România în derivă
Nu stiu daca prejudiciul pe care regimul Dragnea il provoaca Romaniei este comparabil cu efectele altei guvernari (ma tem ca, prin comparatie, guvernul Ponta devine deja o amintire placuta) si nu stiu in cat timp ar putea fi remediat tot raul aflat, ma tem, de-abia la inceput.
Si am sa incep cu zona in care efectele pot fi cu adevarat iremediabile - sanatatea. Romania se confrunta cu doua mari crize, de proportii fara precedent.
Deja cronicizata este criza vaccinurilor. Daca pana acum ne luptam cu rezistenta la vaccinare a unor parinti dispusi sa-si trimita copiii intr-o autentica ruleta ruseasca, ascultand alertele total nefundamentate stiintific ale unor deranajati, acum parinti disperati vor sa-si imunizeze copiii si nu au cu ce.
Daca in prima luna de mandat sigur ca situatia nu ii era imputabila actualului ministru, dupa 4 luni nu cred ca se mai poate ascunde in spatele mostenirii. Cand iti mor copiii de rujeola, 28 pana acum, ai aproape 5.000 de imbolnaviri, cand recunosti public ca suntem in pragul catastrofei si nu esti capabil sa gasesti o solutie de criza cu lunile ma tem ca ai o problema manageriala majora.
Alta criza este aceea a medicamentelor generice catre dispar treptat din farmacii, in frunte cu cele oncologice. Mecanismul si efectele crizei au fost descrise de jurnalista Paula Rusu, iar in esenta explicatia e simpla: aplicarea promisiunilor electorale ale PSD au destabilizatat piata medicamentelor prin fortarea scaderii preturilor cu 35%, dincolo de suportabilitatea distribuitorilor.
Firmele acestea nu sunt societati de binefacere, fac afaceri, trebuie sa aiba profit si daca tu le impingi in pierdere nu au niciun motiv pentru a ramane. Nu ele sunt de vina pentru ce se intampla, nu ele sunt responsabile pentru pacienti, ci autoritatile. Pentru ca PSD a promis aberatii in campanie, iar acum le si aplica, au ajuns sa moara oameni.
Tot despre distrugerea unor echilibre care de-abia se mai tineau oricum este vorba si in privinta Legii salarizarii bugetarilor, careia i se opune culmea!, chiar majoritatea sindicalistilor, nu doar pentru ca nu e sustenabila si ar putea genera deficite majore, ci si pentru ca inverseaza raportul dintre sectorul bugetar si cel economic. Nu e normal si nu e sanatos ca lefurile sa fie mai mari in cel bugetar.
"In general, la stat sunt persoane cu studii superioare in proportie de 98%. Este logic ca macar din acest punct de vedere ar trebui sa fie sistemul de salarizare mai mare. (...) Cand vom schimba sistemul fiscal de anul viitor o sa vedeti ca netul la angajatul din privat creste cu 17%", spune ministrul Muncii.
Cand omul din fruntea operatiunii emite o asemenea ineptie desavarsita prima tentatie e sa razi, apoi te apuca spaima, groaza de nenorocirea care ne-a lovit si efectele ei. Daca dna Vasilescu isi pune in cap sa intre peste firmele private asa cum a intrat guvernul peste firmele de medicamente si crede ca o sa obtina altceva decat falimente si munca la negru.
Si dna Vasilescu anunta ca a pus gand rau si pensiilor. Ceva imi spune ca nu celor speciale pe care PSD le imparte cu maxima generozitate, desi ele sunt exact cele care distrug iremediabil sistemul.
Despre ceea ce-si propune PSD in materie de fiscalitate, ce sa mai vorbim? Gospodari - sefi si consultati fiscali mai multi decat numarul total al angajatilor ANAF, un an fara incasari la buget din impozit pe venit, camioane de chitante, hartii cate nu va putea digera sistemul actual nici in zece ani, totul are aerul unor experimente puse la cale in laboratorul de chimie al scolii de repetentii clasei.
Cercetarea, cat mai era ea, a fost pusa in genunchi, Legea educatiei este si ea in vizor, dar nu pentru abrogarea mutilarilor din ultimii ani, ci pentru a aduce noi aberatii, cum ar fi bacalaureatul diferentiat, dupa ce concursurile pentru directorii de scoli au fost, practic, anulate in buna masura.
Sunt ministere noi, precum cel al Mediului de Afaceri, care nici acum, la 4 luni dupa infiintare, nu au, din informatiile mele, departamente juridice functionale, ceea ce blocheaza de multe ori circuitul avizarii actelor normative.
Urmeaza, se pare, o gratiere, discutata in Parlament, pe care nu o cere CEDO si fara a avea presiunea amenzii, care s-a dovedit o minciuna. Asta desigur dupa ce anul a inceput cu celebra OUG 13.
Si lista de mai sus este departe de a fi una completa. Exemplele pot fi cu mult mai multe. Aproape oriunde pui degetul dai peste o enormitate, peste o duhoare, pentru un experiment amatoristic.
Si pentru a acoperi aceste realitati, Liviu Dragnea se ratoieste la toata lumea si ameninta voalat pe mai toata lumea, de la Parchet, la membrii guvernului. Iar Sorin Grindeanu face sedinte foto in ipostaze de mare autoritate muta.
Romania arata ca o corabie in deriva, avand la comanda o combinatie de amatori si ticalosi care o duc direct spre stanci, scrie Ioana Ene Dogioiu pe Ziare.com .