România – Slovacia, cu miros de „blat“ la Euro 2024: Stoichiță pune gaz pe foc prin declarații nesăbuite
România și Slovacia se pregătesc de un meci care, cel mai probabil, se va încheia la egalitate. Pentru că, așa cum „Adevărul“ a arătat în ediția de ieri, în fotbal, ca în viața de zi cu zi, e valabilă zicala „interesul poartă fesul“.
Mihai Stoichiță. FOTO: Arhiva Adevărul
Pornind de la această idee, dar văzând și alte partide din istoria fotbalului internațional, în care echipele au „scos“ rezultatul convenabil pentru ambele părți, e clar că și România și Slovacia vor intra pe teren cu gândul la remiza care va trimite ambele naționale în optimi. Ceea ce înseamnă vor juca prudent, în primul rând.
Deși scenariul e evident, iar casele de pariuri au scăzut cota oferită pentru un egal – semn că s-a pariat masiv pe acest rezultat! – slovacii au refuzat să zică, în mod public, că vor juca pentru a obține o remiză. Pentru că nu dă bine să faci așa ceva din postura unui jucător sau oficial de federație. De aici, și declarația atacantului David Strelec (23 de ani), preluată de spotmedia.ro: „Nu ne gândim la egalitate, pentru că intrăm în meci cu scopul de a câștiga. Putem începe calculul abia după fluierul final. Știm că românii sunt buni cu mingea. Știm, de asemenea, că au avut mare succes în preliminarii. Așa că nu vom avea un adversar slab, cu siguranță. Și trebuie să ne pregătim exemplar. Văd România ca pe o echipă cu o tehnică excelentă, poate comparabilă cu noi“.
Tot ce e mult strică. Inclusiv sinceritatea...
Dacă vârful slovac a „driblat“ elegant subiectul „blatului“, în schimb, Mihai Stoichiță (70 de ani) n-a fost la fel de abil. Ca să facem o metaforă fotbalistică, oficialul federației a pornit bine, dar apoi „s-a încurcat în minge“. Pentru că, inițial, la o conferință, a respins ideea unui aranjament cu Slovacia: „În niciun caz, nu va fi vorba despre un blat. Că jocul poate fi fără prea mari riscuri din partea ambelor echipe, asta da. În istoria fotbalului românesc, la nivelul echipei naționale, nu-mi aduc aminte de vreun blat. Poate au fost la alții, la Cupe Mondiale. România niciodată n-a fost implicată în aceste jocuri“.
După această declarație inspirată, Stoichiță a avut o intervenție la „Fanatik“ în care a dat dovadă de prea mare sinceritate. Pentru că a admis, fără nicio reținere, că România va juca la egal cu Slovacia!
„Cum să nu semnez pentru un egal cu Slovacia? N-are nicio logică să riscăm. Trebuie să fie un joc al siguranţei, trebuie să fim inteligenţi. Acest calcul e foarte raţional, să faci un egal care califică ambele echipe. Eu nu cred că Slovacia o să vină să ne atace în valuri. Ştie punctele forte ale României şi nu se va desface. Nu vor fi atât de multe probleme pentru apărarea României pentru că Slovacia nu-și va permite să rişte. Vrem să ne calificăm, e normal. Egalul e cea mai logică soluţie. Trebuie să te mulţumeşti cu un egal, ca să te califici. Nu trebuie un orgoliu foarte mare“, a spus șeful Comisiei Tehnice FRF.
E genul de discurs pe care rar și-l permite un oficial de federație. Pentru că anumite lucruri nu se spun la acest nivel, chiar dacă le gândești. Nu e însă prima dată când „Lippi“ iese în public cu declarații deplasate. Ultima dată, în martie, el a atacat clubul Alaves, pe motiv că antrenorul îl ținea pe Ianis Hagi pe bancă!
„Sunt român, animat de naționalism. Mă uit la antrenorul lor, de ce e nedreptățit? (n.r. – Ianis Hagi). Poate să-ți dea gol oricând, poate să-ți dea o pasă luminoasă. Are o echipă plată (n.r. – Alaves). Ianis Hagi e nedreptățit“, a spus Stoichiță. Care, mai mult i-a făcut un rău lui Ianis. Pentru că, până la finalul sezonului, acesta s-a „dezlipit“ foarte rar de pe bancă.
A fost antrenor la un meci suspect
În CV-ul de antrenor al lui Mihai Stoichiță figurează trofee cucerite în România, Republica Moldova și Armenia, dar și o „pată“. Una urât mirositoare. Pentru că, în 1997, în turul II preliminar al Ligii Campionilor, echipa sa de atunci, Steaua, a fost implicată într-un meci „cu cântec“.
Concret, „militarii“ au bătut Paris Saint-Germain, o echipă stelară, cu 3-2 la București, în prima manșă. Dar au plecat cu un 3-0 de vis, la Paris, pentru manșa secundă. Deoarece UEFA le-a acordat această victorie la „masa verde“. Motivul? PSG a folosit un fotbalist, Fournier, fără drept de joc pe Ghencea. Ce a ieșit însă în returul de la Paris ține de „Dosarele X“ ale fotbalului nostru. PSG a avut 4-0 la pauză și s-a impus cu 5-0, obținând calificarea!
Peste ani, până și Valeriu Răchită, aflat pe teren tur-retur în dubla cu PSG, a admis că manșa secundă a fost suspectă. „Eu am ceva suspiciuni pentru că am primit două goluri din corner... Mi-am lăsat un gust amar tot ce s-a întâmplat la acel meci. Pe care n-am cum să-l uit, pentru că nu avea cum să ne bată PSG cu 5-0. Eu spun că n-avea cum să ne dea 5-0 decât dacă se întâmpla ceva necurat“, a declarat Răchită la „Un Podcast la un alt nivel“ chiar anul acesta, în aprilie.
5
egaluri au fost, de-a lungul anilor, între România și Slovacia, inclusiv la ultimul meci direct, în 2013, într-un amical. În rest, avem cinci victorii și o singură înfrângere suferită în 1942.
Reporterul „Adevărul“, Paul Cirican, un jurnalist cu peste două decenii de experiență, prezent la mai multe competiții majore de-a lungul anilor, va transmite din Germania. De acolo, va realiza reportaje și va urmări parcursul tricolorilor la turneul final.
Când și unde joacă România la Euro 2024, în grupa E
*17 iunie: ROMÂNIA – Ucraina 3-0 (Munchen), Belgia – Slovacia 0-1 (Frankfurt)
*21 iunie: Slovacia – Ucraina 1-2 (Dusseldorf)
*22 iunie: Belgia – ROMÂNIA 2-0 (Koln)
*Mâine: Slovacia – ROMÂNIA (Frankfurt, 19.00), Ucraina – Belgia (Stuttgart, 19.00)
Se califică în faza optimilor de finală primele două clasate din fiecare grupă, plus cele mai bune patru locuri trei din toate cele șase grupe Euro 2024.
Pro TV, Pro Arena și platforma VOYO transmit Campionatul European din Germania. Echipa de comentatori va fi formată din Cristian Pintea, Ion Alexandru, Mihai Dedu și Andrei Grecu.
Lotul României
*Portari: Niță (Gaziantep), H. Moldovan (Atletico Madrid), Târnovanu (FCSB)
*Fundași: Rațiu (Rayo Vallecano), Mogoș (CFR Cluj), Drăgușin (Tottenham), Racovițan (Rakow), Rus (Pafos), Nedelcearu (Palermo), Burcă (Al-Okhdood), Bancu (Universitatea Craiova)
*Mijlocași: Sorescu (Gaziantep), M. Marin (Pisa), Cicâldău (Konyaspor), R. Marin (Empoli), Stanciu (Damac), Șut (FCSB), Olaru (FCSB), Man (Parma), Mihăilă (Parma), I. Hagi (Alaves), Coman (FCSB)
*Atacanți: Drăguș (Gaziantep), Pușcaș (Bari), Alibec (Muaither), Bîrligea (CFR Cluj)
Sursa: adevarul.ro