România, poziție tranșantă în fața Comisiei Europene: scrisoarea comună în care reclamă cel mai scump gaz metan din lume

România, poziție tranșantă în fața Comisiei Europene: scrisoarea comună în care reclamă cel mai scump gaz metan din lume

Publicația Politico prezintă detaliile unei scrisori trimise către Comisia Europeană de mai multe state membre ale UE.

În esență, reprezentanții a 13 țări din Uniunea Europeană au semnat un document în care cer rezolvarea unei probleme stringente: prețul plătit pentru gazul metan.

„Criza energetică (...) provoacă acum presiuni inflaționiste insuportabile care ne lovesc puternic gospodăriile și afacerile. Trebuie să abordăm cea mai serioasă problemă dintre toate: prețul cu ridicata al gazelor naturale”, scrie în documentul citat de Politico și de portalul cursdeguvernare.ro .

Scrisoarea a fost trimisă comisarului pentru energie Kadri Simson, în contextul în care miniștrii energiei din UE se vor întâlni din nou săptămâna aceasta pentru a încerca să ajungă la un consens în problema prețului ridicat al gazului metan.

Scrisoarea, semnată de Italia, Spania, Polonia, Grecia, Belgia, Malta, Lituania, Letonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Croația și România, invită Comisia să prezinte o propunere pe care miniștrii să o discute vineri și să o transforme în inițiativă legislativă oficială.

Europenii plătesc în prezent mai mult decât oricine altcineva din lume pentru gaze naturale – prețurile spot sunt de 6-10 ori mai mari decât cele din SUA și de peste dublu față de cele din Asia.

Liderii și diplomații din cele 13 țări susțin că nu există niciun motiv pentru care UE ar trebui să plătească mai mult pentru transporturile de GNL – din SUA, Rusia și Orientul Mijlociu – decât clienții asiatici.

Susținătorii ideii de plafon nu cer o simplă limită de preț, ci mai degrabă o „plafon de preț dinamic” – stabilind o limită care rămâne întotdeauna puțin peste ceea ce plătesc alți importatori, astfel încât să existe permanent un stimulent pentru vânzarea GNL în Europa.

Cu un plafon de preț, importatorii din UE ar fi plătit luna aceasta 155 euro per MWh, peste prețurile asiatice de 150 euro, dar cu mult mai mici decât cei 300 euro per MWh, sau chiar mai mult, pe care importatorii din UE au fost nevoiți să îi plătească până acum.

Există opoziție față de idee în rândul unor țări membre - Țările de Jos și Ungaria se opun, în timp ce altele, precum Danemarca, sunt cu privire la securitatea aprovizionării, au spus diplomații. La anteriorul Consiliului Energetic de la începutul septembrie, 15 țări au susținut ideea, deși mai puține au semnat scrisoarea de luni, 26 septembrie.

„Presupun că multe țări sunt, de asemenea, îngrijorate de securitatea aprovizionării din Rusia”, a spus un înalt diplomat al UE, care a adăugat că există „și îngrijorări cu privire la furnizorii prieteni precum SUA, Norvegia, dar și Algeria, Azerbaidjan”.

Contractele futures pe gaze pe hub-ul olandez TTF, punctul de referință al UE, au continuat, de asemenea, să scadă, eliminând o parte din argumentele pentru plafonarea prețului gazului.

Prețurile au atins luni, 26 septembrie, un minim de 169 de euro pe megawat-oră, în scădere de la un vârf de 347 de euro pe MWh la sfârșitul lunii august.

Impunerea unui plafon de preț „dincolo de furnizorii din Rusia ar fi o adevărată provocare”, a declarat Murray Douglas, analist senior la Wood Mackenzie, citat de Politico, acesta adăugând că UE ar trebui să ofere furnizorilor săi de energie „ceva relativ convingător”, cum ar fi un plafon de preț sau cumpărături pe termen mai lung, acorduri pentru a-i determina să aceste schimbarea.

Vorbind despre o propunere de plafonare a prețului importurilor de gaze din UE, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus: „Lucrăm la o serie de măsuri suplimentare pentru a aborda prețurile ridicate la energie... Acestea vor fi prezentate în timp util”.


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...