România își taie singură craca de sub picioare: Vrem la Euro 2024, dar ne pute totul!
România a pierdut nu doar contactul cu lumea bună a fotbalului, dar și bucuria oferită de sportul-rege. Pe care a înlocuit-o cu scrâșnitul dinților, cu scandaluri interminabile și cu mize mici, care țin de interesul personal.
Gheorghe Hagi a redus debutul naționalei în preliminariile Euro 2024 la neconvocarea lui Ianis.
Această atmosferă toxică se vede cel mai bine acum, când echipa națională urmează să debuteze în preliminariile Euro 2024. Pentru că, în ultimele zile, startul în această campanie s-a rezumat la... neconvocarea lui Ianis Hagi (24 de ani). Adică, un subiect creat de tatăl său și întreținut cu ardoare de acesta , deși mai toată lumea a spus, direct sau printre rânduri, că managerul Farului greșește. Degeaba însă! Hagi (58 de ani) a ținut-o pe-a lui. Și drama e că nu doar liderul Generației de Aur a contribuit la această atmosferă de negativism extrem. Sceptici în privința șanselor de calificare ale naționalei la Euro 2024 s-au arătat și alte nume grele ale fotbalului românesc.
Gică Popescu s-a luat de apărare
Până să facă Hagi un „caz Ianis“, Gică Popescu (55 de ani) a pus tunurile pe apărarea naționalei. „O echipă naţională valoroasă, în momentul în care întrebi despre ea, începe cu fundașii din zona centrală. Obligatoriu, trebuie să-i știi, ca în perioada noastră: Belodedici, Prodan. Astăzi, dacă mă pui să aleg doi stoperi la noi, nu ştiu să-i nominalizez...“, a spus „Baciul“.
Fostul căpitan al Barcelonei s-a arătat, de asemenea, deranjat de selecția făcută la nivelul primei reprezentative: „Sunt foarte mulţi jucători de foarte mulţi ani la naţională. Şi, cu ei, echipa a avut cele mai proaste rezultate din istorie. Dacă tot vreţi să mergeţi înainte, să schimbaţi ceva!“.
Întrebat despre șansele de calificare ale tricolorilor la turneul final, Gică Popescu a fost destul de rezervat: „De fiecare dată, pornim cu acelaşi entuziasm, aoleu, avem o grupa uşoară, ne calificăm! Nu cred că, dacă ne punea cineva să alegem o grupă mai uşoară acum, o nimeream mai bine. Mă crucesc, în momentul în care văd că vorbim despre un adversar de temut, aşa cum e Israelul. Refuz să cred că am ajuns în aşa hal, încât să ne temem de Israel. Nu putem să ne speriem de Israel, lăsaţi-mă în pace! Edward Iordănescu vorbeşte bine, dar rezultatele îl contrazic de cele mai multe ori“.
Pițurcă: „Jucăm modest“
Nici ultimul selecționer, care a contribuit la calificarea României la un turneu final, Euro 2016, n-are o părere mai bună despre actuala reprezentativă. Victor Pițurcă (66 de ani) a respins ideea că, la ultimele partide din Liga Națiunilor, 1-1 cu Finlanda și 4-1 cu Bosnia, tricolorii ar fi progresat, așa cum susțin cei de la FRF.
„Grupa e accesibilă, dar noi suntem într-un moment destul de dificil. Nu prea văd mare lucru la echipa noastră, nu pot să spun că văd ceva special în meciurile noastre. Echipa a jucat destul de modest, aproape în fiecare partidă, parcă nu există interes din partea jucătorilor pentru echipa naţională“, a spus Piți. Care a făcut apoi o „radiografie“ a grupei I din care fac parte tricolorii.
„Elveţia e peste echipa României, din toate punctele de vedere. Dar nu cred că putem spune nici că suntem peste Kosovo. Dacă nu batem nici Andorra, înseamnă că avem o mare problemă“, a afirmat Pițurcă.
Lucescu jr, discurs echilibrat
În această mare de nemulțumiri și critici, Răzvan Lucescu (54 de ani), antrenor la PAOK Salonic, a reușit să aibă un discurs echilibrat, la revenirea în țară pentru câteva zile. „Naționala trebuie să se califice. N-ar trebui să te temi de Andorra și Belarus, dar fiecare meci prezintă dificultăți. Astăzi, fotbalul a devenit foarte complicat. Echipele mici sunt foarte bine pregătite, din punct de vedere defensiv. Nu trebuie să ne fie frică de astfel de meciuri, dar trebuie tratate cu foarte mare atenție. Te fac să pierzi o calificare sau te califică. Lui Iordănescu nu-i rămâne decât să aibă noroc și rezultate, astfel încât să schimbe lucrurile“, a declarat fostul selecționer din perioada 2009-2011.
Lotul României
*Portari: Niță (Pardubice), I. Radu (Auxerre), H. Moldovan (Rapid)
*Fundași: Rațiu (Huesca), Manea (CFR Cluj), Rus (Pisa), Nedelcearu (Palermo), Drăgușin (Genoa), Burcă (CFR Cluj), Ștefănescu (Sepsi), Opruț (Hermannstadt)
*Mijlocași: Sorescu (FCSB), Cicâldau (Ittihad Kalba), M. Marin (Pisa), T. Băluță (Farul Constanța), Olaru (FCSB), R. Marin (Empoli), Șut (FCSB), Stanciu (Wuhan Three Towns), Moruțan (Pisa), Al. Dobre (Famalicão), Man (Parma), Oct. Popescu (FCSB)
*Atacanți: Tănase (Al Jazira), Alibec (Farul Constanța), L. Munteanu (Farul Constanța)
Programul complet al grupei I
*Sâmbătă: Belarus – Elveția (19.00), Andorra – ROMÂNIA, Israel – Kosovo (21.45)
*28 martie: ROMÂNIA – Belarus, Kosovo – Andorra, Elveția – Israel (21.45)
*16 iunie: Kosovo – ROMÂNIA, Belarus – Israel, Andorra – Elveția (21.45)
*19 iunie: Elveția – ROMÂNIA, Belarus – Kosovo, Israel – Andorra (21.45)
*9 septembrie: Andorra – Belarus (19.00), ROMÂNIA – Israel, Kosovo – Elveția (21.45)
*12 septembrie: ROMÂNIA – Kosovo, Israel – Belarus, Elveția – Andorra (21.45)
*12 octombrie: Belarus – ROMÂNIA, Andorra – Kosovo, Israel – Elveția (21.45)
*15 octombrie: Elveția – Belarus (19.00), ROMÂNIA – Andorra, Kosovo – Israel (21.45)
*18 noiembrie: Belarus – Andorra (19.00), Israel – ROMÂNIA, Elveția – Kosovo (21.45)
*21 noiembrie: ROMÂNIA – Elveția, Andorra – Israel, Kosovo – Belarus (21.45)
Se califică primele două clasate în fiecare din cele zece grupe preliminare.
Programul transmisiunilor primelor două partide ale tricolorilor: meciul cu Andorra va fi pe Antena 1, iar cel cu Belarus se va vedea pe Prima TV.
Sursa: adevarul.ro