România și Bulgaria continuă cooperarea pentru aderarea la Schengen. Iohannis, discuție cu omologul bulgar

România și Bulgaria continuă cooperarea pentru aderarea la Schengen. Iohannis, discuție cu omologul bulgar

Președintele României a purtat o convorbire telefonică cu omologul bulgar, președintele Rumen Radev. Cei doi șefi de stat au convenit să continue cooperarea strânsă în vederea atingerii obiectivului comun al aderării la spațiul Schengen.

Klaus Iohannis a avut o convorbire telefonică cu Rumen Radev FOTO: Inquam Photos

Klaus Iohannis a avut o convorbire telefonică cu Rumen Radev FOTO: Inquam Photos

„Discuția a vizat preponderent subiectul aderării celor două state la spațiul Schengen și modalitățile de depășire a blocajului înregistrat la Consiliul Justiție și Afaceri Interne din decembrie anul trecut. Cei doi președinți au reconfirmat hotărârea fermă a ambelor părți de a continua cooperarea strânsă în vederea atingerii obiectivului comun al aderării la spațiul Schengen în anul 2023. Președintele României și Președintele Bulgariei au agreat necesitatea menținerii active a subiectului la nivel european, în vederea facilitării unei decizii pozitive în cursul acestui an”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Cei doi președinți și-au exprimat „deschiderea pentru aprofundarea cooperării în planul afacerilor interne, în vederea identificării de soluții în plan european pentru continuarea combaterii migrației ilegale și protejarea eficientă a frontierelor externe ale Uniunii Europene”.

În timpul discuției șefii de stat au abordat și aspecte legate de progresele în avansarea proiectelor de interconectare între cele două țări.

Iohannis, împotriva decuplării de Bulgaria

Președintele României a susținut în luna decembrie că posibilitatea decuplării de Bulgaria pentru aderarea României la Schengen nu este o soluție, ci e o variantă „de ultimă instanță”, pe care echipa sa nu o caută.

Pur teoretic, chestiunea cu votul olandez are două soluții. Fie Olanda își schimbă opțiunea, fie va fi vot separat. Personal cred că intrarea împreună în Schengen e mai bună, e de preferat. Imaginați-vă dacă Bulgaria, care nu e o mare forță europeană, ar rămâne singură în fața valului migrator. Noi căutăm varianta să intrăm împreună cu Bulgaria. Procedurile la Bruxelles sunt foarte complexe și permit foarte multe abordări. Ce a pregătit ministrul de Interne nu era decuplare, ci decalare. Adică termenii să fie decalați”, a afirmat șeful statului.

Vă reamintim că România și Bulgaria sunt luate „la pachet” în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen. Acest lucru a fost posibil pentru că lor de fiecare dată a fost analizat la comun, precum și gestionarea în colaborare a frontierelor.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Cine și ce a urmărit? / Citiți aceste cifre și apoi decideți voi la ce manipulare am fost supuși în ultimele 30 de zile

2 Uite o informație interesantă despre exit-poll-urile de duminică ...

3 VIDEO Dragnea, anunț surprinzător în privința votului său pentru viitorul președinte

4 Voi ați citit asta? / Practic, la faza cu „racheta balistică intercontinentală” a Rusiei, ucrainenii au mințit și americanii au știut...

5 VIDEO Surprinzătorul motiv pentru care Ucraina a atacat cu drone fabrica de maioneză EFKO din Belgorod