România, indecent de fricoasă înainte de Euro 2024: Declarații care arată cât de mult am decăzut
În ciuda norocului chior care a dat peste noi la tragerea la sorți de la Frankfurt, continuăm să „tremurăm“, în loc să vorbim, răspicat, despre faptul că n-avem voie să ratăm calificarea din această grupă.
Cu Răzvan Burleanu la FRF, naționala a continuat să rateze turneele finale pe bandă.
Răzvan Burleanu, de pildă, a făcut o analiză, în stilul său caracteristic, cu un limbaj inegalabil de lemn, la Prima TV: „Această campanie nu e despre noi şi ceilalţi, ci despre cum noi putem să ne depăşim pe noi. E despre crearea unei echipe care să ajungă la înalta performanţă. Sunt mulţi jucători de la Euro 2019 şi 2021 de tineret, sperăm să mergem cu ei şi la la Euro 2024. Cu siguranţă, puteam să avem grupe foarte dificile. Cu siguranţă, B şi C erau grupele cele mai dificile, dar credem că, cu dăruire, încredere, putem să întărim coeziunea la nivelul lotului pentru a obţine o performanţă. Nu va fi uşor, avem nevoie de o schimbare de mental care să ne permită intrarea în elită“.
La fel a vorbit și selecționerul Edward Iordănescu, care, la fiecare apariție publică, lasă impresia că a fost ales de FRF, tocmai pentru această „calitate“ de a vorbi în stil corporatist: „Nu pot să mă pronunț dacă grupa e accesibilă, dar pot spune că privim cu încredere și cu optimism. E momentul să ne ridicăm nivelul, să ne capacităm și lucrurile bune din ultima perioadă, în special de la acțiunea din septembrie, să le ducem la alt nivel, să păstrăm ce a fost bine, să continuăm dezvoltarea și să arătăm o mentalitatea solidă. Fiecare joc în parte - e totuși, o grupă echilibrată - trebuie să-l pregătim cât mai atent, să fim eficienți și să adunăm puncte. Toți privim cu speranță spre Euro“.
Mihai Stoichiță, șeful Comisiei Tehnice FRF, a avut, de această dată, decența de a se debarasa de niște declarații pompoase și goale de conținut. „Lippi“ a admis că avem o grupă din care trebuie să obținem calificarea. „Se putea mult mai rău și trebuie să fim mulțumiți. O grupă echilibrată, avem șanse. Favorită e Elveția, clar. În lupta pentru locul doi, noi suntem cei mai importanți, după ce am văzut în ultima vreme. Toți trebuie să-și asume o mare responsabilitate, jucătorii trebuie să fie conștienți că trebuie să aibă o determinare exemplară. Trebuie să câștigăm punctele cu echipele care par inferioare și ce o fi cu Elveția va fi un bonus“, a afirmat Stoichiță.
România, bilanț cu colegele de grupă
*Elveția: 5 victorii, 4 remize, 4 înfrângeri
Ultimul meci (15 iunie 2016, Euro 2016): 1-1
*Israel: 14 victorii, 6 remize, 6 înfrângeri
Ultimul meci (29 martie 2022, amical): 2-2
*Belarus: 4 victorii, 2 remize, 0 înfrângeri
Ultimul meci (11 noiembrie 2020, amical): 5-3
*Andorra: 4 victorii, 0 remize, 0 înfrângeri
Ultimul meci (11 octombrie 2013, preliminarii CM 2014): 4-0
*Cu Kosovo, România n-a jucat până acum la nivel internațional.
Preliminarii Euro 2024, grupa I, program
25 martie 2023
*Belarus – Elveția
*Andorra – România
*Israel – Kosovo
28 martie 2023
*România – Belarus
*Kosovo – Andorra
*Elveția – Israel
16 iunie 2023
*Kosovo – România
*Belarus – Israel
*Andorra – Elveția
19 iunie 2023
*Elveția – România
*Belarus – Kosovo
*Israel – Andorra
9 septembrie 2023
*Andorra – Belarus
*România – Israel
*Kosovo – Elveția
12 septembrie 2023
*România – Kosovo
*Israel – Belarus
*Elveția – Andorra
*12 octombrie 2023
*Belarus – România
*Andorra – Kosovo
*Israel – Elveția
15 octombrie 2023
*Elveția – Belarus
*România – Andorra
*Kosovo – Israel
18 noiembrie 2023
*Belarus – Andorra
*Israel – România
*Elveția – Kosovo
21 noiembrie 2023
*România – Elveția
*Andorra – Israel
*Kosovo - Belarus
*Primele două clasate se vor califica la Euro 2024.
Sursa: adevarul.ro