România și SUA au semnat acordul pentru îmbunătățirea conformării fiscale internaționale

România și SUA au semnat acordul pentru îmbunătățirea conformării fiscale internaționale

România a semnat, joi, acordul cu Statele Unite ale Americii pentru îmbunătățirea conformării fiscale internaționale și implementarea măsurilor FATCA (The US Foreign Account Tax Compliance Act), document care implică un schimb reciproc automat de informații între autoritățile fiscale din cele două state, referitoare la activitatea instituțiile financiare, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor Publice transmis, joi, AGERPRES.

'Prin încheierea acestui Acord se va completa cadrul juridic bilateral privind schimbul automat de informații în domeniul fiscal. Acest demers va conduce la posibilitatea promovării cooperării în materie fiscală și la combaterea practicilor fiscale evazioniste', se menționează în comunicatul Finanțelor.

Potrivit acordului, veniturile obținute din SUA de către instituțiile financiare din România nu vor fi impozitate cu reținere la sursă în SUA, iar instituțiile financiare române nu vor fi obligate să rețină impozit asupra anumitor venituri primite de cetățeni sau rezidenți americani care au deschise conturi financiare la astfel de instituții financiare.

În plus, se simplifică implementarea sistemului de transmitere a informațiilor financiare și se reduce din povara administrativă a instituțiilor financiare din România, angajate să efectueze aceste schimburi de informații.

Pe de altă parte, în urma implementării prevederilor acordului, va crește certitudinea juridică pentru instituțiile financiare din România, iar acestea vor fi considerate în SUA instituții financiare conforme.

'Instituțiile financiare vor comunica autorităților fiscale române informații menționate în Acord, aferente anului 2014, urmând ca prima raportare a autorităților fiscale române către autoritățile fiscale din SUA să se facă în anul 2015, până la data de 30 septembrie', se mai arată în comunicatul Finanțelor.

Principalele aspecte cuprinse în proiectul de Acord vizează persoanele pentru care se face raportarea informațiilor fiscale, respectiv persoane fizice cetățeni sau rezidenți în SUA, parteneriate sau companii înființate în SUA. În plus, textul cuprinde definiții legate de teritorialitate, instituții financiare, instrumente financiare și conturi raportabile.

De asemenea, în document sunt cuprinse tipurile de informații care fac obiectul acordului de schimb automat de informații, respectiv datele de identificare a persoanelor pentru care se face schimbul de informații, numărul de cont, datele de identificare a instituțiilor financiare care trebuie să facă raportarea etc. În plus, sunt menționate și intervalele de timp pentru care se face schimbul de informații, dar și modul de realizare și aspecte legate de aplicarea măsurilor FATCA pentru instituțiile din România.

În plus, sunt menționate obligațiile și procedurile pe care le au de îndeplinit instituțiile financiare privind identificarea și raportarea conturilor, dar și entitățile care nu raportează informații financiare și produsele financiare pentru care nu se face raportare.

Pe de altă parte, în Acord este inclus un articol care impune aplicarea clauzei națiunii celei mai favorizate, în sensul că, în măsura în care SUA va acorda condiții favorabile unui stat terț, există obligația părții americane de a notifica partea română care poate accepta sau nu, extinderea beneficiului acestor condiții mai favorabile.

'Ministerul Finanțelor Publice va întreprinde demersurile necesare pentru transmiterea proiectului de lege pentru ratificarea în regim de urgență a Acordului către Parlamentul României', se mai arată în comunicatul citat. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”