România, performanță istorică la EURO 2024: Locul 1 în grupă și calificare în optimi. Posibilii adversari ai tricolorilor

România, performanță istorică la EURO 2024: Locul 1 în grupă și calificare în optimi. Posibilii adversari ai tricolorilor

Selecţionata României s-a calificat în optimile de finală ale Campionatului European de fotbal - EURO 2024, găzduit de Germania, din postura de câştigătoare a Grupei E, după 1-1 (1-1) cu Slovacia, miercuri seara, pe Frankfurt Arena.

Tricolorii au trecut pentru a doua oară de faza grupelor, după ediţia din 2000, însă acum au reuşit să termine pe primul loc.

Slovacia, care s-a calificat şi ea în optimi, de pe locul al treilea, a deschis scorul prin Ondrej Duda (24), dar România a egalat din penalty, prin Răzvan Marin (37).

Echipa antrenată de Edward Iordănescu a avut prima ocazie clară a partidei (11), Raţiu a şutat la colţul lung din stânga, însă a respins Dubravka, iar Hagi a trimis apoi peste poartă.

Răzvan Marin (13) a şutat din lovitură liberă de la 28 de metri, dar pe lângă ţintă.

Slovacii au fost periculoşi prima oară în min. 22, la o fază fixă, când Haraslin a executat o lovitură liberă cu efect, iar balonul a trecut puţin pe lângă bară, nefiind atins de vreun jucător.

Stanciu (23) a tras de la 22 de metri, dar Dubravka a prins mingea.

În min. 24, Duda a reluat cu capul centrarea cu boltă a lui Kucka, profitând de ezitarea defensivei noastre.

România a acuzat o perioadă şocul primirii golului, dar treptat a revenit în meci şi Raţiu (33) a prins un şut bun de la 20 de metri, reţinut în doi timpi de Dubravka.

În min. 34, Hagi a fost faultat de Hancko la limita careului, arbitrul a dictat lovitură liberă, dar a arbitrajul video a schimbat decizia în penalty, deoarece infracţiunea a fost pe linie. Răzvan Marin (37) a transformat impecabil şi a egalat.

România a avut o şansă bună de a marca în finalul primei reprize, pe contraatac, dar Drăguş a fost egoist şi a şutat pe lângă.

În partea secundă, Haraslin (52) a avut o oportunitate bună, dar şutul său la colţul scurt a fost prins de Niţă.

Cele două echipe nu au riscat foarte mult, dar şi aşa şi-au mai creat ocazii de gol. Răzvan Marin a şutat de la 16 metri (61), dar Dubravka a respins. Drăguş a trimis puţin peste poartă (61).

Slovacia a avut o mare ocazie în min. 64, dar Niţă a respins cu piciorul şutul lui Strelec de la 15 metri.

Foarte periculos a fost şi şutul lui Haraslin (65), cu efect, puţin pe lângă bara a doua.

Ultima jumătate de oră a fost fără evenimente, ambele echipe consimţind că rezultatul de egalitate le avantajează în balanţă cu riscul primirii unui gol.

România, care va juca în optimi pe 2 iulie, cu a treia clasată din Grupa A, B, C sau D, nu va putea conta în acel meci pe Nicuşor Bancu, suspendat pentru cumul de cartonaşe galbene.

Slovacia - România 1-1 (1-1)

Au marcat: Ondrej Duda (24), respectiv Răzvan Marin (37 - penalty).
Cartonaşe galbene: Hancko (35), Burcă (45+1), Bancu (45+4), Iordănescu (55), Puşcaş (88), Duda (90+1).Frankfurt Arena
EURO 2024 - Grupa E

Au evoluat echipele:

SLOVACIA: 1. Martin Dubravka - 2. Peter Pekarik (6. Norbert Gyomber, 90+2), 3. Denis Vavro, 14. Milan Skriniar (căpitan), 16. David Hancko - 19. Juraj Kucka, 22. Stanislav Lobotka, 8. Ondrej Duda (21. Matus Bero, 90+2) - 26. Ivan Schranz (20. David Duris, 78), 18. David Strelec (9. Robert Bozenik, 70), 17. Lukas Haraslin (7. Tomas Suslov, 70).
Selecţioner: Francesco Calzona.
Rezerve neutilizate: 12. Marek Rodak, 23. Henrich Ravas - 4. Adam Obert, 15. Vernon De Marco, 25. Sebastian Kosa, 5. Tomas Rigo, 11. Laszlo Benes, 13. Patrik Hrosovsky, 24. Leo Sauer, 10. Lubomir Tupta.

ROMÂNIA: 1. Florin Niţă - 2. Andrei Raţiu, 3. Radu Drăguşin, 15. Andrei Burcă, 11. Nicuşor Bancu - 6. Marius Marin - 10. Ianis Hagi (20. Dennis Man, 66), 18. Răzvan Marin (4. Adrian Rus, 86), 21. Nicolae Stanciu (căpitan), 17. Florinel Coman (23. Deian Sorescu, 58) - 19. Denis Drăguş (9. George Puşcaş, 67).
Selecţioner: Edward Iordănescu.
Rezerve neutilizate: 12. Horaţiu Moldovan, 16. Ştefan Târnovanu - 5. Ionuţ Nedelcearu, 22. Vasile Mogoş, 24. Bogdan Racoviţan, 8. Alexandru Cicâldău, 14. Darius Olaru, 26. Adrian Şut, 7. Denis Alibec, 13. Valentin Mihăilă, 25. Daniel Bîrligea.

Arbitru: Daniel Siebert; arbitri asistenţi: Jan Seidel, Rafael Foltyn; al patrulea oficial: Felix Zwayer (toţi din Germania)
Arbitru video: Bastian Dankert (Germania); arbitri asistenţi video: Christian Dingert (Germania), Massimiliano (Italia)

Cu cine poate juca România în optimile de finală de la EURO 2024

Adversarul României din optimi nu este, însă, cunoscut. Va fi stabilit abia după ultimele meciuri din faza grupelor, cele din Grupa F, Cehia - Turcia și Georgia - Portugalia.

Conform tabloului stabilit de UEFA, câștigătoarea Grupei E, adică România, joacă în optimi cu una dintre ocupantele locurilor trei din Grupele A, B, C sau D.

Aceste echipe de pe locurile trei sunt Ungaria, Croația, Slovenia și Olanda. Croația este deja OUT de la EURO, iar Ungaria nu poate ajunge pe culoarul României, chiar dacă prinde in extremis un loc de optimi.

În funcție de grupele care vor da echipe de pe locul trei în optimi, se va stabili pe cine întâlnește România în optimi. Evident, varianta favorabilă ar fi Slovenia, iar cea „horror” este reprezentată de Olanda, potrivit Digi Sport .

Ce este sigur este că România va juca în optimi pe 2 iulie, de la ora 19:00, la Munchen, locul victoriei de poveste cu Ucraina.

UEFA a desemnat omul meciului Slovacia - România: „A controlat jocul”

Ondrej Duda a deschis scorul pentru slovaci, în timp ce egalarea a venit de la Răzvan Marin, care a transformat perfect un penalty obținut de Ianis Hagi.

MVP-ul partidei a fost desemnat de către UEFA, iar forul european a decis că Stanislav Lobotka a fost cel mai bun om de pe teren (29 de ani).

„A controlat jocul și a fost mereu în căutarea mingii. Chiar și atunci când a fost presat, el a găsit spațiu sau a creat spațiu pentru alții. A arătat o gamă excelentă de pase, în special din adâncime”, a anunțat UEFA.

Ce a scris forul fotbalistic european pe site-ul oficial, după ce România și Slovacia s-au calificat împreună în optimi

„Tricolorii” s-au calificat în optimile turneului final din Germania, și nu oricum, ci de pe primul loc, o performanță extraordinară pentru țara noastră.

Imediat după final, forul continental a scos în evidență că rezultatul a avantajat ambele echipe, care vor merge împreună în optimi, potrivit Digi Sport .

„Slovacia și România s-au calificat în optimi. Suporterii ambelor echipe au salutat fluierul final, întrucât o remiză i-a făcut pe români să termine pe primul loc, în timp ce slovacii merg și ei mai departe, de pe poziția a treia”, se arată pe site-ul UEFA.

Belgia s-a calificat în optimi după 0-0 cu Ucraina

Selecţionatele Ucrainei şi Belgiei au terminat la egalitate, 0-0, miercuri seara, pe Stuttgart Arena, în Grupa E a Campionatului European de fotbal - EURO 2024, găzduit de Germania, astfel că „diavolii roşii'” s-au calificat în optimile de finală, iar Ucraina părăseşte competiţia.

belgia ucraina euro 2024 profimedia Foto: Profimedia

Dacă Ucraina a părut că nu poate mai mult în acest meci, deşi a făcut un joc destul de bun, Belgia a arătat că se mulţumeşte cu acest egal şi loc secund în grupă, care îi aduce confruntarea cu vicecampioana mondială Franţa în optimile de finală.

„Diavolii roşii” au avut prima oportunitate în acest meci, dar Lukaku a şutat slab din careu şi Trubin a apărat (7). Iaremciuk (21) l-a testat pe Casteels cu un şut din afara careului.

Starul De Bruyne a avut două şanse notabile în prima repriză, însă a tras puţin alături (33), iar apoi a şutat din marginea careului, însă Trubin a prins (45+1).

Deşi a fost golgheterul preliminariilor, cu 14 goluri, Lukaku nu a reuşit să marcheze în faza grupelor la EURO 2024, însă i-a dat emoţii lui Trubin (64), cu un şut din careu. Portarul Benficăi a apărat şi şutul lui Carrasco (73).

Ucraina a forţat în ultima parte a meciului, dar Dovbik a fost blocat de Faes în careul mic (75), după care golgheterul din La Liga a şutat în plasa laterală (79).

Malinovski (84) a fost cel mai aproape de gol, unul spectaculos, o execuţie cu efect din corner, scoasă practic din poartă de Casteels. Malinovski a şutat violent (88), dar Castagne a blocat la sacrificiu.

Ultima ocazie clară a Ucrainei a fost pătrunderea lui Sudakov, încheiată cu şut, dar Casteels a prins mingea (90).

Ucraina - Belgia 0-0

Stuttgart Arena
EURO 2024 - Grupa E

Au evoluat echipele:

UCRAINA: 12. Anatoli Trubin - 24. Oleksandr Timcik, 13. Ilia Zabarnîi, 3. Oleksandr Svatok (7. Andri Iarmolenko, 81), 22. Mikola Matvienko (căpitan), 16. Vitali Mikolenko (17. Oleksandr Zincenko, 58) - 19. Mikola Şaparenko (25. Vladislav Vanat, 70), 18. Volodimir Brajko (6. Taras Stepanenko, 70), 14. Gheorghi Sudakov - 9. Roman Iaremciuk (8. Ruslan Malinovski, 70), 11. Artem Dovbik.
Selecţioner: Serhi Rebrov.
Rezerve neutilizate: 1. Gheorghi Buşcian, 23. Andri Lunin - 2. Iuhim Konoplia, 4. Maksim Talovierov, 21. Valeri Bondar, 26. Bogdan Mihailicenko, 5. Serhi Sidorciuk, 20. Oleksandr Zubkov.

BELGIA: 1. Koen Casteels - 5. Jan Vertonghen, 4. Wout Faes, 3. Arthur Theate, 21. Timothy Castagne - 7. Kevin De Bruyne (căpitan), 24. Amadou Onana, 8. Youri Tielemans (18. Orel Mangala, 62) - 22. Jeremy Doku (19. Johan Bakayoko, 77), 10. Romelu Lukaku (20. Lois Openda, 90), 9. Leandro Trossard (11. Yannick Carrasco, 62).
Selecţioner: Domenico Tedesco.
Rezerve neutilizate: 12. Thomas Kaminski, 13. Matz Sels - 2. Zeno Debast, 16. Aster Vranckx, 23. Arthur Vermeeren, 25. Maxime De Cuyper, 17. Charles De Ketelaere.

Cartonaşe galbene: Faes (43), Dovbik (69).

Arbitru: Anthony Taylor; arbitri asistenţi: Gary Beswick, Adam Nunn (toţi din Anglia); al patrulea oficial: Glenn Nyberg (Suedia)
Arbitru video: Stuart Attwell (Anglia); arbitri asistenţi video: David Coote (Anglia), Marco Fritz (Germania)

Programul și rezultatele meciurilor de la EURO 2024

Grupe:

14 iunie

1. Germania - Scoția (Munchen), 5-1

15 iunie

2. Ungaria - Elveția (Koln), 1-3
3. Spania - Croația (Berlin), 3-0
4. Italia - Albania (Dortmund), ora 2-1

16 iunie

5. Polonia - Olanda (Hamburg), 1-2
6. Slovenia - Danemarca (Stuttgart), 1-1
7. Serbia - Anglia (Gelsenkirchen), ora 0-1

17 iunie

8. România - Ucraina (Munchen) ora 3-0
9. Belgia - Slovacia (Frankfurt), 0-1
10. Austria - Franța (Dusseldorf), ora 0-1

18 iunie

11. Turcia - Georgia (Dortmund), 3-1
12. Portugalia - Cehia (Leipzig), 2-1

19 iunie

13. Croația - Albania (Hamburg), 2-2
14. Germania - Ungaria (Stuttgart), 2-0
15. Scoția - Elveția (Koln), 1-1

20 iunie

16. Slovenia - Serbia (Munchen), 1-1
17. Danemarca - Anglia (Frankfurt), ora 1-1
18. Spania - Italia (Gelsenkirchen), ora 1-0

21 iunie

19. Slovacia - Ucraina (Dusseldorf), 1-2
20. Polonia - Austria (Berlin), 1-3
21. Olanda - Franța (Leipzig), ora 0-0

22 iunie

22. Georgia - Cehia (Hamburg), 1-1
23. Turcia - Portugalia (Dortmund), 0-3
24. Belgia - România (Koln), ora 2-0

23 iunie

25. Elveția - Germania (Frankfurt), 1-1
26. Scoția - Ungaria (Stuttgart), 0-1

24 iunie

27. Croația - Italia (Leipzig), 1-1
28. Albania - Spania (Dusseldorf), 0-1

25 iunie

29. Olanda - Austria (Berlin), 2-3
30. Franța - Polonia (Dortmund), 1-1
31. Anglia - Slovenia (Koln), 0-0
32. Danemarca - Serbia (Munchen), 0-0

26 iunie

33. Slovacia - România (Frankfurt), 1-1
34. Ucraina - Belgia (Stuttgart), 0-0
35. Cehia - Turcia (Hamburg), ora 22:00
36. Georgia - Portugalia (Gelsenkirchen), ora 22:00

Optimi

29 iunie

37. 2A - 2B (Berlin), ora 19:00
38. 1A - 2C (Dortmund), ora 22:00

30 iunie

39. 1C - 3D/E/F (Gelsenkirchen), ora 19:00
40. 1B - 3A/D/E/F (Koln), ora 22:00

1 iulie

41. 2D - 2E (Dusseldorf), ora 19:00
42. 1F - 3A/B/C (Frankfurt), ora 22:00

2 iulie

43. 1E - 3A/B/C/D (Munchen), ora 19:00
44. 1D - 2F (Leipzig), ora 22:00

Sferturi de finală

5 iulie

45. W39 - W37 (Stuttgart), ora 19:00
46. W41 - W42 (Hamburg), ora 22:00

6 iulie

47. W40 - W38 (Dusseldorf)
48. W43 - W44 (Berlin)

Semifinale

9 iulie

49. W45 - W46 (Munchen), ora 22:00

10 iulie

50. W47 - W48 (Dortmund) , ora 22:00

Finala

14 iulie

51. W49 - W50 (Berlin), ora 22:00


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…