România lovită de ciclon în acest weekend. Ce spun specialiștii despre aceste fenomene meteorologice

România lovită de ciclon în acest weekend. Ce spun specialiștii despre aceste fenomene meteorologice

Specialiștii avertizează că și în acest weekend vom avea parte de precipitații abundente, produse de un ciclon islandez ajuns în Marea Mediterană.

Un ciclon islandez se apropie de România FOTO Adevărul

Un ciclon islandez se apropie de România FOTO Adevărul

Un ciclon islandez ajuns în Marea Mediterană , a dat bătăi de cap întregului continent european. În România, efectele sale sunt deja resimțite cu o scădere bruscă a temperaturilor, dar și cu precipitații în toată țara. Ne mai așteaptă și în acest weekend încă o repriză de ploi, cauzate de același ciclon nordic.

„Este o zonă predispusă să genereze cicloane atmosferice”

De la începutul acestei săptămâni pe tot teritoriul țării au fost precipitații abundente, dar mai ales în zona de sud-vest a țării. Specialiștii în meteorologie spun că de vină este un ciclon islandez care ajunge în Marea Mediterană, formând acolo alte fenomene meteo care afectează și țara noastră. „Regiunea Islandei este o zonă predispusă să genereze cicloane atmosferice. Adică zone de presiune atmosferică scăzută. Acest lucru s-a întâmplat și în ultimele zile dinspre Islanda, din zona de formare, câmpul de presiune scăzută s-a extins până în Marea Mediterană. Și în Marea Mediterană s-au născut mici cicloni care afectează și țara noastră în această perioadă”, precizează Florinela Georgescu, director prognoză meteorologică la ANM . Specialiștii spun că este un fenomen vechi, întâlnit de foarte multă vreme. Acest ciclon aduce pe lângă ploi și temperaturi scăzute dar și o intesificare a vitezei vântului.

Un weekend ploios

Specialiștii spun că efectele acestui ciclon islandez vor fi resimțite și în acest weekend. Începând de vineri noapte, norii se vor extinde dinspre partea de vest către restul teritoriului. „Sâmbătă, duminică așteptăm o nouă evoluție similară. O reactivare a sistemelor noroase precipitabile sub influența combinată a presiunii atmosferice scăzute din Islanda până în Marea Mediterană , deasupra unei mari părți a continentului. La noi sistemele noroase precipitabile se vor extinde începând de mâine noapte dinspre partea de vest a țării și iarăși vom avea în weekend un nou episod cu precipitații în cea mai mare parte a teritoriului”, adaugă Florinela Georgescu. În această săptămână nouă județe din partea de sud-vest a țării au fost sub incidență de cod galben de ploi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Viorica Dăncilă se întoarce / Fost premier și președinte PSD, ea se alătură partidului condus de Cristian Terheș

2 Newsweek / Elena Lasconi a terminat Universitatea privată Ecologică, la Deva, cu medii de 5 și 6

3 Următoarele 24 de ore vor fi decisive. E contraofensiva rușilor din Kursk „cel mai bun cadou pentru comandamentul ucrainean” sau Kievul a pariat greși…

4 Cum a dus un plic de cafea la identificarea celui care l-a ucis pe omul de afaceri din Sibiu, Adrian Kreiner

5 Analist / „Trump a fost cu mult mai prezidențiabil decât Harris. A explicat cum oprește războiul din Ucraina”