România ÎNJOSITĂ! Securiștii care ne-au FURAT țara și ISTORIA ni le VÂND acum la preț de BIJUTERII!
O știre aparent banală. Acționarii Romelectro, una dintre cele mai mari companii românești specializate în lucrări de construcții pentru obiective energetice, înființată în 1971, au fost convocați pentru a aproba vânzarea către Primăria Sectorului 1 al Capitalei a clădirii monument istoric Casa Slătineanu din Calea Dorobanților nr. 60, aflată în proprietatea companiei, cu prețul de 2,686 milioane euro cu tot cu TVA (2,239 milioane euro fără TVA), preț rezultat în urma unei reevaluări efectuate de o firmă specializată, scrie Profit.ro .
În clădirea respectivă funcționează Grădinița nr. 252 din București. Imobilul Casa Slătineanu, construit în secolul al XIX-lea, este compus dintr-un corp de clădire cu structură D+P+1E+M, cu suprafață construită la sol de 425,14 mp, suprafață desfășurată de 1.275,42 mp și suprafață utilă de 1.020,33 mp, plus teren de 1.528 mp.
Clădirea, construită în 1884, a ajuns în proprietatea Romelectro după Revoluție, în 1993, printr-un simplu certificat emis de Ministerul Industriilor. În anul respectiv, la putere se afla Guvernul condus de premierul Nicolae Văcăroiu, iar ministru al Industriei era Dumitru Popescu, care ulterior a ajuns deputat PDSR. Înainte de 1989, Popescu, la bază inginer energetician, a fost și adjunct al ministrului Energiei, iar Revoluția l-a prins în postul de vicepreședinte al Comitetului de Stat al Planificării.
Rețeaua "băieților deștepti" de la Romelectro - ISPE (Institutul de Studii și Proiectări Energetice SA)
Rețeaua "băieților deștepti" de la Romelectro - ISPE (Institutul de Studii și Proiectări Energetice SA), doua firme care castiga de ani buni contracte in valoare de zeci de milioane de euro pentru retehnologizare si modernizare in domeniul energiei.
Unul din oamenii cheie din aceste firme este Dan Ioan Gheorghiu, numit in 2012 consilier onorific al premierului Ponta pe domeniul energiei. Intamplator sau nu, Gheorghiu a devenit si mai apropiat de Victor Ponta: vecin de apartament.
Jurnalista de investigatie Emilia Sercan scria in 2007 despre Romelectro ca este o compania aflata in „cercul de relatii DIP”(Dan Ioan Popescu), potrivit unei note SRI, a fost alimentata cu contracte in valoare de 370 de milioane de euro de la stat, in perioada mandatului sau. Dan Ioan Popescu a fost ministru al Industriilor in cabinetul Nastase.
Potrivit datelor de la Registrul Comertului, Institutul de Studii si Proiectari Energetice SA (ISPE) are ca administratori pe Dan Ioan Gheorghiu, Virgiliu Radulescu si Viorel Gafita. Directori sunt Dumitru Gardian si Ion Eduard Ghitescu. Actionari la ISPE sunt Romelectro, cu 69, 19%, Dan Ioan Gheorghiu cu 9, 77, restul de actiuni fiind detinute de actionari tip lista.
Cam aceleasi personaje sunt actionari principali la Romelectro: Manuela Alexandrina Vasile, Virgiliu Radulescu, Dan Octavian George, Viorel Gafita, Elena Baroean, Ionel Lupse, Aurelian Florin Comanici, Mircea Maruseac, Viorel Burla, Aristide Buzuloiu, Dan Ion Serban Dima, Maria Rodica Nitulescu, Radu Ioan Farca.
Jurnalista Emilia Sercan scria intr-o ancheta publicata in 2007, intitulata Dan Ioan Popescu a coordonat firme-paravan ale Securitatii: <<Primele indicii despre trecutul de dinainte de ‘89 al fostului ministru al economiei, tinut la secret de acesta, ne-au fost oferite de Viorel Gafita, presedintele Romelectro. Inginer chimist la baza, DIP nu avea o slujba oarecare: era coordonatorul companiilor de comert exterior, firmele-paravan ale Securitatii.
„Il cunosc pe domnul Popescu de pe vremea cand era consilier la Comitetul Central (n.r. - celebrul CC al PCR). Daca nu ma insel, era consilierul (n.r. - seful de cabinet) lui Gheorghe Oprea (n.r. - vicepresedintele Consiliului de Ministri). Societatile de comert exterior ale Romaniei trebuiau sa raporteze la guvern planul de export, noi avand in strainatate in 1988 peste 1.500 de oameni”, povesteste Gafita circumstantele in care l-a cunoscut pe Dan Ioan Popescu. Viorel Gafita, prietenul de peste 20 de ani al lui DIP, a fost directorul general adjunct al Romelectro, firma de comert exterior, care opera in special in Orientul Mijlociu.
„Romelectro lucra masiv in Orientul Mijlociu, in Asia si in Nordul Africii. Contractele de export faceau obiectul analizelor. Domnul Popescu era unul dintre consilierii care obtineau informatii pe zona asta pentru CC al PCR sau pentru guvern.>>
Intr-un interviu acordat de Viorel Gafita Ziarului Financiar in 2004, acesta anunta ca Romelectro isi extinde activitatea in afara tarii: „Anul acesta relansăm lucrările la extern. Ca pieţe externe, în continuare mergem pe nordul Africii. În acest moment suntem pregătiţi să fim activi acolo, iar în Orientul Mijlociu ne agităm pentru două contracte“, spune Viorel Gafiţa, 61 de ani, care conduce compania din 1995.
Astfel, în AGA Romelectro va fi supusă aprobării, înaintea vânzării, "aprobarea raportului de reevaluare a imobilului “Casa Slătineanu“ din strada Calea Dorobanților nr. 60 (clădire și teren), proprietate dobândită de către societate în baza Certificatului seria M03 nr. 0646 din data de 19.11.1993, emis de Ministerul Industriilor", potrivit exprimării din convocatorul adunării. Romelectro și-a avut sediul central în Casa Slătineanu atât înainte de Revoluția din 1989, cât și după, până în 2007.
Grădinița de stat nr. 252 funcționează de mai mulți ani în clădire, plătind Romelectro o chirie de 7.000 de euro pe lună plus TVA (8.400 euro în total). La finalul lunii septembrie, contractul de închiriere a fost prelungit cu un an, până pe 30 septembrie 2017. S-a adăugat însă o clauză potrivit căreia chiria ar urma să crească la 10.000 de euro pe lună plus TVA (12.000 euro) de anul viitor dacă până la 31 decembrie 2016 nu este încheiat un contract sau un antecontract de vânzare – cumpărare cu privire la imobil.
În plus, în cazul în care grădinița semnează cu Romelectro un contract de cumpărare a Casei Slătineanu până la 31 decembrie, sumele plătite drept chirie între 1 octombrie 2016 și finalul anului urmează să se scadă din valoarea convenită a tranzacției, potrivit clauzei de prelungire a contractului de închiriere semnat între companie și Grădinița nr. 252. Instituția beneficiază oricum de drept de preemțiune la cumpărarea imobilului, prin Administrația Unităților de Invățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice Sector 1.
Drept urmare, tot la sfârșitul lui septembrie, Consiliul Local al Sectorului 1 a hotărât să numească o Comisie de negociere a prețului de cumpărare a Casei Slătineanu, formată din consilierii locali Ramona Porumb (PNL), Florian-Mișu Crișu (PSD), Dorina-Luminița Bănișor (USR), Alexandru-Ștefan Deaconu (ALDE) și Mihail-Teodor Purcărea (PMP). Primar al sectorului 1 al Capitalei este pesedistul Daniel Tudorache. În Consiliul Local, PSD are 9 membri, USR - 8, PNL - 6, iar ALDE și PMP - câte 2.
La începutul lunii noiembrie, convocatorul AGA Romelectro din 12 decembrie a fost completat cu punctul "aprobarea vânzării imobilului “Casa Slătineanu“ din Strada Calea Dorobanților nr. 60 către Primăria Sectorului 1 București, în schimbul unui preț de 2.239.000 euro, fără TVA", respectiv 2,686 milioane euro cu tot cu TVA.
Ministerul Culturii a clasat în 2013 imobilul Casa Slătineanu ca monument istoric, categoria de arhitectură, grupa valorică "B". Clădirea familiei boierești Slătineanu a fost ridicată în 1884, circulând două ipoteze cu privire la arhitectul francez care a construit-o – Albert Galeron sau Paul Gottereau. Casa a găzduit azilul pentru vârstnice "Maria și Zoe Slătineanu", înființat și finanțat de familie și destinat retragerii doamnelor din înalta societate.
Romelectro, care a dobândit Casa Slătineanu în 1993 de la Ministerul Industriei, este fosta întreprindere de comerț exterior a Ministerului Energiei din Republica Socialistă România, înființată în 1971 pentru executarea de lucrări de profil în state precum Irak, Iran, Iordania, Egipt, Liban, Filipine sau Thailanda. După căderea comunismului, compania a fost privatizată prin metoda MEBO, respectiv prin distribuirea de acțiuni salariaților.
În prezent, Romelectro este controlată de 14 acționari persoane fizice, foști și actuali directori ai companiei, 5 dintre ei deținând 95% din titluri. Cel mai mare acționar este omul de afaceri Viorel Gafița, care controlează 27,5% din capitalul Romelectro. Potrivit unui articol EVZ din 2007, care citează o notă a SRI, Romelectro făcea parte "din cercul de relații" al fostului ministru PSD al Industriei Dan Ioan Popescu, care a și controlat compania.
Din 2007 și până anul acesta inclusiv, Romelectro a câștigat contracte de achiziții publice în valoare totală de aproape 1,7 miliarde lei, cei mai buni ani fiind 2008 și 2009, în fiecare din aceștia adjudecându-și contracte de peste 400 milioane lei.
Recent, Romelectro și-a adjudecat, în consorțiu cu compania spaniolă Duro Felguera, un contract de aproape 269 milioane euro pentru construcția unei centrale termoelectrice noi la Iernut, client fiind Romgaz. În 2015, cel mai mare contract a fost cel încheiat cu Hidroelectrica, în valoare de peste 78 milioane euro. Pe de altă parte, Romelectro a terminat anul trecut cu pierderi de 6,7 milioane lei, față de profitul net de 727.000 lei din anul anterior, deși cifra de afaceri a companiei s-a majorat cu peste 55%, la 225,34 milioane lei.