România la porțile Infernului. Suntem gata să renunțăm la orice speranță? ADEVĂRUL despre DEZASTRUL în care ne aflăm!

România la porțile Infernului. Suntem gata să renunțăm la orice speranță? ADEVĂRUL despre DEZASTRUL în care ne aflăm!

România la porțile Infernului. Suntem gata să renunțăm la orice speranță?, un nou material excepțional scris de profesorul Petrișor Peiu pe  Ziare.com .
 
Printr-o ciudata coincidenta, peste fix doi ani, la mijloc de septembrie 2021, vom comemora 700 de ani de la plecarea catre Domnul, la Ravenna, a celui mai ilustru dintre ilustrele genii ale Florentei, Dante Alighieri. La acea data, romanii se vor afla aproape de centrul celor noua cercuri concentrice ale iadului (Inferno) economic, asteptand, resemnati, sa fie aruncati si mai adanc in prabusire. Undeva, pe al optulea cerc al Iadului, cel al Fraudei, numit Malebolge (santul diavolului) de catre poet, se vor afla, in cel de-al cincilea sant (bolgia V), politicienii corupti care ne vor fi dus acolo pe noi toti; acesti politicieni vor fi paziti de catre infioratorii demoni Malebranche (clestii diavolului), sa ramana cu capul scufundat intr-un lac de bitum. Alichino, Barbariccia, Cagnazzo, Calcabrina, Ciriatto, Draghignazzo, Farfarello, Graffiacane, Libicocco, Rubicante si Scarmiglione, toti condusi de catre Malacoda, sunt demonii care vor tine cu capul in bitum armatele conduse de catre Dragnea, Dancila si Tariceanu. Dar suferinta noastra nu va fi mai mica, ci va fi probabil la fel de dureroasa. Dante, de altfel, isi imagineaza "L'Inferno" guvernat de regula "contrapasso", adica cate o pedeapsa vesnica pentru orice pacat, care sa fie opusul pacatului respectiv...

Atunci cand florentinul Dante Alighieri, in seara de Vinerea Mare, indrumat de catre ilustrul sau predecesor Publius Vergilius Maro, ajunge la poarta spre Iad (Infern), el citeste deasupra acestei porti infioratoarele cuvinte (Divina Commedia, Inferno, canto III):

"Per me si va ne la citta dolente,
per me si va ne l'etterno dolore,
per me si va tra la perduta gente.
Giustizia mosse il mio alto fattore:
fecemi la divina potestate,
la somma sapienza e 'l primo amore.
Dinanzi a me non fuor cose create
se non etterne, e io etterno duro.
Lasciate ogni speranza, voi ch'entrate"

Respectiva inscriptie cuprinde tot ceea ce ar trebui sa inteleaga cel care intra pe acea poarta, iar finalul ramane cea mai memorabila fraza retinuta de omenire din cartea Infernului, tradusa prin: "Abandonati orice speranta voi, cei care intrati pe aceasta poarta!".

Aici se afla, in mod simbolic si Romania astazi: in fata intrarii in Iad, contempland tulburatoarele predictii ale unui viitor sumbru, dar incapabila sa se intoarca din drum si sa plece cat mai departe de acel loc.

De la o boala care astazi pare minora si vindecabila, in trei ani, Romania va dezvolta un cancer financiar, care ii va roade, abrupt si fara scapare, tot tesutul economic sanatos.

Aceasta boala, care abia s-a instalat se numeste simplu "boala greceasca" si se manifesta prin necrozarea rapida a organismului-gazda.

Iata cum, sub privirile nepasatoare a milioanelor de turisti care se bronzau pe plajele elene, s-a "topit" cam jumatate din economia greceasca, plecand de la un PIB de 354 miliarde de dolari in 2008 si ajungand la un PIB de numai 196 miliarde de dolari peste numai 7 ani, in 2015. Adica economia Greciei aproape s-a injumatatit! La fel precum astazi, in Romania, politicienii greci sfidau logica economica in 2008, laudandu-se cu o crestere fabuloasa de peste 100% in ultimii 10 ani.

In plus, Grecia are astazi o structura a economiei care nu va mai permite mult timp de acum incolo cresteri prea mari. Pe romaneste, ei vor trebui sa munceasca zeci de ani pentru a-si putea plati datoriile acumulate in perioada de crestere spectaculoasa.

Economia noastra a fost deja infestata cu "boala greceasca" si se taraste, deocamdata lent, spre poarta infernului, de pragul careia va trece in 2021. Primul simptom al bolii este bugetul pregatit de catre un guvern ucigas: pe 2019, Romania vrea sa incaseze 345 miliarde de lei si sa cheltuie 373 miliarde de lei, rezultand un deficit de 28 miliarde de lei. O treime din venituri (115 miliarde de lei) provin din munca salariatilor, fiind contributiile platite la fondul de pensii, respectiv la fondul de sanatate, inca o treime vine din impozitele pe consum, TVA si accize - 109 miliarde de lei, o zecime sunt fondurile europene (32 miliarde de lei), inca o zecime (30 de miliarde de lei) vin din impozitele pe venit si pe proprietate si abia 18 miliarde de lei, adica 5%, provin din impozitul pe profit. Repet, numai 5% din bugetul tarii provin din impozitarea profiturilor firmelor. Pai, oare ce economie functionala a creat PSD-ul aici, in care firmele au un profit asa de mic?

Oricum, guvernul acesta nu are nicio sansa sa stranga la buget toti banii prevazuti sa vina din impozite indirecte, chiar cu cresterea nebuneasca a consumului. In orice caz, sa retinem ca modul in care bugetul este facut proiecteaza un capitalism diform si defect, bazat pe un consum irational si pe profituri mici-mici-mici ale firmelor. Imaginea simbolica pentru economia noastra este cea a plajelor din Mamaia, unde se inghesuie weekend de weekend sute de mii de oameni pentru a avea privilegiul de a plati cele mai mari preturi din Europa pentru cele mai proaste servicii de pe continent; in vremea asta, mii de firme se zbat sa supravietuiasca, decapitalizate de deciziile hei-rupiste de crestere a salariilor si lipsite de piata interna prin suprimarea investitiilor.

Avem o structura proasta a veniturilor bugetare? Pai sa vedeti cum stam la cheltuieli:

- 102 miliarde de lei se duc pe salarii si inca 110 miliarde de lei se duc pe pensii.
- Inca 48 de miliarde de lei hranesc nesatulul aparatul bugetar cu limuzine de lux, benzina, hartie igienica si alte lucrusoare pentru sufletelul lor pretentios, adica asa-numitele "cheltuieli curente",
- iar vreo 13 miliarde se duc pe plata datoriilor generos facute de echipa vesela de sub Orlando.
- 36 de miliarde de lei se duc in proiectele europene
- si numai 30 de miliarde de lei sunt destinate investitiilor, adica asa-numitele cheltuieli de capital.

Acuma, sa va spun un secret, sa ramana intre noi: cei 30 de miliarde de lei pentru investitii vor ramane in mare parte doar prevazuti, dar nu se vor cheltui niciodata. De unde stiu? Pai tocmai ce-am aflat ca in primele 6 luni, Orlando a cheltuit abia vreo 4 miliarde pentru investitii si alea plasate discret catre baronii locali, prin programe de hranit primarii fideli, gen Programul National de Dezvoltare Locala (!!!) . Asa ca, stati linistiti, bugetul va cheltui abia vreo 10 miliarde pentru investitii, salvand (mincinos, am spune) "echilibrele macroeconomice".

Romania este bolnava grav, daca a ajuns sa cheltuie pentru plata datoriilor mai mult decat pentru investitii. Poate nu stiati dar, la ritmul la care se imprumuta Orlando, peste doar doi ani, in 2021, vom plati rate la datorii in valoare de 28 de miliarde de lei, o spune chiar BNR.

Deocamdata, sa retinem uimitorul fapt ca jumatate din cheltuielile statului sunt pentru hranirea "omului gras" al lui Basescu: salariile bugetarilor plus consumul acestor rasfatati la locul de munca plus banii cu care se plateste loialitatea primarilor. Autostrazi, cai ferate, spitale, universitati? Hai, ca vreau sa va stric ziua...

Acest buget este radiografia unei economii care este orice, dar numai capitalista nu. Si pentru ca ceilalti iti vad imediat paloarea din obraji, tuturor le este clar ca guvernele PSD au omorat capitalismul, astfel incat banii care vin in Romania sunt putini si scumpi. Entuziasmul investitorilor s-a ofilit si asta se vede in cifre.

S-a ajuns la 42 milioane de lei, adica sub 9 milioane de euro. Asta in conditiile in care la Varsovia se tranzactioneaza peste 100 milioane de euro pe zi, iar la Budapesta peste 30 de milioane de euro zilnic.

Sa mai spunem ca Romania plateste, in iulie 2019, o dobanda de 4,51% pentru datoria pe termen lung, dar nu exista nicio alta tara din UE care sa plateasca mai mult de 2,33%. Adica, dobanda pe care o platim noi este cea mai mare din Uniune, iar dupa noi vine Ungaria cu jumatate din rata dobanzii noastre.

Peste numai doi ani, in 2021, Romania se va afla in plina criza economica globala, va avea de platit pensii cu 80 de miliarde de lei mai mult decat anul acesta, va avea de platit salarii cu 50 de miliarde de lei mai mult decat anul acesta si dobanzi cu 15 miliarde de lei mai mult decat anul acesta. Si vom avea un buget doar cu 100 de miliarde de lei mai mare, daca se pastreaza aceeasi proportie din PIB ca acum. Si uite-asa, cu numai 35% din PIB datorie publica externa vom pati la fel ca Grecia in perioada 2009-2015. Vom strabate Iadul si vom iesi de acolo cu o economie mult mai mica. Chiar ne este indiferent?

Pentru a nu fi o lectura placuta pentru nimeni, sa incheiem amintind locul celor care se cred spectatori: pentru a ajunge la poarta iadului, Dante a trebuit sa treaca raul Acheron, iar pe plaja acestuia a fost impresionat de tipetele intense ale Nehotaratilor, ale celor care, in timpul vietii, nu alesesera intre bine si rau, intre Isus si Diavol; alaturi de Nehotarati se aflau ingerii care nu se decisesera de ce parte sa fie in timpul Rascoalei Ingerilor. Toti acesti indecisi sunt condamnati a umbla vesnic goi si bezmetici, intepati continuu de catre viespi si albine, cu picioarele atacate de viermi si larve, care se hranesc cu amestecul dintre sudoarea, puroiul si sangele acestor nefericiti. Aceasta imagine, e drept, interpretata gresit, i-a indemnat pe doi celebri presedinti americani, Theodore Roosevelt (in 1915) si, mai ales, pe John Fitzgerald Kennedy, in anii 60, sa isi condimenteze discursurile mobilizatoare cu ceea ce ei credeau ca este citatul lor favorit din Infern-ul lui Dante: 'The hottest places in Hell are reserved for those who in time of moral crisis preserve their neutrality.'. Traducerea este de nepretuit si pentru vremurile noastre: "Cel mai intunecat loc din Iad este rezervat acelora care isi pastreaza neutralitatea in timpul unei crize morale"...




populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…