România și Bulgaria, în vizorul Moscovei. Amenințarea din Marea Neagră care a pus Kremlinul pe jar

România și Bulgaria, în vizorul Moscovei. Amenințarea din Marea Neagră care a pus Kremlinul pe jar

Kremlinul a declarat joi că Rusia ar considera orice plan de stabilire a unei prezențe permanente a navelor de război ale NATO în Marea Neagră drept o amenințare, având în vedere implicarea alianței în conflictul din Ucraina.

foto nave nato in marea neagra

Navele NATO din Marea Neagră, o amenințare pentru Kremlin FOTO Twitter @BoudewijnBoots (Arhivă)

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului , Dmitri Peskov, a făcut această remarcă atunci când a fost întrebat de reporteri în cadrul unei conferințe telefonice despre noua strategie de securitate maritimă a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Reuters.

Zelenski a vorbit despre necesitatea de a se asigura că marina rusă nu domină Marea Neagră.

Desigur, prezența concentrată a navelor NATO - acordăm atenție Bulgariei și României, statele de coastă care sunt membre ale alianței (NATO) - desigur că aceasta reprezintă, mai ales în situația actuală, o amenințare suplimentară pentru Rusia”, a declarat Peskov reporterilor.

Desigur, Rusia va lua toate măsurile necesare pentru a-și asigura propria securitate”, mai spune el.

Uniunea Europeană, o avertizare mai mare pentru Kremlin decât NATO

De asemenea, diverși politicieni ruși proeminenți au salutat ascensiunea partidelor de dreapta în UE, fostul președinte Dmitri Medvedev făcând apel la liderii pro-UE să fie retrogradați „la cenușa istoriei”.

Rusia a făcut, de asemenea, eforturi considerabile pentru a sprijini partidele eurosceptice în perioada premergătoare votului, inclusiv prin plata unor politicieni UE de extremă dreaptă pentru a repeta punctele de vedere ale Kremlinului, precum și prin lansarea unor campanii masive de dezinformare online și a unor atacuri cibernetice asupra unor site-uri-cheie. În plus, având în vedere că Ungaria deține acum președinția rotativă a UE, Moscova face tot posibilul pentru a-l ajuta pe președintele ungar Viktor Orban, favorabil Rusiei, să submineze o poziție unitară a UE privind războiul Rusiei din Ucraina.

Ultimele eforturi ale Rusiei marchează o intensificare notabilă a încercărilor sale de a submina UE.

Kremlinul a nutrit mult timp animozitate față de blocul comunitar, dar pe măsură ce confruntarea Rusiei cu Occidentul s-a intensificat, această ostilitate nu a făcut decât să crească.

Pentru Moscova, noua tendință de extindere și aprofundare a UE reprezintă o amenințare unică și din ce în ce mai urgentă la adresa încercărilor sale de a-și impune modelul iliberal de guvernare , atât în țară, cât și în străinătate.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...