a avut o cifră de afaceri de aproape 1 milion de euro și un profit net de circa 190.000 de euro. În fapt, deși aflată în reorganizare judiciară din anul 2014, firma a avut profit net în fiecare an de la acel moment – în total, circa 4,4 milioane lei între 2015 și 2021.
Pe rolul instanțelor din Constanța există mai multe procese prin care Primăria Limanu solicită judecătorilor să aprobe demolarea unor lucrări efectuate fără autorizație în cadrul complexului.
Două legături cu Gabriela Firea
Co-asociat în Sunset Beach Vama Veche SRL este tatăl lui Boiță, iar, în trecut, părți sociale a deținut și mama acestuia, Petrina. În prezent, aceasta este avocat, dar a fost secretar al Consiliului Local Mangalia. La începutul acestui an, presa locală a scris că Petrina Boiță este urmărită penal de DNA într-un dosar legat de activitatea din Primăria Mangalia.
În mod curios, în 2018, după ce demisionase din funcția de la Mangalia, Petrina Boiță a fost numită în Consiliul de Administrație (CA) al Societății de Transport Public (STB) SA București, subordonată Primăriei Generale a Capitalei condusă atunci de Gabriela Firea, cumătra lui Robert Negoiță, și ea membru PSD. Odată cu Boiță, în CA la STB fusese numită o altă persoană de origine din Constanța: Speranța Clișeru, o apropiată notorie a Gabrielei Firea, printre altele, angajată la biroul parlamentar al acesteia.
Pe Internet există și o fotografie în care Gabriela Firea apare lângă Bogdan Boiță. Contactată de g4media.ro , actualul ministru al Familiei nu a răspuns la întrebările legate de familia Boiță.
2021: Ar fi abuzat de legitimația de inspector la o pensiune
Referitor la starea materială a familiei, ar mai fi de menționat că, pe contul de Facebook, soții Boiță au postat în ultimii ani fotografii din călătorii făcute în Dubai, Roma (de două ori), Cappadocia, Los Angeles, Hurghada, Pisa, Monte Carlo, Veneția și Milano.
De o altă călătorie, de data aceasta în țară, se leagă și un incident în care a fost implicat Bogdan Boiță cu un an înainte de a fi pus sub acuzare. O publicație din Hunedoara scria, în ianuarie 2021, că
”Proprietarii unei pensiuni din Straja au de acum de furcă cu răzbunarea unui fost client, profund nemulţumit de faptul că lumea nu s-a oprit pe loc să îi cadă la picioare în momentul în care chiar el a descălecat în staţiune.
Grupul de turişti s-a cazat în 8 ianuarie, rezervând trei camere pentru tot atâtea cupluri. La scurt timp, a început tămbălăul. Bogdan Boiţă s-a prezentat cu subiect şi predicat ca fiind de la Antifraudă şi a solicitat imperativ să îi fie schimbată camera. I s-au explicat cu răbdare opţiunile, dar omul a cerut să fie convocaţi de urgenţă şi proprietarii pensiunii, cărora le-a transmis explicit cum le face el control “chiar acum”.
Între timp, prin cabană, a vehiculat felul de nume celebre care, ca la un semn, se vor pune în mişcare şi, pentru el, “vor aranja” pe toată lumea. Din când în când, mai arăta legitimaţia de serviciu, fiind oarecum surprins de faptul că alţi turişti sunt mai degrabă dezgustaţi de atitudinea lui, nicidecum impresionaţi de ameninţările ieftine ale unui tinerel de 28 de ani, vizibil depăşit de povara propriei funcţii efemere.”
Proprietarii i-au schimbat camera, iar a doua zi Boiță a plecat din cabană, spre deosebire de celelalte două cupluri cu care venise și care au rămas până la sfârșitul sejurului. Ulterior, Boiță ar fi reclamat firma care administra cabana la Protecția Consumatorului, ai cărui reprezentanți au venit și nu ar fi descoperit nereguli.
Bir cu fugiții la răspunsuri
Contactată de g4media.ro pentru a intermedia/răspunde, în nume personal, al fiului și al familiei, la mai multe întrebări despre cele relatate în acest articol, Petrina Boiță și-a exprimat, inițial, disponibilitatea de a a face acest lucru.
După ce a recepționat setul de întrebări, ea a răspuns pe e-mail:
”Am primit solicitarea dumneavoastră și încercăm să lămurim problemele pe care le invocați ca fiind de interes public, în răspunsurile pe care le vom formula la întrebările adresate prin prezenta ,,cerere,, .
Pentru o corectă comunicare în sensul celor solicitate de către dumneavoastră, vă rugăm respectuos să vă declinați identitatea în demersul dumneavoastră jurnalistic, cu datele personale, legitimația de jurnalist emisă de instituția media la care lucrați sau cu care colaborați.
În aceeași manieră ne vom prezenta și noi cei ,,intervievați,, cu toate datele de identificare, astfel încât la finalul anchetei dumneavoastră jurnalistice să nu existe niciun dubiu cu referire la persoanele și calitatea acestora și care sunt implicate în acest demers , jurnalistic/juridic ….etc.
Mulțumesc ! av. Boiță Petrina.”
I-am îndeplinit dorința, dar, ulterior, în următoarele patru luni, nu a mai trimis răspunsurile promise.