România: Mii de persoane la protestele pentru reforma clasei politice (Euronews)

România: Mii de persoane la protestele pentru reforma clasei politice (Euronews)

Demisia surprinzătoare a premierului român Victor Ponta, după tragedia de săptămâna trecută de la clubul Colectiv din București, a redus foarte puțin furia protestatarilor din capitala României, comentează joi canalul de televiziune Euronews.

Pentru a doua seară consecutiv, mii de oameni au ieșit în stradă miercuri pentru a cere alegeri anticipate și stoparea corupției.

'Este absolut nevoie de schimbare și trebuie ca această nouă generație să aibă un cuvânt de spus și să își arate inteligența', a afirmat o tânără participantă la miting.

Moartea a 32 de persoane într-un incendiu izbucnit vineri noaptea la un club din București, incident pus pe seama corupției din rândul oficialilor, pare să fi alimentat furia publică împotriva clasei politice din România, apreciază canalul de televiziune citat.

'Așteptările mele nu sunt atât de mari pentru că de data asta sunt realist. Nu poți schimba o clasă politică peste noapte. Dar este un semnal puternic pentru clasa politică pentru a schimba ceva în obiceiurile și în organizarea sa', a declarat un jurnalist care a luat parte la evenimentele din 1989 din România.

'Majoritatea oamenilor de aici (participanți la proteste, n.r.) — tineri din mediul urban, cu studii, oameni din clasa de mijloc — au o profundă lipsă de încredere în principalele media, în special în canalele TV. Acestea sunt considerate o parte a problemei. Ele sunt prelungirile în media ale afacerilor caracterizate de corupție și nu pot fi credibile', este de părere un alt jurnalist român.

Potrivit unei alte relatări a Euronews, 'în cele din urmă românii au mobilizat masa critică pentru a cere asumarea responsabilității pentru corupție'. 'Ei și-au exprimat furia pe rețelele de socializare online pe hashtagul #CorupțiaUcide. Corupția s-a infiltrat în politica românească, cuprinzând abuzul în serviciu, mita și conflictul de interese. Legile sunt ignorate sau nu sunt puse în aplicare', adaugă sursa citată.

Efectul rețelelor de socializare online se amplifică. Postările Euronews de pe Facebook și Twitter referitoare la demisia premierului român au fost redistribuite și multiplicate de mii de ori în numai câteva minute.

'Anul trecut, Direcția Națională Anticorupție (creată în 2002), a dus la condamnarea a peste 1.000 de politicieni, oameni de afaceri, judecători și procurori, dar mulți au primit pedepse cu suspendare. României i s-a spus că aderarea sa la Uniunea Europeană din 2007 poate fi amânată dacă țara nu reușește să facă progrese. Timp de câțiva ani Bucureștiul a accelerat reformele. În prezent, conduita corectă, competența, independența judiciară și integritatea la toate nivelurile sunt dorite de opinia publică. Tragedia de la clubul Colectiv este un punct de cotitură, periculos de ignorat de către politicienii români', conchide canalul de televiziune paneuropean.

AGERPRES/(AS — autor: Tudor Martalogu, editor: Gabriela Ionescu)

Citiți și:

UPDATE VIDEO Manifestații în toată țara împotriva politicienilor și în memoria victimelor de la clubul Colectiv


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”