România, printre ţările UE cu cel mai puternic avans al producţiei industriale în luna mai

România, printre ţările UE cu cel mai puternic avans al producţiei industriale în luna mai

Producţia industrială a revenit pe creştere în Uniunea Europeană şi zona euro în luna mai, după două luni consecutive de scăderi ca urmare a măsurilor de izolare impuse de Covid-19, dar cu toate acestea înregistrează în continuare scăderi comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele publicate, marţi, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Conform acestor date, producţia industrială a crescut cu 12,4% în zona euro şi cu 11,4% în Uniunea Europeană (UE 28), în luna mai 2020 comparativ cu luna aprilie 2020, iar în rândul statelor membre cele mai semnificative creşteri au fost înregistrate în Italia (42,1%), Franţa (20%), Slovacia (19,6%), Ungaria (15,6%) şi România (15,1%).

În schimb, în ritm anual, luna mai 2020 comparativ cu luna mai 2019, producţia industrială a scăzut cu 20,9% în zona euro şi cu 20,5% în UE. Cele mai importate scăderi au fost înregistrate în Slovacia (minus 33,5%), Ungaria (minus 27,6%) şi România (minus 27,4%).

Eurostat precizează că, în ritm anual, producţia industrială a scăzut în toate statele membre UE în luna mai.

Datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică arată că în luna mai 2020, producţia industrială a crescut, ca serie brută, faţă de luna precedentă, cu 22,2%, datorită rezultatelor consemnate în industria prelucrătoare (+31,8%). Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 15,1%, creştere susţinută de industria prelucrătoare (+20,6%).

În mai 2020 faţă de luna mai din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a fost cu 30,6% mai mică, pe fondul scăderilor înregistrate de industria prelucrătoare (-33,8%), industria extractivă (-18,2%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,8%). Totodată, producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 28%, în perioada analizată, ca urmare a activităţilor din industria prelucrătoare (-31%), industria extractivă (-17,4%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,6%).
AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”