România LOR/STRIGĂTOR LA CER: INFRACTORUL Andrei Hrebenciuc s-a întors la CATEDRĂ, la ASE!

România LOR/STRIGĂTOR LA CER: INFRACTORUL Andrei Hrebenciuc s-a întors la CATEDRĂ, la ASE!

De la cine invata studentii economie: Andrei Hrebenciuc preda din nou la ASE, dupa ce a recunoscut ca e vinovat de spalarea banilor in dosarul retrocedarilor ilegale!

Andrei Hrebenciuc le preda din nou economie studentilor de la ASE. Arestat preventiv iarna trecuta in Mega-dosarul Retrocedarile ilegale de paduri, in prezent judecat pentru constituirea unui grup infractional organizat, spalare a banilor si complicitate la trafic de influenta si cu toate faptele recunoscute in fata judecatorilor, Hrebenciuc "a depus o cerere la inceputul anului universitar, in care spus ca din punct de vedere juridic are dreptul sa predea, atata vreme cat nu este condamnat. Oficiul juridic a dat ok pe cererea respectiva", a declarat pentru HotNews.ro rectorul ASE, Pavel Nastase.

Andrei Hrebenciuc, in instanta, pe 12 octombrie 2015: "Recunosc ca am fost complice la infractiunea de trafic de influenta prin punerea la dispozitie a firmei. Asta era si o metoda de spalare de bani. (...) Imi asum consecintele. Recunosc toate infractiunile". Sursa: Digi 24

Un cititor a sesizat HotNews.ro ca Andrei Hrebenciuc, suspendat din pozitia de lector la ASE din octombrie 2014 cand a fost arestat preventiv, a revenit la catedra si preda la Facultatea Economie Teoretica si Aplicata din cadrul ASE.

Informatia a fost confirmata pentru HotNews.ro de catre rectorul universitatii, Pavel Nastase. "Da, preda, pentru ca el a depus o cerere la inceputul anului universitar, in care spus ca din punct de vedere juridic are dreptul sa predea, atata vreme cat nu este condamnat. Oficiul juridic a dat ok pe cererea respectiva. Se pare ca din punct de vedere legal are dreptul sa predea", a declarat pentru HotNews.ro rectorul ASE, Pavel Nastase.

Rectorul a afirmat ca "el a fost suspendat intr-adevar cand a fost arestat", iar la inceputul acestui an universitar "a depus o cerere catre noi si, in baza argumentiei, Oficiul juridic a zis ca nu putem sa ii luam dreptul de a preda. In momentul in care va fi o hotarare judecatoreasca definitiva, contractul de munca va inceta".

Intrebat daca este compatibila pozitia de persoana judecata care si-a recunoscut faptele (printre care si spalare de bani) cu cea de lector universitar la Academia de Studii Economie, Pavel Nastase a raspuns: "Cred ca trebuie sa asteptam hotararea judecatoreasca; probabil ca procesul se va derula mai rapid, pentru ca si-a acceptat vina".

"Noi am procedat legal. Daca dumneavoastra aveti motive ca este ilegal, ni le dati in scris. Evident ca este o pata pe imaginea ASE ca se intampla astfel de lucruri, faptul ca el e in aceasta situatie, si noi nu vom tolera astfel de lucruri. Noi am luat in primul rand legislatia actuala, pentru ca regulamentele trebuie sa fie in concordanta cu legislatia", a continuat rectorul ASE.

Gabriel Raduinea, de la Serviciul juridic al ASE, a explicat pentru HotNews.ro ca si-a intemeiat acordul dat cererii lui Hrebenciuc pe prevederile Codului Muncii. "M-am raportat la articolul 52, aliniatul 1, litera c din Codul Muncii: angajatorul poate suspenda contractul individual de munca (...) 'in cazul in care impotriva salariatului s-a luat, in conditiile Codului de procedura penala, masura controlului judiciar ori a controlului judiciar pe cautiune, daca in sarcina acestuia au fost stabilite obligatii care impiedica executarea contractului de munca'. In data de 23 iunie, ICCJ stabileste controlul judiciar pe o perioada de 60 de zile, cu anumite obligatii. Omul are niste obligatii, dar cu privirea la repunerea in functia de lector nu are nicio situatie. A fost repus in functie in septembrie, ca urmare a prevederilor din Codul Muncii si ale Constitutiei".

"Daca a recunoscut in fata instantei, instanta sa decida asupra starii dumnealui, dupa care noi ne indreptam cu suspendarea contractului de munca abia atunci cand sentinta este definitiva. Pana atunci, Hrebenciuc se bucura de prezumtia de nevinovatie", a declarat acesta pentru HotNews.ro.  

Andrei Hrebenciuc preda Microeconomie si Economie Europeana la Facultatea de Economie Teoretica si Aplicata din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucuresti. De altfel, numele sau apare si pe site-ul facultatii, pe lista cadrelor didactice din Departamentul Economie si Politici Economice. Hrebenciuc este lector universitar la ASE din 2013, potrivit CV-ului sau.

Pe langa statutul de lector universitar, Andrei Hrebenciuc (31 de ani) este in prezent sub control judiciar, dupa ce a facut doua luni de arest preventiv, in Mega-dosarul Retrocedarile ilegale de paduri. El este judecat pentru constituirea unui grup infractional organizat, spalare a banilor si complicitate la trafic de influenta.

Andrei Hrebenciuc a fost trimis in judecata in stare de arest la domiciliu pe 22 ianuarie 2015, alaturi de tatal sau si alte 15 persoane.

Procurorii anticoruptie spun ca Andrei Hrebenciuc, "pentru a ascunde adevarata natura a provenientei bunurilor promise tatalui sau de inculpatii Adam Ioan si Paltin Sturdza, a determinat administratorul firmei Sc Resedinta Varstnicilor Srl sa incheie un contract prin care aceasta societate a dobandit calitatea de promitent cumparator alaturi de Bengescu Dan Sorin pentru suprafata de 43.277 ha, dobandita prin decizia civila nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, la pretul de 2500 de euro/ha". 

"SC RESEDINTA VARSTNICILOR SRL are ca asociat unic pe MAJURA LIMITED ( cu sediu social in Cipru), persoana juridica cipriota controlata de catre HREBENCIUC ANDREI. Incheind promisiunea de vanzare cumparare a terenului de 43.277ha cu inculpatul Paltin Gheorghe Sturdza prin persoane interpuse (Resedinta Varstnicilor SRL - controlata de Hrebenciuc Andrei), Hrebenciuc Viorel a disimulat adevarata provenienta a folosului primit in schimbul influentei sale. Folosul efectiv al lui Hrebenciuc Viorel consta in dobandirea anumitor drepturi evaluabile in bani din incheierea contractului cu Paltin Gheorghe Sturdza (ex. Varga Ioan Gheorghe a vandut aceleasi drepturi cu suma de 12.000.000 Euro)", arata DNA. 

Pe 12 octombrie 2015, Andrei si Viorel Hrebenciuc au recunoscut in fata instantei faptele pentru care au fost pusi sub acuzatie de procurorii DNA. Andrei Hrebenciuc a sustinut urmatoarele, potrivit Digi 24: "Recunosc ca am fost complice la infractiunea de trafic de influenta prin punerea la dispozitie a firmei. Asta era si o metoda de spalare de bani. Regret ca l-am sprijinit pe tatal meu. (...) Acesta a fost un accident in viata mea. Sunt lector universitar si am fost invitat la Stanford University unde am cunoscut laureati ai premiului Nobel. Imi asum consecintele faptelor mele si nu vreau sa fiu considerat o victima a tatalui meu. Imi asum consecintele. Recunosc toate infractiunile".

Potrivit Digi 24, si tatal sau, Viorel Hrebenciuc, a recunoscut ca a acceptat, pentru 12.000 de hectare, sa intervina pe langa functionari din institutii din Bacau pentru ca Paltin Sturdza sa intre in posesia a 43.000 de hectare de padure: "Domnul Bengescu mi-a solicitat ajutorul pentru a interveni pe langa functionarii din judetul Bacau pentru a urgenta punerea in posesie. Mi-a propus sa fiu parte in actul aditional care urma sa se semneze. Am fost de acord. (...) Am vrut sa intru in actul aditional cu nume propriu, dar avand in fata un posibil scandal mediatic, l-am rugat pe fiul meu sa-mi dea o firma. Fiul meu a fost extrem de reticent. Am insistat si, din nefericire, Andrei a cedat. (...) Regret ca l-am implicat pe fiul meu in aceasta problema".

In ciuda acestor declaratii date in instanta, judecatorii nu le-au acceptat cererile de recunoastere a faptelor si de reducere a pedepselor, precizeaza sursa citata.

Andrei Hrebenciuc are si un dosar penal deschis in Lichtenstein, dupa cum a relatat Agerpres in septembrie 2015, cand autoritatile din Lichtenstein au formulat o cerere de comisie rogatorie, pentru a primi informatii de la autoritatile din Romania in legatura cu un dosar penal pe care l-au deschis pe numele acestuia.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…