România JIGODIILOR/Statul N-A RECUPERAT NICIUN LEU de la Fenechiu! Cică BMW-ul n-a fost IDENTIFICAT în TRAFIC!

România JIGODIILOR/Statul N-A RECUPERAT NICIUN LEU de la Fenechiu! Cică BMW-ul n-a fost IDENTIFICAT în TRAFIC!

Statul nu a recuperat nici un leu în cazul Fenechiu. BMW-ul fostului ministru nu a fost confiscat pentru că “nu a fost identificat în trafic” ! Deşi au trecut mai bine de doi ani de la pronunţarea sentinţei definitive de condamnare în dosarul ”Transformatorul”, prejudiciul de aproape 5,7 milioane de lei nu a fost recuperat deoarece fostul ministru liberal Relu Fenechiu și ceilalți condamnați au deschis mai multe procese și contestații, dezvăluie Alex Costache în România Curată.  Fenechiu execută în acest moment o pedeapsă de 5 ani de închisoare, după ce Curtea Supremă l-a condamnat pentru complicitate la abuz în serviciu pentru prejudicierea Electrica Moldova.

Compania de stat păgubită de fostul ministru a intrat în insolvenţă

Între timp, Electrica Moldova a intrat în insolvenţă aşa că sarcina recuperării prejudiciului a căzut pe umerii lichidatorului judiciar, compania Sierra Quadrant. Lichidatorul a angajat două birouri de executori judecătoreşti ca să îi execute silit pe condamnaţii din dosarul ”Transformatorul”.

Val de procese

Fenechiu & comp nu au stat nici ei cu mâinile în sân. Întâi, condamnaţii au cerut revizuirea şi suspendarea executării sentinţei definitive, apoi au deschis procese de partaj şi, în fine, acţiuni în instanţă prin care cer înapoi transformatoarele vândute Electrica Moldova în baza unui contract găsit de instanță păgubos pentru societatea de stat.

Soarta executării silite, pe 19 mai, când se judecă partajul dintre Fenechiu şi soţia lui 

Fenechiu susţine că unele dintre bunurile sale au fost dobândite în timpul căsătoriei aşa că partea soţiei nu ar putea fi executată şi confiscată. Procesul de partaj dintre Relu Fenechiu şi soţia lui, Mariana Daniela, se judecă la Judecătoria Iaşi şi are termen pe 19 mai. Până atunci, executarea silită demarată de executorul judecătoresc a fost suspendată. 

Fostul ministru s-a căsătorit pentru a treia oară în 2007 şi a făcut nuntă la un castel din Austria. În 2011, procurorii au pus sechestru pe un BMW cumpărat cu aproape 50.000 de euro şi trei imobile din Iaşi ale fostului deputat şi ministru liberal.

În ultima sa declaraţie de avere, din martie 2014, Relu Fenechiu spunea că deţine şase terenuri intravilane în Iaşi, Dărmăneşti, Abrud şi Roşia Montana, un apartament, trei case de locuit şi două de vacanţă, plus trei maşini, un BMW, un Mercedes şi un Hyundai, o colecţie de bijuterii şi obiecte de artă în valoare de 80.000 de euro şi dividende de aproape 1 milion de lei. 

BMW-ul lui Fenechiu nu a fost confiscat pentru că nu a fost identificat în trafic !?

Spectaculos e că, potrivit executorilor judecătoreşti, nici măcar BMW-ul fostului ministru nu a putut fi confiscat întrucât “nu a fost identificat în trafic de lucrătorii Poliţiei Rutiere”.

Fenechiu nu a răspuns României Curate

Am contactat-o pe avocata care îl reprezintă pe Relu Fenechiu în procesul de partaj, Ioana Gafiţeanu şi i-am adresat următoarea întrebare pentru clientul ei:

“De ce Relu Fenechiu nu a achitat prejudiciul aşa cum a dispus instanţa prin sentinţă definitivă, deşi au trecut mai bine de doi ani de la pronunţare?”

Avocata a luat legătura cu soţia lui Relu Fenechiu şi aceasta, la rândul ei, i-ar fi transmis întrebarea noastră fostului ministru la penitenciar, încă dinainte de Paşte. Deşi am primit promisiuni că Relu Fenechiu ne va răspunde la întrebare, punctul lui de vedere se lasă aşteptat aşa că România Curată a decis să publice informaţiile privind stadiul recuperării prejudiciului din dosarul Transformatorul, urmând să revenim cu poziţia lui Relu Fenechiu dacă acesta doreşte, ulterior, să mai exprime una.

În schimb, lichidatorul judiciar şi executorii au răspuns

Vezi mai jos ce spun lichidatorul judiciar şi executorii judecătoreşti angajaţi de acesta pentru recuperarea prejudiciului.

“Relu Fenechiu nu a achitat voluntar nicio sumă de bani din cea stabilită de instanţă în sarcina sa.

 În calitate de lichidator al societăţii am pus în executare sentinţa definitivă, iar la această dată sunt în curs mai multe proceduri de executare silită asupra bunurilor sale şi ale celorlalte persoane obligate în solidar.

Pe rolul instanţelor de judecată sunt mai multe cauze având ca obiect contestaţii la executare (inclusiv partajul bunurilor comune) astfel încât, la această dată, stadiul recuperărilor este 0”, a declarat Florin Dragomir, unul dintre asociaţii de la Sierra Quadrant, lichidatorul judiciar al Electrica Moldova, compania de stat păgubită de Fenechiu.

“Împotriva Deciziei penale nr.18/2014 (prin care a fost condamnat Relu Fenechiu – n.r.) au fost formulate cereri de revizuire (vizând exclusiv latura civilă a hotărârii penale), precum şi de suspendare a executării deciziei penale”, a arătat Silviu Grigore, practician în insolvenţă la Sierra Quadrant.

Procese privind revizuirea şi suspendarea executării

Potrivit lichidatorului judiciar, cererile de revizuire şi de suspendare a executării au făcut obiectul dosarelor 3042/1/2014 şi 1680/1/2015 ale ÎCCJ şi au fost respinse ca inadmisibile.

Executare încuviinţată

Lichidatorul judiciar spune că dispoziţiile deciziei penale de condamnare au fost puse până la urmă în executare, fiind în lucru două dosare de executare silită:

– dosar nr. 2520/2014, în lucru la Iaşi, unde e încuviinţată executarea pentru debitorii cu bunuri urmăribile pe raza Curţii de Apel Iaşi.

– dosar nr. 656/2015, în lucru la Bacău, privind pe debitorii cu bunuri urmăribile pe raza de competenţă a Curţii de Apel Bacău.

Procese de partaj

Împotriva executării silite au fost formulate contestaţii, cereri de partaj al bunurilor comune, acţiuni în constatare la judecătoria Iaşi în dosarele:

–         44420/245/2014 – contestatie la executare – suspendare executare silită; partaj bunuri comune – Fenechiu Mariana Daniela – Fenechiu Relu. Termen: 19 mai 2016.

–         1589/245/2016 – partaj bunuri comune/lichidarea regimului matrimonial disjungere între Relu Fenechiu şi Daniela Mariana Fenechiu. Termen: 19 mai 2016.

–         64/245/2015 – contestaţie la executare a lui Relu Fenechiu – conextat la dosarul 44119/245/2014. 

–         44117/245/2014 – contestaţie la executare – suspendare executare silită a lui Lucian Fenechiu, fratele fostului ministru, condamnat şi el la 5 ani cu executare în acelaşi dosar. În iunie anul trecut, judecătoria Iaşi i-a dat câştig de cauză lui Lucian Fenechiu în raport cu executorul judecătoresc angajat de Sierra Quadrant, biroul executorilor judecătoreşti asociaţi “Iovu Dragoş şi Sârbu Ciprian Ioan”. 

–         44118/245/2014 – contestaţie la executare – suspendare executare silită a lui Mihai Bogdan Damian, unul dintre condamnaţii din dosar.  Judecătoria Iaşi a admis în parte cererea formulată de Mihai Damian în februarie anul trecut. 

–         44119/245/2014 – contestaţie la executare – suspendare executare silită a lui Relu Fenechiu. În mai anul trecut, judecătoria Iaşi a admis în parte cererea. 

Cereri similare au fost făcute de condamnaţii din dosar şi la Judecătoria Bacău:

–         11917/180/2015. Instanţa a anulat mai multe acte de executare silită imobiliară emise de un alt executor judecătoresc angajat de Sierra Quadrant, Ciobanu şi Asociaţii, faţă de un alt condamnat din dosarul lui Fenechiu, Petru Andronache.

–         12174/180/2015  – acţiune în constatare formulată de Petru Andronache. Termen: 30 mai 2016.

Proces prin care Fenechiu cere înapoi transformatoarele cu care a păgubit Electrica Moldova

De asemenea, potrivit lichidatorului judiciar Sierra Quadrant, Fenechiu a promovat la Tribunalul Bacău acţiuni având ca obiect anularea contractelor/tranzacţiilor încheiate cu Electrica Moldova şi repunerea părţilor în situaţia anterioară:

–         dosar nr.910/110/2014 – proces suspendat. 

Un alt proces priveşte asigurarea de dovezi, cu alte cuvinte pentru a se stabili dacă  transformatoarele vândute de Fenechiu există încă în depozitele Electrica Moldova:

–         dosar nr.1956/110/2014.

Executarea silită, blocată de procesele de partaj

Biroul executorilor judecătoreşti asociaţi “Iovu Dragoş şi Sârbu Ciprian Ioan”, angajat de lichidatorul Sierra Quadrant ca să recupereze paguba produsă de Fenechiu şi ceilalţi condamnaţi din dosar, a precizat pentru România Curată:

“Asupra debitorilor Fenechiu Relu, Fenechiu Lucian, Damian Mihai Bogdan, Turbatu Ioan, Marghidan Ion şi Andronache Petru am demarat procedura de executare silită prin poprire, executarea silită imobiliară şi mobiliară. Astfel:

În urma răspunsului primit de la Administraţia Finanţelor Publice a Municipiului Iaşi, am înfiinţat popriri asupra conturilor bancare a debitorilor.

Conform răspunsului primit de la Biroul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi:

–         debitorii Turbatu Ioan, Marghidan Ion şi Andronache Petru nu figurează în evidenţe cu bunuri imobile

–         debitorul Damian Mihail Bogdan figurează în evidenţe cu un imobil situat în Iaşi, zona Bucium, judeţul Iaşi, constând în teren în suprafaţă de 707 m.p. pe care este edificat o construcţie – am notat urmărirea silită imobiliară. Asupra acestui imobil, deoarece este proprietatea comună a debitorului Damian Mihai Bogdan şi a numitei Damian Ioana Cecilia, nu putem continua urmărirea silită imobiliară până la soluţionarea unei cereri de partaj, conform art. 817. alin. 18 şi 28 Cod de procedură civilă.

 –         debitorul Fenechiu Lucian figurează în evidenţe cu 2 imobile în proprietate: teren în suprafaţă de 1356 m.p., pe care este edificată o construcţie, situat în Iaşi, zona Bucium, judeţ Iaşi şi teren în suprafaţă de 117 m.p. – am notat urmărirea silită imobiliară. Asupra acestor imobile, deoarece sunt în proprietatea comună a debitorului Fenechiu Lucian şi a numitei Fenechiu Sidonia Teodora, nu putem continua urmărirea silită imobiliară până la soluţionarea unei cereri de partaj, conform art. 817 alin. 18 şi 28 Cod de procedură civilă. 

–         debitorul Fenechiu Relu a fost identificat ca fiind proprietar a 3 imobile asupra cărora am notat urmărirea silită imobiliară:

* Imobil situat în Iaşi, Aleea Teilor nr. 1, judeţ Iaşi, constând în imobil în suprafaţă de 1101,3 m.p. pe care se află edificate construcţiile C1, C2, C3 – natură juridică bun propriu;

* Imobil situat în Iaşi, strada Fundac Socola nr. 9, judeţ Iaşi, constând în teren intravilan în suprafaţă de 2000 m.p. – natură juridică bun propriu;

* Imobil situat în Iaşi, Aleea Teilor nr. 6, judeţul Iaşi, constând în teren intravilan în suprafaţă de 1567 m.p. – natură juridică bun comun împreună cu numita Fenechiu Mariana Daniela. Asupra acestui imobil, deoarece este proprietatea comună a debitorului Fenechiu Relu şi a numitei Fenechiu Mariana Daniela, nu putem continua urmărirea silită imobiliară până la soluţionarea unei cererei de partaj, conform art. 817 alin. 18 şi 28 Cod de procedură civilă.

 Pentru imobilele aflate în proprietatea comună a debitorilor cu terţe persoane, am pus în vedere creditorului să solicite instanţei de judecată partajarea acestora pentru a putea continua urmărirea silită imobiliară.

La data de 22.05.2015 prin încheierea Judecătoriei Iaşi, pronunţată în dosar nr. 44420/245/2014, s-a dispus suspendarea urmăririi silite imobiliare în dosar nr. 2520/2014 până la soluţionarea definitivă a cererii având ca obiect partajul bunurilor comune a debitorului Fenechiu Relu şi anumitei Fenechiu Mariana Daniela”, a arătat Biroul executorilor judecătoreşti “Iovu Dragoş şi Sârbu Ciprian Ioan”

BMW-ul lui Fenechiu “nu a fost identificat în trafic de lucrătorii Poliţiei Rutiere” !?! 

„Conform răspunsului primit de la Primăria Municipiului Iaşi şi a Serviciului de Înmatriculări Iaşi:

–         debitorii Turbatu Ioan, Marghidan Ion, Fenechiu Lucian, Damian Mihai Bogdan şi Andronache Petru nu figurează cu bunuri mobile în proprietate

–         debitorul Fenechiu Relu figurează în evidenţe cu un bun mobil – autoturism marca BMW X6, an fabricaţie 2009, asupra căruia am înfiinţat sechestru; procesul verbal de sechestru a fost comunicat Primăriei Iaşi şi Poliţiei Rutiere Iaşi, însă până la data prezentei bunul nu a fost identificat în trafic de către lucrătorii Poliţiei Rutiere”, arată executorul judecătoresc Dragoş Iovu într-un răspuns pentru România Curată din luna aprilie.

De ce a fost condamnat Fenechiu 

Fostul ministru PNL a fost găsit vinovat şi condamnat în 2014 la 5 ani de detenţie cu executare pentru că a vândut prin firmele sale transformatoare vechi pe post de obiecte noi, la preţuri mari, către Electrica Moldova. Tot 5 ani cu executare a primit şi fratele lui, Lucian Fenechiu.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…