România se află pe lista țărilor cu cea mai rapidă scădere a populației, potrivit datelor CIA
Deși a depășit 8 miliarde de oameni în noiembrie 2022, creșterea populației globale încetinește. Cu toate acestea, aceste scăderi nu au fost egale în întreaga lume - în timp ce unele țări înregistrează o creștere explozivă, altele demografia e la pământ. România se află în top 10 țări cu cea mai rapidă scădere a populației, potrivit datelor CIA.
40 de state au populații în scădere, unele înregistrând un declin de 1% pe an FOTO:Arhiva
În urma unei analize a 236 de țări și teritorii din întreaga lume, s-a estimat că 40 au populații în scădere, unele înregistrând un declin de 1% pe an sau chiar mai mult. Datele au fost compilate ca parte a World Factbook al guvernului Statelor Unite, publicat de Agenția Centrală de Informații (CIA).
„Acest model de declin se datorează în principal ratelor de fertilitate persistent scăzute (și în unele cazuri extrem de scăzute), în special în multe țări din Europa și Asia de Est (dar și în Puerto Rico și Cuba)”, a declarat pentru Newsweek Tomas Sobotka, cercetător principal la Centrul Wittgenstein pentru Demografie și Capital Uman Global și director adjunct al Institutului de Demografie din Viena.
„Țările cu un declin demografic accentuat combină adesea o fertilitate scăzută, emigrația și structuri ale populației relativ vechi. În special țările din sud-estul și estul Europei și-au văzut populația reducându-se rapid din cauza unei combinații de emigrație intensivă și fertilitate scăzută persistentă.”
Conform datelor CIA , țările și teritoriile cu cea mai rapidă scădere a populației sunt următoarele:
-Insulele Cook - în scădere cu 2,24% în fiecare an
-Samoa Americană
-Saint Pierre și Miquelon
-Puerto Rico
-Letonia
-Lituania
-Polonia
-Romania
-Estonia
-Statele Federate ale Microneziei
Statele Unite cresc într-un ritm moderat de 0,67% în fiecare an.
Rusia are a 16-a populație cu cea mai rapidă scădere de pe lista CIA. ”Rusia se confruntă cu tendințe demografice dificile - fertilitate scăzută, stagnare sau scădere ușoară a populației, disparități regionale uriașe (cu multe regiuni periferice în scădere), dar și mortalitate ridicată persistentă și sănătate precară a populației, pentru o perioadă destul de lungă”, a declarat Sobotka.
„În teorie, războiul ar putea crește populația Rusiei dacă Rusia ar fi capabilă să cucerească o mulțime de noi teritorii (și populația odată cu ele)”, a declarat Sobotka. „În realitate, acest lucru este iluzoriu.
Chiar dacă Rusia ar avea succes în invazia sa, ar captura multe orașe distruse, cu oameni bătrâni și vulnerabili rămași - nu genul de populație la care Putin ar visa”, a ami spus cercetătorul.
„Mai important, războiul duce de fapt la mai multe decese, dizabilități și răniri ale multor bărbați ruși aflați la vârste productive și reproductive de vârf. Acest lucru duce, de asemenea, la o scădere mai rapidă a forței de muncă, la o presiune mai mare asupra asistenței medicale și la nașterea a mai puțini copii - aceleași tendințe pe care Putin încerca obsesiv să le inverseze.”
Sobotka a declarat că în viitor este posibil ca aceste tendințe de scădere să continue, deoarece multe țări continuă să înregistreze rate de fertilitate în scădere și îmbătrânirea populației. „Creșterea globală a populației va continua să încetinească, atât în termeni absoluți, cât și relativi”, a declarat Sobotka. „Tot mai multe țări își vor vedea populația în scădere. Acest lucru include și unele dintre țările mari.
De exemplu, China și-a văzut prima dată populația scăzând în timpul pandemiei COVID din 2021, în mare parte din cauza scăderii fertilității, mai degrabă decât din cauza mortalității ridicate COVID. Anul trecut, populația Chinei a scăzut cu peste 3 milioane, conform estimărilor ONU, iar acest proces se va accelera în următorii ani și decenii. De asemenea, alte țări din Asia de Est, în special Japonia și Coreea de Sud, își vor vedea populațiile continuând să scadă din cauza ratelor de fertilitate foarte scăzute și a structurii populației îmbătrânite,” mai spune cercetătorul.
Sursa: adevarul.ro