România, în topul țărilor care exportă medici. În ce state preferă să lucreze doctorii din Europa de Est

România, în topul țărilor care exportă medici. În ce state preferă să lucreze doctorii din Europa de Est

România se confruntă cu un deficit semnificativ de lucrători în domeniul sănătății, o problemă agravată de migrarea continuă a medicilor și asistentelor către țări din vestul Europei.

România, sursă de primă mână de medici și asistente - Foto Arhivă

România, sursă de primă mână de medici și asistente - Foto Arhivă

Țara noastră a pierdut zeci de mii de medici în ultimii ani. Între, 2014-2020, peste 15.000 de medici au plecat din Români a și peste 50.000 de asistente. Este posibil ca numărul total al celor care au părăsit țara să fie și mai mare. Astfel, România se află printre primele țări care formează medici destinați pieței internaționale.

De altfel, deficitul de lucrători în domeniul sănătății este o problemă pe care o au mai multe țări din Europa, iar unele au luat măsuri pentru a-i împiedica pe tinerii medici să emigreze.

De exemplu, Albania îi obligă pe absolvenții albanezi ai facultăților de medicină să lucreze timp de trei ani în țara înainte de a putea pleca - sau să plătească taxele de școlarizare integrale, potrivit Euronews. Asta pentru că aproape 3.500 de medici au părăsit aceasta țară în ultimii 10 ani, conform Federației medicilor albanezi din Europa.

Din România au plecat 7.430 de medici numai în ultimii șapte ani, din 2016 până în 2023, arată datele Colegiului Medicilor.

Efectul domino

Creșterea forței de muncă necesită investiții pe termen lung și costisitoare, în timp ce recrutarea de profesioniști formați în străinătate oferă o soluție mai rapidă”, a subliniat Isilda Mara, cercetător pe probleme de muncă și migrație la Institutul de Studii Economice Internaționale din Viena.

De obicei, medicii și asistentele pleacă din Europa de Est și de Sud spre vestul și nordul continentului.

România, Spania și Franța sunt cele mai frecvente surse de asistente medicale care pleacă în străinătate, în timp ce Germania, România și Italia se numără printre țările cu cei mai mulți medici care își desfășoară activitatea în alte țări.

Pe de altă parte, Irlanda și Elveția sunt țările cele mai dependente atât de medicii formați în străinătate, cât și de asistenții medicali.

Mobilitatea cadrelor medicale a creat un efect de domino. Medicii germani, de exemplu, se mută în Elveția sau Austria, iar posturile lor sunt adesea ocupate de medici din țările învecinate [Uniunii Europene]. La rândul lor, aceste țări învecinate își înlocuiesc medicii cu profesioniști din țări din afara UE, iar ciclul continuă”, a explicat Isilda Mara.

Statele Unite sunt cea mai populară destinație pentru lucrătorii din domeniul sănătății, atrăgând 45 % din totalul asistenților medicali născuți în străinătate, Germania (15 %) și Regatul Unit (11 %) ocupă locurile doi și trei în acest top.

Paul de Raeve, secretarul general al Federației Europene a Asociațiilor de Nursing, a declarat că toate țările din UE recrutează personal medical din afară. Acești lucrători sunt esențiali pentru sistemele medicale în criză; fără imigranți, Germania, de exemplu, ar putea experimenta un colaps al sistemului de sănătate, conform Consiliului german de experți pentru integrare și migrație.

Exodul cardelor medicale

Economiștii și experții în sănătate sunt îngrijorați de exodul de cadre medicale din regiunile sărace către țările bogate, care le oferă salarii și condiții mai bune. Această migrație duce la pierderea investițiilor în formarea personalului medical și la resurse reduse în țările de origine. Ca rezultat, se creează un ciclu vicios în care numărul medicilor scade, ceea ce provoacă un acces limitat la îngrijire.

Serviciile sunt de calitate mai slabă, timpi de așteptare mai lungi și nevoi generale rămân nesatisfăcute, potrivit Milenei Šantrić Milićević, profesor la Universitatea din Belgrad și consilier pe probleme de capacitate a sistemului de sănătate, forță de muncă și echitate.

Întreaga reziliență, potențialul de sănătate al populației scade”, a declarat Šantrić Milićević.

Datele de la Colegiul Medicilor din România arată că numai în 2022 și 2023 aproape 2.000 de medici au obținut certificatul profesional pe baza căruia pot profesa în străinătate, concret 1049 medici în 2022 și 822 medici în 2023. Un studiu recent, realizat de Colegiul Medicilor din România arată că 57% din medicii tineri, sub 35 de ani intenționează să emigreze.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...