România, o mocirlă fotbalistică urât mirositoare: anomaliile cu care ne facem de râs în lume ANALIZĂ

România, o mocirlă fotbalistică urât mirositoare: anomaliile cu care ne facem de râs în lume ANALIZĂ

În Europa, cu greu poate fi găsită o competiție fotbalistică mai haotică decât ce avem noi în România. Atât în Superliga, cât și în eșalonul secund.

Suporterii au de suferit din cauza unei competiții fără credibilitate. FOTO: Arhiva Adevărul

Suporterii au de suferit din cauza unei competiții fără credibilitate. FOTO: Arhiva Adevărul

Vorbim despre niște întreceri în care o combinație toxică între amatorismul conducătorilor, debandada tolerată de federația și ligă, plus jocurile de culise la care închidem ochii, creează o veritabilă mocirlă fotbalistică. Iar play-out-ul a scos la iveală aceste lucruri urât mirositoare. Iată doar niște observații care redau dimensiunea haosului:

*UTA, ocupanta locului 1, n-are licența europeană și, drept urmare, s-a prezentat cu o echipă aflată în vacanță la meciul cu Dinamo. Firește, a pierdut cu 0-2.

*Petrolul, de asemenea fără licență europeană și scăpată de emoțiile retrogradării, a făcut, la rândul său, act de prezență la Iași. Unde a cedat, fără drept de apel, scor 0-2.

*Tot Poli Iași fusese implicată, în penultima rundă din play-out, într-o altă partidă „cu cântec“. Pentru că atunci a învins, la Sibiu, pe terenul celor de la Hermannstadt, o altă grupare fără licență europeană și, implicit, intrată deja în vacanță! De remarcat că, la ora înfrângerii cu formația moldavă, Hermannstadt nu mai pierduse pe teren propriu, în campionat, de pe... 15 iulie 2023! Adică, de la un 0-1 cu Farul Constanța, în chiar prima rundă din actuala stagiune.

*Din cauza debandadei cu licențele europene – au fost primite de doar 9 cluburi: Sepsi, Oțelul Galați, U Cluj, Farul, FCU Craiova 1948, CFR Cluj, Rapid, FCSB și Universitatea Craiova – barajul care ar fi trebuit să se joace între primele două clasate din play-out, pentru un loc la un alt baraj, cu ocupanta locului 3 din play-off, s-a și desființat!

Care vor fi consecințele? Dacă Oțelul va câștiga Cupa României după finala de mâine cu Corvinul Hunedoara, atunci va merge în preliminariile Ligii Europa.

Dacă însă formația gălățeană va pierde, atunci va juca un baraj cu locul 3 din play-off, învingătoarea urmând să abordeze preliminariile Conference League. În acest scenariu, Corvinul, din postura de câștigătoarea cupei, ne va reprezenta în preliminariile Ligii Europa. Cu precizarea că gruparea din Hunedoara trebuie să primească licența europeană din partea UEFA. Ceea ce, deocamdată, nu s-a întâmplat!

*La tot ce s-a scris mai sus trebuie să adăugam și situația ridicolă din play-off-ul ligii secunde. Aici, din șase echipe, două n-au avut drept de promovare: Corvinul Hunedoara și 1599 Şelimbăr. De aceea, a promovat direct Unirea Slobozia (locul 1), plus FC Buzău... locul 4! Corvinul și Șelimbăr, ocupantele pozițiilor 2 și 3, au jucat degeaba. Mioveni și Csikszereda, pe ultimele două locuri, vor disputa barajele de promovare / menținere în Superliga.

Abdallah (în roșu) s-a întors pe teren după un fault deosebit de grav. FOTO: Facebook

Abdallah (în roșu) s-a întors pe teren după un fault deosebit de grav. FOTO: Facebook

Decizii diametral opuse la comisii

Șirul anomaliilor din fotbalul românesc a oferit și un verdict șocant, fix înainte de ultima etapă din play-out. Atacantul dinamovist, Hakim Abdallah, suspendat 6 etape pentru un fault deosebit de grav la Romario Benzar (FC Botoșani), a primit o pedepasă redusă după Apel: doar 2 meciuri fără drept de joc! Așadar, Abdallah a putut să evolueze pentru „câini“ în partida cu UTA în care a și deschis scorul cu o lovitură de cap.

Nu e clar cum un fault, care i-a pus în pericol integritatea fizică a lui Benzar, poate aduce o sancțiune de șase etape de suspendare la Comisia de Disciplină, iar apoi decizia să fie schimbată atât de radical de Comisia de Recurs! De aici, și nedumerirea lui Benzar, în dialog cu prosport.ro: Spun că și șase etape au fost prea puține! Pentru că eu am suferit mult și încă o fac. Ce trebuia să-mi facă? Să mă omoare? Nu e destul că am capul plin de fire, că port o cască și îmi curge sânge după fiecare antrenament? Rana mea nu s-a vindecat nici acum și comisiile astea, ce sunt ele, că nu mă pricep, iau astfel de decizii. Reduci de la șase la două! E o diferență de neînțeles“.

Voluntari, schimbări pe bandă pentru o retrogradare

Cea mai mare surpriză după etapa de weekend în play-out a fost, fără îndoială, retrogradarea directă a celor de la FC Voluntari. Pentru că această formație avea nevoie de un punct, acasă, în meciul cu Universitatea Cluj, ca să meargă la barajul de salvare.

Nemec și compania au pierdut însă, scor 0-1, și FC Voluntari dispare de pe prima scenă a fotbalului românesc după 9 ani. În această perioadă, clubul a cucerit cupa (2016-2017) și Supercupa României (2017).

Eșecul de acum e cauzat și de faptul că, în acest sezon, ilfovenii au schimbat trei antrenori. Au început Superliga cu cuplul Marin Dună – Ilie Poenaru pe bancă (etapele 1-23), după care l-au adus pe Nicolae Dică (etapele 24-30). La finalul sezonului regulat, conducătorii au apelat la Florin Pîrvu, care tocmai plecase de la Petrolul. Firește, cu o asemenea debandadă, echipa a suferit și are viitorul incert, în acest moment.

Favoritele barajelor joacă acasă în tur

Cu FCU Craiova și FC Voluntari deja în „B“, atenția se va îndrepta acum spre barajele de menținere / promovare în Superliga. După tragerea la sorți efectuată de Federația Română de Fotbal, s-a stabilit ordinea meciurilor, iar favoritele Dinamo și FC Botoșani vor găzdui primele manșe pe teren propriu, după cum se poate vedea mai jos:

*FC Botoșani – CS Mioveni: 17 mai (tur, ora 20.00), 24 mai (retur, ora 20.00)

*Dinamo – Csikszereda: 20 mai (tur, ora 20.00), 27 mai (retur, ora 20.00)

Partidele vor fi transmise în direct de Prima Sport, Digi Sport și Orange Sport.

Play-out, etapa a 9-a (ultima)

Duminică

Oțelul Galați – FC Botoșani 2-0

Poli Iași – Petrolul 2-0

FCU Craiova – Hermannstadt 1-3

Dinamo – UTA 2-0

Voluntari – Universitatea Cluj 0-1

Clasament

1. UTA 37 de puncte

2. Oțelul Galați 36p

3. Hermannstadt 34p

4. Universitatea Cluj 33p

5. Petrolul 29p*

6. Poli Iași 27p*

7. Dinamo 25p*

8. Botoșani 25p*

9. Voluntari 24p

10. FCU Craiova 22p*

*echipe care au beneficiat de rotunjirea punctajului în sus.

**Locurile 9 si 10 din play-out retrogradează direct. Locurile retrogradabile 7/8 din play-out joacă baraj cu locurile 3/4 din Liga 2 (locurile 5 și 6 în situația actuală, pentru că Șelimbăr și Corvinul n-au licența de Superliga).

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…