România rămâne descoperită în fața dronelor ruseşti
Promis în urmă cu câteva luni de țările aliate, sistemul complex antidronă care ar trebui să ne apere de aparatele fără pilot ale rușilor nu a ajuns nici azi în România, iar militarii nu își pot folosi sistemele antiaeriene pentru că nu au cadrul legal.
Rușii folosesc drone Shahed 136 de fabricație iraniană
Rușii continuă să atace porturile dunărene ale Ucrainei, iar câteva drone Shahed-136 au ajuns la noi. Cu toate acestea, Armata Română se limitează deocamdată să monitorizeze situația. Când este nevoie, semnalează Inspectoratului General pentru Situații de Urgență un eventual pericol care la rândul lui transmite populației mesaje RO-ALERT de avertizare despre posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian.
O ultimă astfel de dronă a căzut pe teritoriul României la sfârșitul săptămânii trecute. Aceasta a avut și încărcătură explozivă, iar după detonare a lăsat un crater cu o adâncime de un metru și jumătate. Din fericire, drona s-a prăbușit la 4 kilometri de localitatea Grindu și nu au fost victime, dar pericolul rămâne unul evident.
Iar Armata nu poate face nimic din punct de vedere legal. Asta deși recent, surse guvernamentale anunțau că România va primi o tehnologie nouă antidrone care va fi instalată la granița cu Ucraina. Totul în urma unor acorduri G2G cu guverne din mai multe țări și cu acordul NATO. Însă scutul nu a ajuns nici până astăzi în țara noastră. Cât privește sistemele noastre antiaeriene, acestea nu pot fi folosite împotriva dronelor rusești.
Armata are cu ce, dar nu poate
„Să fie foarte clar, Armata poate combate foarte simplu acest ținte, dar trebuie o decizie de la nivelul politic și mai trebuie și cadrul legal. În lipsa acestora ne bazăm numai pe noroc, sperăm că aceste drone sau fragmente de drone să nu cadă pe casele oamenilor. Pentru a se interveni acolo cu sisteme antiaeriene ar fi nevoie de o decize a CSAT, de instituirea în zonă a unei situații de urgenţă. Asta ar permite Armatei să desfășoare echipamentele în zonă. Personal, nu cred că acest lucru se va mai întâmpla, pentru că fluxul de cereale prin porturile dunărene ale Ucrainei s-a diminuat foarte mult și vedeți că dronele rusești nu mai vin în roiuri așa mari. Porturile ucrainene sunt ținte secundare pentru ruși acum, spun eu. Sigur, riscuri mai există, mai pot ajunge la noi astfel de drone, dar posibilitatea este mai mică. Oricum, în prezent, din punct de vedere legal, la astfel de incursiuni cu drone rusești putem răspunde numai cu poliția aeriană (joi, înainte de explozia ultimei drone rusești în România, NATO a și ridicat de la sol avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Române din Baza Aeriană 86 de la Fetești și aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Germane din Baza 57 Aeriană «Mihail Kogălniceanu» – n.red.) și cu foc de pe nave de gardă, dar în al doilea caz în condiții foarte stricte și cam atât“, a explicat, pentru „Adevărul“, contraamiralul (r) dr. Constantin Ciorobea, ex-locţiitor al şefului Secţiei operaţii informaţionale din Comandamentul NATO din Italia.
Atitudinea este contrară intereselor României
La rândul lui, analistul militar Aurel Cazacu susține că o astfel de lipsă de reacție a autorităților nu este permisă. „Probabil nu vor să-i supere pe ruși, dar aici nu este vorba de asta, aici avem grijă de viețile românilor. O astfel de atitudine este contrară intereselor României ca să nu spun mai rău, să nu vorbesc de trădare. Nu este permis ca după doi ani de război Armata să nu-și poată îndeplini misiunea principală de a proteja populația. Este absurd! Trebuie să așteptăm să moară cineva ca să ne decidem să reacționăm? Există în producția Aliaților sisteme sofisticate pentru combaterea dronelor, dar, repet, noi așteptam aiurea să moară oameni ca să le achiziționăm sau să folosim sistemele antiaeriene pe care le avem deja pentru a «vâna» astfel de aparate de zbor sinucigașe. Trebuie reacționat imediat pentru că putem pune în pericol chiar și locuitorii unele orașe ca Brăila sau Galați“, a precizat Aurel Cazacu.
Conform unor surse militare, pentru combaterea dronelor rusești de tip Shahed-136 nu este obligatoriu să dispui de echipamente specializate precum sistemele antidrone. În acest misiuni se pot utiliza sisteme existente deja în dotarea MApN precum Gepard, 9K33 OSA sau chiar Strela. În plus, aceste drone care intră în adâncimea teritoriului nostru pot fi combătute și de nave ale flotei fluviale cu sistemele antiaeriene din dotare.
Sursa: adevarul.ro