România s-a împrumutat de pe pieţele externe 1,25 miliarde de euro prin eurobonduri pe 10 ani, la un cost de finanţare redus
Ministerul Finanţelor a mandatat, în urmă cu aproape două săptămâni, băncile Citigroup, Societe Generale, UniCredit şi ING să pregătească emisiunea de obligaţiuni denominate în euro, cu maturitate de peste zece ani.
Cea mai recentă licitaţie pe pieţele externe a fost în luna ianuarie, când Ministerul Finanţelor au atras 2 miliarde dolari prin două emisiuni de obligaţiuni, cu maturităţi de 10 şi 30 de ani, la randamente sub nivelurile indicative prezentate investitorilor.
În luna octombrie, România a împrumutat 500 milioane de euro printr-o emisiune de obligaţiuni denominate în euro cu scadenţa la şapte ani, la un randament de 4,15% pe an.
Guvernul a anunţat în luna noiembrie că plafonul maxim al emisiunilor de titluri de stat pe pieţele externe (MTN) a fost aproape dublat, de la 8 miliarde euro la 15 miliarde euro, şi extins astfel încât să acopere următorii trei ani, respectiv 2014-2016. MTN a fost aprobat în 2010 pentru o perioadă de trei ani.
Iniţial, programul de emisiuni MTN a avut un plafon de 7 miliarde euro, suplimentat în iunie anul trecut cu 1 miliard de euro pentru a acoperi necesarul de finanţare pentru 2013.
De la începutul anului, Trezoreria a atras din piaţa internă 12,578 miliarde lei şi 678,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă 2 miliarde dolari, sumă atrasă de pe pieţele internaţionale prin două emisiuni de obligaţiuni, cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.
Sursa: adevarul.ro