România, la ora statisticilor în preliminariile Euro 2024. Capitolul surprinzător la care am fost pe locul 1 din 53 de echipe
România a avut un final entuziasmant în preliminariile Euro 2024, câștigând grupa după două victorii, cu Israel (2-1) și Elveția (1-0). Cum euforia calificării s-a mai estompat, să vedem cum au stat băieții lui Edi Iordănescu din punct de vedere al statisticilor. Dacă la unele categorii au ieșit foarte bine, la altele, lucrurile nu au fost atât de bune, având în vedere că au existat mai multe sincope pe parcursul preliminariilor.
Naționala României, bucuroasă la finalul calificărilor. Foto Sportpictures
Surprinzător, România se situează pe primul loc în ierarhia celor mai multe șuturi expediate din afara careului, cu mențiunea că unele naționale au jucat 8 partide, iar altele, 10, în funcție de grupele din care au făcut parte. „Tricolorii“ au tras de cele mai multe ori de la distanță din cele 53 de echipe care au participat în calificările Euro 2024. Cu 68 de șuturi, elevii lui Iordănescu devansează Israel (64) și Armenia (58), în timp ce la coada clasamentului a fost Gibraltar (5). Cea mai bună echipă din preliminarii, Portugalia, a încheiat cu 55 de astfel de șuturi.
Însă, din cele 16 goluri înscrise de România în Grupa I, doar două au venit din afara careului. Ambele au fost semnate de Nicolae Stanciu, din lovituri libere, cu Belarus (2-1) și Andorra (4-0). La totalul șuturilor (din careu și din afara careului), România e pe locul 6, cu 143, la egalitate cu Spania.
Locul 9 în funcție de performanțele jucătorilor
Neînvinsă în cele 10 partide, alături de doar alte 5 formații - Franța, Anglia, Belgia, Ungaria și Portugalia -, România a fost, conform statisticilor, a noua cea mai bună echipă din preliminarii, conform WhoScored. Site-ul de specialitate a făcut un clasament în care a analizat prestațiile tuturor jucătorilor, iar „tricolorii“ se clasează pe un merituos loc 9, cu o notă medie de 6,78. Bazat pe statistici, Portugalia a încheiat campania de calificare în postura de cea mai bună echipă, urmată de vicecampioana mondială Franța, ambele cu medii peste 7: 7,20 – lusitanii și 7,16 – „cocoșii“. Urmează Spania (6,98), Belgia (6,97), Anglia (6,87), Croația (6,86), Olanda (6,81), Turcia (6,79), România (6,78), Slovenia și Albania (6,77).
În clasamentul punctelor obținute, România e pe locul 2, în spatele Portugaliei (30, cu 10 victorii din 10), cu 22 de puncte, la egalitate cu Danemarca, Franța, Slovacia și Slovenia. Chiar dacă în multe momente am părut că nu știm să driblăm, statisticile spun cu totul altceva. Naționala e pe un onorant loc 3 la acest capitol, cu 12,1 driblinguri reușite pe meci, în spatele Belgiei (14,4) și al Georgiei (14) și în fața Turciei (11,8) și a Croației (11,6).
Buni și în clasamentele individuale
La nivel individual, Olimpiu Moruțan e al 5-lea în clasamentul paselor decisive, internaționalul român, cu 4 assisturi, aflându-se în spatele lui Bruno Fernandez (7), Teemu Pukki, Kylian Mbappe și Denzdel Dumfries (toți cu câte 5).
De asemenea, Horațiu Moldovan e pe locul 2 în clasamentul portarilor care și-au păstrat poarta intactă în aceste calificări. Rapidistul a făcut-o de 5 ori, fiind depășit doar de portughezul Diogo Costa (6 „clean sheets“). România e tot pe locul 2 și tot în spatele lusitanilor la acest capitol (6 meciuri fără gol primit, față de 9 ale portughezilor). Mai avem un jucător în top, Valentin Mihăilă, care e primul în clasamentul golgheterilor veniți de pe bancă. El a marcat 3 goluri din postura de rezervă introdusă pe parcurs.
Mai greu cu pasele
Acum să vedem unde nu ne-am descurcat bine . În clasamentul paselor, România e pe locul 17, cu un total de 4.274. Prima e colega de grupă Elveția, cu 6.592. Dacă la număr stăm relativ OK, la acuratețe lucrurile nu mai sunt atât de bune. 79,1% din pase au fost reușite; restul, la adversar, astfel că „tricolorii“ sunt pe poziția a 33-a în această ierarhie, la egalitate cu Luxemburg și în spatele unor naționale ca Irlanda de Nord, Armenia sau Cipru. La posesie suntem în prima jumătate a clasamentului (locul 23), cu 51,4%, prima fiind Spania, cu 72,9%.
Cu 23 de cartonașe galbene primite și unul roșu, România e pe locul 8 în topul celor mai indisciplinate echipe, clasament condus de Belarus (30 de „galbene“) și Luxemburg (28 de „galbene“ și 1 „roșu“).
Cifrele României în preliminariile Euro 2024
16 goluri marcate
5 goluri primite
23 de cartonașe galbene și unul roșu
51,4% posesie
79,1% pase reușite
14,6 șuturi trimise spre poarta adversă per meci
10,2 șuturi trimise de adversari per meci
15,5 dueluri aeriene câștigate per meci
14,7 deposedări reușite per meci
9,8 intercepții per meci
10,6 faulturi comise per meci
10,5 faulturi suferite per meci
1,7 offside-uri per meci
12,1 driblinguri per meci
Sursa: adevarul.ro