Voiculescu a primit două referate de la academicieni
Pentru a publica la Editura Academiei Române e nevoie ca autorul să îndeplinească o serie de criterii academice. Lucrarea trebuie evaluată de o comisie de specialitate formată din membri ai Academiei Române.
„Editura Academiei Române are personalitate juridică și este ordonator de credite. Editura nu poate publica nicio lucrare fără cel puțin două referate de specialitate. Avizul pentru publicare îl dă, de regulă, secția Academiei în specificul căreia se încadrează lucrarea respectivă. De difuzarea lucrărilor publicate se ocupă nu Academia, ci exclusiv Editura”, a precizat, pentru Newsweek România, președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.
Acordul pentru publicarea lucrării lui Dan Voiculescu a fost dat de Secția de Științe Economice, Juridice și Sociologie, care este condusă de șeful BNR Mugur Isărescu.
Detalii AICI.
Isărescu a semnat documentul care certifică valoarea operei lui Dan Voiculescu
„În cazul acestei lucrări, conducerea Academiei Române nu și-a dat niciun fel de acord, nici colectiv (Biroul Prezidiului sau Prezidiul) și nici individual, prin președinte, vicepreședinți sau secretar general. Orice lucrare publicată la Editura Academiei Române are nevoie de cel puțin două referate de specialitate și de avizul secției din Academie în specialitatea căreia se încadrează lucrarea respectivă.
Pentru lucrarea în cauză, avizul a venit din partea Secției de Științe Economice, Juridice și Sociologie, iar referatele au fost semnate de dl acad. Mugur Isărescu și de dl prof. Gheorghe Zaman, membru corespondent al Academiei”, ne-a precizat Ioan-Aurel Pop.
Au legături cu Securitatea
Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru fapte de corupție, în dosarul ICA, fiind eliberat după circa trei ani. ANAF n-a reușit să recupereze decât o mică parte din prejudiciul de 60 de milioane de euro. Dan Voiculescu are o decizie de colaborator al securității.
Newsweek România a publicat documente care arată că și Mugur Isărescu a colaborat cu Securitatea sub numele de „Manole”.
Isărescu nu a găsit banii lui Voiculescu
În România s-a vorbit mult despre banii lui Ceaușescu, context în care au apărut numele lui Dan Voiculescu și Mugur Isărescu.
„În 1990 a fost formată o primă comisie guvernamentală pentru recuperarea fondurilor deturnate din patrimoniul statului, condusă de Mugur Isărescu. Pe 6 iunie 1991, Isărescu îi scria directorului SRI de atunci, Virgil Măgureanu, o adresă în care solicita verificarea în arhivele Securităţii cu privire la înfiinţarea firmei CRESCENT.
Isărescu preciza că, din verificările unor experţi, rezulta faptul că firma CRESCENT a realizat beneficii comerciale în special din activitatea cu ICE Dunărea, existând „indicii cu privire la deturnarea unor fonduri”. În aceeaşi perioadă, o echipă canadiană angajată să ancheteze deturnarea fondurilor regimului comunist le sugera autorităţilor să-l aresteze pe Dan Voiculescu, pentru ca ancheta să poată continua. În final nu s-a întâmplat nimic”, scria b1tv.