Țările aflate în vizorul Rusiei
„Imperiul spre care înclină actuala conducere a Federației Ruse este inspirat de modelul Uniunii Sovietice – dar cu țările Pactului de la Varșovia”, a spus Kirilo Budanov, adăugând: „Imaginați-vă cel mai rău scenariu și totuși s-a întâmplat ca trei țări să se unească într-una singură, chiar dacă acest lucru este aproape imposibil”.
Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței YES, organizată la Kiev de Fundația Victor Pinchuk pe 24 februarie, conform ziarului Kyiv Post.
În opinia sa, dacă Rusia reușește să creeze un imperiu, următoarele sale ținte vor fi Polonia, Republica Cehă, Ungaria și Bulgaria.„Următoarea va fi Polonia – vă spun asta direct. Și nu trebuie să vă temeți de asta; trebuie doar să fiți conștienți.
După aceea, vor fi Republica Cehă, Ungaria și Bulgaria – toate vor intra sub control. Pentru țările din fostul Pact de la Varșovia, acesta este minimul necesar dacă se formează un imperiu, iar apoi, cine știe ce ar putea urma”, a mai precizat el.
Rusia are nevoie de „o pauză”
Șeful spionajului ucrainean susține că Moscova are nevoie de o pauză pentru a-și „recăpăta forțele și a-și îndrepta greșelile”.
„Federația Rusă știe că nu este realist să își atingă rapid obiectivul strategic. Nu voi spune că Rusia eșuează în toate sau că totul merge prost în cazul ei. Nu este adevărat. Ei avansează. Dar acest progres nu este suficient de însemnat – este insuficient pentru a-și atinge rapid obiectivul strategic. Prin urmare, au nevoie de o pauză”, a mai spus Budanov.
„Și atunci vor avea o ocazie să își atingă obiectivul strategic. Faptul că ei declară că obiectivul lor este ocuparea completă a Donbasului, a regiunilor Herson și Zaporojie și menținerea controlului asupra Republicii Autonome Crimeea, ocupată temporar, nu este tot. Ei au nevoie de mult mai mult. Este pur și simplu imposibil să se realizeze acest lucru doar prin război, și acesta este un fapt. Prin urmare, este necesară o pauză”, a mai punctat el.
Pactul de la Varșovia a reunit opt țări sub umbrela „prietenei, cooperării și asistenței mutuale”. Printre semnatari se numărau URSS, Bulgaria, Ungaria, România, Germania, Polonia și Albania. Pactul stipula apărarea reciprocă în caz de atac, iar tratatul se baza pe principiile neintervenției și respectului pentru suveranitatea națională.
România a fost membră a pactului din 1955 până în 1991.