România needucată produce talente irosite: Decontul creșterii tinerilor într-un mediu toxic

România needucată produce talente irosite: Decontul creșterii tinerilor într-un mediu toxic

Pe vremuri, România avea niște fotbaliști capabili să domine vestiarul la cluburi cu adevărat prestigioase. Gică Popescu a fost căpitanul Barcelonei, iar mai aproape de zilele noastre, Cristi Chivu a purtat banderola la Inter Milano.

Denis Alibec, un fotbalist cu un potențial uriaș care a ajuns să joace în Qatar

Denis Alibec, un fotbalist cu un potențial uriaș care a ajuns să joace în Qatar

Din păcate, acum vedem că fotbaliștii care pleacă din campionatul nostru intern, cu surle și trâmbițe, nu mai fac față nici măcar la echipele mai răsărite din zona arabă! Exemplul cel mai recent: Florin Tănase (28 de ani), golgheterul Superligii, ediția 2021-2022, cu 20 de reușite. Când a făcut pasul spre Al-Jazira, în Emirate, el a adunat șase goluri și trei pase decisive în 24 de apariții în toate competițiile. Arabii s-au debarasat repede de el, iar Tănase a lăsat o echipă cu pretenții din Emirate pentru a semna cu o nou-promovată în Arabia Saudită, Al-Okhdood. Și când punem acest transfer lângă cel al lui Denis Alibec (32 de ani) la Muaither, nou-promovată în Qatar, ne dăm seama și mai bine cam care e nivelul jucătorilor români la ora actuală.

Drama e că Tănase și Alibec sunt chiar niște cazuri fericite pentru fotbalul nostru! Pentru că măcar știm unde joacă și se află, în continuare, în vizor echipei naționale. În schimb, există o listă lungă pe care se află niște fotbaliști care, cândva, promiteau, dar de care nimeni nu prea mai știe nimic astăzi. În afară de Google!

Dorin Rotariu, pe când era pe drumul cel bun, la Dinamo

Dorin Rotariu, pe când era pe drumul cel bun, la Dinamo

Rotariu, pus pe liber și de bulgari

Când și-a făcut un nume în fotbalul nostru, Dorin Rotariu era văzut drept un jucător de viitor. Iar când Dinamo l-a vândut la Club Brugge în 2017, pentru 2,2 milioane de euro, mulți au crezut că Dorin va călca pe urmele unchiului său celebru, Iosif Rotariu. Din păcate, nu s-a întâmplat așa. În Belgia, Rotariu a adunat 12 meciuri la Brugge. Și de atunci, CV-ul său s-a lungit cu niște formații de mâna a doua spre a treia, precum Mouscron (Belgia), AZ Alkmaar (Olanda), Astana (Kazahstan), Atromitos (Grecia) și Ludogoreț (Bulgaria). Ultima grupare tocmai l-a pus pe liber pe Dorin după ce românul de 28 de ani a adunat zece meciuri, un gol și o pasă de gol într-o întrecere sub nivelul celei din România.

Florin Andone, o decepție la Galatasaray

Florin Andone, o decepție la Galatasaray

Andone, lovit de probleme medicale

Când a ajuns la naționala României, în 2015, Florin Andone era un marcator constant în liga secundă din Spania. În sezonul 2015-2016, el a făcut furori la Cordoba, adunând 21 de goluri și opt pase decisive. A urmat transferul la Deportivo La Coruna, grupare la care atacantul român a continuat să joace bine, dovadă și cele 18 reușite pe care le-a avut în 2016-2017 și în 2017-2018. Odată cu plecarea la Brighton însă, în vara anului 2018, problemele medicale l-au tras înapoi pe Andone. Aparițiile sale pe teren s-au rărit, iar golurile la fel. Între 2019 și 2022, el a avut un total de 25 de meciuri la Brighton, Galatasaray și Cadiz. Plus patru goluri. Mult prea puțin pentru un vârf care a pierdut și contactul cu naționala României, rămânând cu 25 de selecții și 2 reușite. Acum, Andone (30 de ani) e la Eldense, o formație de mijlocul clasamentului în liga secundă din Spania.

Romario Benzar, cândva un jucător de națională

Romario Benzar, cândva un jucător de națională

Benzar, dispărut după plecarea din România

Fundaș dreaptă de meserie, Romario Benzar a ajuns în circuitul naționalei după evoluții bune la Viitorul și la FCSB. De altfel, a și adunat 19 selecții sub tricolor. Doar că, odată cu transferul la Lecce în 2019, Benzar a devenit un client al băncii de rezerve. Patru meciuri la Lecce și patru apariții la Perugia a fost bilanțul său, între 2019 și 2020. Nici revenirea la Viitorul / Farul nu l-a readus pe Benzar la nivelul de dinaintea plecării sale din România. De altfel, până și Hagi a renunțat la el, în ianuarie 2023, iar fotbalistul de 31 de ani a semnat cu UTA. De unde a fost pus pe liber, postură în care se află și acum, după doar nouă apariții în tricoul arădenilor.

Alexandru Cicâldău, prea puține meciuri bune la prima reprezentativă

Alexandru Cicâldău, prea puține meciuri bune la prima reprezentativă

Cicâldău se zbate în mediocritate

Alexandru Cicâldău era văzut de Hagi drept decarul echipei naționale. Iar atunci când Universitatea Craiova l-a vândut la Galatasaray pentru 6,5 milioane de euro, în iulie 2021, Hagi părea că a evaluat corect potențialul mijlocașului lansat de Academia sa. Doar că turcii au renunțat la Cicâldău după un singur sezon, împrumutându-l în Emirate, la Al-Ittihad Kalba, o formație de locul 8 din 14 în stagiunea precedentă. Acum, Galata l-a împrumutat încă o dată pe mijlocașul de 26 de ani, de această dată, la o echipă de mijlocul clasamentului în Turcia, Konyaspor. Semn că Alex e departe de cerințele unui club cu pretenții la trofee.

Anton a ajuns în Ungaria

Până în 2019, Paul Anton era în circuitul echipei naționale, având o cotă destul de bună în fotbalul nostru. Din păcate pentru el, plecarea în Rusia a fost o decizie proastă pentru cariera sa internațională. Pentru că, deși a jucat la Anzhi și Krylya Sovetov Samara, „închizătorul“ a ieșit, treptat, din vederile selecționerilor. După un sezon 2022-2023 petrecut la UTA, Paul Anton a ajuns acum în fotbalul maghiar, la Győr, semn are șanse infime să mai îmbrace pe viitor tricoul naționalei.

Steliano Filip, în cădere liberă după plecarea de la Dinamo

Steliano Filip, în cădere liberă după plecarea de la Dinamo

Steliano Filip, o dezamăgire

Când Dinamo l-a făcut cunoscut în fotbalul nostru, fundașul stânga era un jucător considerat de viitor. Statut pe care părea că l-a confirmat, odată cu plecarea la Hajduk Split în 2018 pentru 500.000 de euro. Cum au venit și selecțiile la națională, șapte la număr, Filip părea a fi pe drumul cel bun. Din păcate, continuarea traseului său fotbalistic a însemnat o mare dezamăgire. În Croația, fostul dinamovist a bifat doar 11 partide. Hajduk l-a lăsat să plece liber, dar nici perioadele petrecute la Dunărea Călărași, Viitorul, Larisa (Grecia) și, din nou, Dinamo nu l-au mai readus pe Filip (29 de ani) la forma bună din 2018. Acum, Steliano e legitimat la Mezőkövesd, ultima clasată din Ungaria după trei etape.

Mihai Stoica, manager FCSB

Mihai Stoica, manager FCSB

Explicația unor rateuri fotbalitice pe bandă

Recent, prezent în studioul Orange Sport, Mihai Stoica a identificat un motiv foarte important care contribuie la căderea unor jucători români, după ce aceștia ating un nivel cât de cât bun, la un moment dat. „La jucătorii români e o lipsă de educaţie, nu de valoare. Avem talent, dar n-avem educaţie“, a spus oficialul formației din Berceni.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit...

2 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

3 VIDEO Ucraina a lovit pentru prima dată Rusia cu rachete americane ATACMS!

4 Amante ale liderului celui mai periculos clan interlop din Capitală s-au bătut într-un club de fițe din Herăstrău

5 Ce se întâmplă în Europa? / Încă un cablu de comunicații subacvatic a fost tăiat, alte două țări afectate