România, printre cele șapte state din Uniunea Europeană în care nu se face educație sexuală în școli
Țările în care elevii fac educație sexuală în școli au un procent mult mai mic de mame minore și o rată mai ridicată a sporului natural. Doar șapte state din Uniunea Europeană nu oferă educație sexuală obligatorie în intituțiile de învățământ, potrivit Monitorului Social.
De ce este necesară educația sexuală în școli - Foto Profi Media
Cercetările incluse în Monitorul Social, un proiect al Fundației Friedrich-Ebert-Stiftung România, arată că statele europene în care educația sexuală este obligatorie în școli au o proporție mult mai mică a nașterilor ce provin din mame minore sau mame de sub 24 de ani și în general au o rată mult mai ridicată a sporului natural.
Mai mult decât atât, studiul unei echipe multidisciplinare arată că doar șapte state din Uniunea Europeană nu oferă educație sexuală obligatorie în școli.
În România, Bulgaria, Croația, Ungaria, Polonia, Slovacia și Italia educația sexuală nu este obligatorie în școli.
O astfel de materie ar reduce numărul de fete care renunță la studii și la șansa unui loc echitabil pe piața muncii, din cauza unei sarcini timpurii.
Pe de altă parte, datele Eurostat arată că în țările în care nu se studiază educația sexuală în instituțiile de învățământ numărul mamelor minore sau foarte tinere este mai mare. Dacă doar în 1% din totalul nașterilor este vorba de mame minore în țările unde se pune accent pe educația sexuală, în celelalte șapte state procentul este de 4% din totalul sarcinilor.
Totodată, chiar dacă în cele șapte state se consemnează 30% din nașterile anuale din UE, acestea înregistrează și peste 70% din nașterile anuale cu mame sub 14 ani din UE. Și numărul mamelor tinere, până în 24 de ani, este mai ridicat în țările în care copiii nu află informații din acest domeniu.
România, pe primul loc la mame minore
Nu este o surpriză că România este țara cu cel mai mare număr de mame sub 14 ani, în 2021. Potrivit Eurostat, în țara noastră, 414 fete mai mici de 14 ani au născut în 2021, aproape cât în toate statele europene la un loc.
Țara noastră înregistrează 45% din nașterile cu mame sub 14 ani. De asemenea, sporul natural în România este de -7.4%, una dintre cele mai scăzute rate din cele 27 de state membre,în timp ce media sporului natural în statele cu educație sexuală obligatorie sporul natural este de -1%, iar în multe dintre ele sporul natural este pozitiv.
De asemenea, în România și Bulgaria aproape un sfert din mamele care au născut în 2021 au sub 24 de ani.
Un subiect controversat
Cu toate acestea, educația sexuală rămâne un subiect tabu pentru mulți români. Mulți sunt de părrere că introducerea unei astfel de materii în școli ar putea să crească incidența actelor sexuale la minori. Chiar dacă datele arată că fetele din țări fără acces la educație sexuală obligatorie au mult mai mari șanse de a deveni mame înainte de a împlini 18 ani decât tinerele din state cu acces la educație sexuală.
De altfel, unii sunt de părere că o astfel de oră ar putea duce la scăderea sporului natural în România într-un moment în care populația țării scade, deși studiile demonstrează contrariul.
Chiar dacă un sondaj realizat recent de platforma online de educație sexuală „Sexul vs Barza“ sugerează că 8 din 10 părinți și-ar dori să se introducă în școală o materie care să ofere informații despre educația sexuală copiilor, acest lucru rămâne un subiect controversat.
Datele Institutului Național de Statistică arată că, doar anul trecut, 687 de fete cu vârste mai mici de 15 ani au devenit mămici. În fiecare an, între 15.000 și 17.000 de adolescente din România, care au vârste între 15 și 19 ani, nasc. Iar lipsa educației este principalul motiv pentru care minorele românce ajung să aibă un copil înainte de a fi pregătite.
Sursa: adevarul.ro