România, locul 6 în clasamentul țărilor cu cel mai ieftin internet fix de mare viteză

România, locul 6 în clasamentul țărilor cu cel mai ieftin internet fix de mare viteză

Despre serviciile de internet din România există numai cuvinte de laudă la nivel internațional, pe baza datelor acumulate de-a lungul timpului. Țara noastră se evidențiază de mulți ani în mod pozitiv în clasamentele legate de viteza conexiunilor de internet fix și mobil. În prezent, datele oficiale arată că mai mult de 8 din 10 gospodării au acces la internet fix de mare viteză, iar investițiile în rețele 5G sunt în plină derulare.

Chiar dacă nivelul de calitate al serviciilor a tot crescut, prețurile nu au avut aceeași dinamică. În mod paradoxal, deși nivelul de trai s-a îmbunătățit semnificativ în România și inflația a generat creșteri de prețuri la cele mai multe produse și servicii, furnizorii din domeniul serviciilor de internet au preferat să mențină prețuri mici, într-o piață extrem de concurențială. Astfel, internetul a devenit extrem de accesibil pe plan național.

Care este prețul mediu al unui abonament de internet fix în România

Potrivit unui studiu realizat de platforma Cable.co.uk din Marea Britanie, citat de G4media, România este pe locul 6 în clasamentul țărilor cu cel mai ieftin internet fix de mare viteză din lume. Prețul mediu al unui abonament pentru internet fix în bandă largă în țara noastră este aproximat la valoarea de 8,6 USD pentru o lună de acces.

Serviciile de internet nu doar că sunt ieftine, dar sunt și foarte rapide, iar infrastructura acoperă în prezent cea mai mare parte a populației, cu evoluții semnificative inclusiv în mediul rural. Cu puțin timp în urmă, Guvernul României tocmai anunța alocarea sumelor necesare pentru ca 1.000 de noi localități să aibă parte de rețele de internet de mare viteză.

"Nu este deloc surprinzător că cele mai avansate și dezvoltate țări tind să aibă unele dintre cele mai scumpe servicii de internet. Cu toate acestea, Europa de Est și țările din Comunitatea Țărilor Independente (CSI), precum România, au reușit să dezvolte o infrastructură avansată și să ofere servicii de internet la prețuri foarte mici”, se menționează în analiza postată pe Cable.co.uk.

Românii folosesc internetul în mod frecvent, atât pe dispozitive fixe, cât mai ales pe cele mobile, conectate la rețele Wi-Fi, arată toate studiile de specialitate. Un capitol important este zona de divertisment online, care a atras numeroși utilizatori. Rețele sociale precum Facebook, Tik Tok, Instagram sau WhatsApp înregistrează fiecare milioane de conturi active în România.

Pe nișa de streaming video cu filme și seriale, Netflix, Disney+, SkyShowtime, Max și PrimeVideo sunt printre cele mai active platforme internaționale prezente pe piața locală. Nu doar platformele de streaming cu filme și seriale au nevoie de un internet de calitate, ci și platformele de cazino. În ultimul deceniu, jocurile de masă cu dealeri reali s-au dezvoltat puternic.

În prezent, sunt disponibile zeci de mese de blackjack, baccarat și ruletă live la casino Romania NetBet (L1160651W000195 ONJN 18+ Joacă Responsabil), iar pentru o experiență de joc plăcută și fără probleme, este esențială o conexiune bună la internet. Aceasta contribuie la calitatea video, sincronizarea în timp real, interacțiunea cu dealerul, continuitatea jocului și securitatea datelor.

Țările lumii unde internetul costă cel mai puțin

Sudan conduce topul țărilor cu cel mai ieftin acces la internet, în acest stat înregistrându-se un cost mediu de 2,40 USD pe lună. Urmează în clasament Argentina (5,17 USD), Belarus (7,03 USD), Ucraina (7,35 USD), Egipt (8,31 USD), România (8,6 USD), Vietnam (8,72 USD), Kazahstan (9,08 USD) și Republica Moldova (9,19 USD).

Așadar, inclusiv Republica Moldova este în top 10, clasându-se pe locul 9, dar nu trebuie uitat faptul că în această țară nivelul mediu al veniturilor populației este semnificativ mai redus decât în România, care este și membră a Uniunii Europene.

Costul mediu al unui abonament pentru internet fix în bandă largă în Republica Moldova este de 9,19 USD, în creștere cu peste 2,1 USD față de anul trecut. Totuși, în perioada 2017-2021, costul unui abonament lunar de internet în Republica Moldova depășea 10 USD pe lună. Cel mai ieftin abonament analizat aici costă doar 4,78 USD.

Cel mai scump abonament de internet fix este plătit de locuitorii de pe insulele Solomon, unde prețul mediu este evaluat la 457,8 USD pe lună.

Sursa foto canva.com


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii