România, printre cele mai generoase țări cu campionii ei olimpici: plătim, anual, rente viagere colosale

România, printre cele mai generoase țări cu campionii ei olimpici: plătim, anual, rente viagere colosale

În România, periodic, răsar niște subiecte intens dezbătute de care, după o perioadă, nu-și mai amintește nimeni. Fără ca ceva să se fi schimbat în bine, în mod semnificativ.

David Popovici, un campion olimpic care merită cele mai bune condiții. FOTO: Arhiva Adevărul

David Popovici, un campion olimpic care merită cele mai bune condiții. FOTO: Arhiva Adevărul

Cazul femeii sfâșiate de câini sau problema urșilor sunt doar două exemple relativ recente, în acest sens. La care putem adăuga acum, cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Paris, preocuparea românilor pentru lipsa infrastructurii sportive. Adică, o problemă cronică, care datează de peste 30 de ani, dar la care închidem ochii, sistematic. Și nu doar din cauza politicienilor! Desigur, e tare plăcut să dai vina pe altcineva, însă realitatea cifrelor ne spune următorul lucru: în România, infrastructura e la pământ și pentru că preocuparea oamenilor pentru practicarea sportului e minimă! Nu degeaba ocupăm ultimul loc la acest capitol în Uniunea Europeană.

Sport jpg

Așadar, și dacă am fi avut o infrastructură de 7 stele, tot am fi avut o problemă seriosă, cât timp românul de rând trece practicarea sportului la „și altele“.

Revenind la Jocurile Olimpice de la Paris, ele evidențiază, totuși, și altceva. Și anume faptul că România e printre cele mai generoase țări din lume cu campionii ei olimpici! Altfel spus: ca sportiv de performanță, sprijinul statului în drumul tău spre succes e minim / inexistent. Dar odată ce ai atins gloria sportivă, bazându-te în mare măsură pe forțele proprii, România va avea grijă să nu-ți lipsească nimic. Pe viață!

„Îngropăm“ medaliații în bani

România se află în topul celor mai generoase țări din lume, dacă ne referim la premiile oferite pentru medaliile olimpice. Practic, peste noi la acest capitol sunt doar niște țări ba foarte dezvoltate, ba cu resurse naturale colosale. Și, totuși, în ciuda tuturor neajunsurilor cu care ne confruntăm, un medaliat olimpic român se uită de sus la omologul său american. Pentru că Statele Unite acordă doar 38.000 de dolari pentru un aur, 23.000 de dolari pentru un argint și 15.000 de dolari pentru un bronz. Iar Marea Britanie e chiar renumită din acest punct de vedere: niciun bonus pentru cei care ajung pe podiumul olimpic.

Ce-i drept, în cazul unor țări precum SUA și Marea Britanie, e nevoie de o precizare: sportivii lor de performanță câștigă sume uriașe din partea sponsorilor. Ceea ce explică decizia americanilor, de a acorda premii mici pentru medalii, sau cea a britanicilor, de a „tăia“ astfel de recompense.

Una peste alta însă, sportivul român care prinde podiumul olimpic poate fi foarte mulțumit cu tratamentul de care va avea parte după reușita sa. Mai ales că, de cele mai multe ori, e răsplătit și cu alte bonusuri, în afara celor financiare. Cum se va întâmpla acum cu mașinile electrice pe care le va oferi Fundația Ion Tiriac.

Aproape 11 milioane de euro cu rente viagere

Se spune, pe bună dreptate, că un medaliat olimpic își dedică viața sportului de performanță. Vorbim despre o muncă titanică, de 10, 20 de ani, pentru a urca pe Everestul sportului mondial, cu ocazia JO.

În România, vorbim mereu despre cât trebuie să te chinuiești, ca sportiv, pentru a cunoaște gloria. Ceea ce nu prea spunem, în schimb, după cum bine a remarcat editorialistul golazo.ro, Cristian Geambașu , e că un medaliat olimpic român își va permite să trăiască de pe urma succesului său pentru restul vieții! Pentru că statul român acordă printre cele mai mari rente viagere din lume. Atenție: acolo unde există o astfel de recompensă. Pentru că sunt foarte multe țări unde nu s-a auzit până acum de rente viagere. Iată însă cum e situația la noi, potrivit informațiilor adunate de Cristian Geambașu:

*598 e numărul sportivilor români, de la toate disciplinele, care primesc rente viagere. Vorbim de medaliați olimpici și mondiali, oameni care primesc acesta pensii în baza unui algoritm în funcție de numărul și strălucirea medaliilor cucerite.

*E un efort bugetar pentru România de aproape 750.000 de euro lunar și de aproximativ 9 milioane de euro anual. La acești bani se adaugă și indemnizațiile de merit, cuvenite antrenorilor și altor figuri reprezentative ale sportului, suma situându-se la încă 1.725.000 de euro.

Cu siguranță, după ce vor vedea aceste cifre, unii vor sări, spunând că oricând e de preferat să dăm rente viagere pentru sportivi de performanță, care au adus glorie țării, decât să dăm pensii speciale pentru niște oameni care, în mare parte, au „păcălit“ viața. Așa e! Doar că nu putem nega faptul că România, contrar impresiei generale, își tratează foarte bine sportivii de succes.

Cât valorează medaliile de la JO 2024

Țară Aur Argint Bronz

Hong Kong 768.000 384.000 192.000

Singapore 745.000 373.000 186.000

Indonezia 300.000 150.000 60.000

Israel 271.000 216.000 135.000

Kazahstan 250.000 150.000 75.000

Malaezia 216.000 65.000 22.000

Serbia 218.000 85.960 64.470

ROMÂNIA 140.000 100.000 60.000

Spania 102.000 52.000 33.000

Franța 87.000 43.000 22.000

*sumele sunt exprimate în euro.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Hunul” Boloni, discurs pro-maghiar de o agresivitate rară

2 VIDEO Un „modest și timid” polițist spaniol avea în casă, „la saltea”, 20 de milioane de euro

3 Răsturnare de situație în SUA! / „Nu lucrează pentru președinte și nici nu vorbește pentru el”

4 El este „Bello”, demnitarul care a făcut sex cu aproape toate femeile cu legături la vârful puterii din țara sa

5 VIDEO Imagini de coșmar la Moscova după cel mai masiv atac cu drone al Ucrainei!