După două săptămâni negre în care echipa naţională a făcut praf imaginea fotbalului românesc, cu trei înfrângeri în patru meciuri disputate în Liga Naţiunilor, reprezentativa U-19 ne poate oferi de doi bani speranţe. Pentru viitor!
Pentru că lotul pregătit de Adrian Văsâi a obţinut calificarea la Euro 2022, câştigând în luna martie o grupă din care au mai făcut parte Islanda U-19, Georgia U-19 şi Croaţia U-19. După două victorii, 5-1 cu georgienii şi 2-1 cu croaţii, eşecul din ultima partidă, 0-3 cu Islanda U-19, n-a mai contat. Iar tricolorii mici au sărbătorit doar a doua prezenţă a României U-19 la un Campionat European.
Au ieşit nişte jucători mari după Euro 2011
Acum 11 ani, turneul final a fost găzduit chiar de România, cu meciuri care s-au desfăşurat la Chiajna, Berceni, Mogoşoaia şi Buftea. România U-19, deşi a evoluat acasă, a terminat pe ultimul loc în grupa ei, după 1-3 cu Cehia, 0-1 cu Grecia şi 0-0 cu Irlanda. Chiar şi aşa, din lotul convocat la vremea respectivă de Lucian Burchel au ieşit nişte jucători importanţi: portarul Brănescu, dar şi jucătorii de câmp, Romario Benzar şi Mihai Roman, plus vedeta incontestabilă a lotului, Nicolae Stanciu.
Golgheterul întrecerii a fost spaniolul Alvaro Morata (foto), care acum, la 29 de ani, evoluează la Juventus, după ce a trecut pe la Real Madrid, Chelsea sau Atletico Madrid.
E şi fiul lui Gică Popescu în lot
Revenind la lotul actual, selecţionerul Adrian Văsâi a convocat opt jucători de la Farul Constanţa. Printre care se află şi Enes Sali (16 ani), care a jucat deja câteva minute şi pentru naţionala mare, în mandatul lui Mirel Rădoi, astfel încât să nu fie „furat“ pe viitor de Canada. Sali s-a născut, la Toronto, şi deţine dublă cetăţenie.
Un alt amănunt de remarcat: Nicolas Popescu (19 ani), fiul lui Gică Popescu, va evolua şi el la Euro 2022, după ce a fost convocat şi pentru calificările din luna martie.
Vedeta lotului U-19 e însă Rareş Ilie - foto (19 ani), cu evoluţii foarte bune la Rapid, în sezonul recent încheiat în care a adunat 6 goluri şi 10 pase de gol în 38 de meciuri.
Primul obiectiv: ieşirea din grupă
La Euro 2022, primele două clasate din fiecare serie vor obţine calificarea în semifinale. Şi, odată cu această performanţă, vor obţine şi biletele pentru Mondialul U-20 de anul viitor, care va avea loc în Indonezia. Pe lângă semifinalistele Euro 2022 şi locul 5 din această competiţie va reprezenta Europa la CM 2023.
Campionatul European U-19 se reia acum, după ce, în 2020 şi în 2021, competiţia s-a anulat din cauza pandemiei. La ultima ediţie, în 2019, Spania a cucerit trofeul. Ibericii nu vor avea posibilitatea de a-şi păstra însă titlul, deoarece au ratat calificarea la ediţia din acest an.
Lotul României U-19
*Portari: Robert Popa (U Craiova), Alexandru Borbei (Lecce), Denis Lungu-Bocean (SV Kuchl)* (rezervă)
*Fundaşi: Alexandru Pantea (Hermannstadt), Sergiu Pîrvulescu (Petrolul), Gabriel Dănuleasă, Dan Sîrbu (ambii Farul), Andrei Coubiş (AC Milan), Denis Radu (Poli Timişoara), Botond Gergely (FK Csikszereda)
*Mijlocaşi: Nicolas Popescu, Ştefan Bodişteanu, Eduard Radaslavescu, Răzvan Tănasă, Enes Sali (toţi Farul), Andrei Pandele (Metaloglobus), Rareş Ilie (Rapid), Doru Andrei (Poli Timişoara), Aurelian Ciuciulete (FCSB)
*Atacanţi: Andreas Chiriţoiu (Unirea Constanţa), Luca Andronache (Farul)
*Selecţioner: Adrian Văsâi (57 de ani)
2022 Euro U-19, Slovacia
*Grupa A: Slovacia, România, Italia, Franţa
*Grupa B: Anglia, Israel, Serbia, Austria
Primele două clasate ajung în semifinale.
Competiţia se vede pe canalele TVR
*Slovacia – Franţa (sâmbătă, 18 iunie, ora 18.30, TVR 2)
*Italia – România (sâmbătă, 18 iunie, ora 21.00, TVR 1)
*Slovacia – Italia (marţi, 21 iunie, ora 18.30, TVR 2)
*România – Franţa (marţi, 21 iunie, ora 21.00, TVR 1)
*Franţa – Italia (vineri, 24 iunie, ora 18.30, TVR 2)
*Slovacia – România (vineri, 24 iunie, ora 18.30, TVR 1)
*Semifinala 1 (marţi, 28 iunie, ora 18.00, TVR 2)
*Semifinala 2 (marţi, 28 iunie, ora 21.00, TVR 2)
*Finala (vineri, 1 iulie, ora 21.00, TVR 1)