România, furată: Explicația arbitrajului scandalos cu Muntenegru, oferită de Vasile Stângă

România, furată: Explicația arbitrajului scandalos cu Muntenegru, oferită de Vasile Stângă

România a pierdut, odată cu meciul cu Muntenegru de marți seară, și șansa unei calificări în semifinalele Euro 2022. Pentru a îndeplini acest obiectiv, tricolorele aveau nevoie de maximum de puncte cu Muntenegru și cu Germania.

Vasile Stângă, o legendă vie a handbalului românesc. FOTO: Arhiva Adevărul

Vasile Stângă, o legendă vie a handbalului românesc. FOTO: Arhiva Adevărul

Din păcate, după un prim duel pe muchie de cuțit (a fost 18-18, la pauză), Neagu și colegele ei au cedat pe final. Doar că, după terminarea întâlnirii, delegația tricoloră a rămas cu ideea că arbitrajul a viciat rezultatul. Cea mai vehementă a fost Cristina Neagu (34 de ani), aflată la ultima participare la un European. Cea mai bună handbalistă din echipa României – a marcat 9 goluri și în meciul cu Muntenegru – a dat de pământ, pur și simplu, cu arbitrajul austriecelor Vranes și Wenninger.

Pentru a vedea dacă Neagu și colegele sale au avut dreptate sau dacă au vorbit sub influența emoțiilor, „Adevărul“ a discutat cu Vasile Stângă (65 de ani). Acesta e printre cei mai buni handbaliști din istoria României, cu două medalii olimpice de bronz în palmares cu naționala masculină (1980, 1984). De-a lungul carierei sale la prima reprezentativă, Vasile Stângă a înscris 1.414 goluri, fiind pe primul loc în clasamentul all-time al marcatorilor.

„Adevărul“: Cum vi s-a părut arbitrajul din meciul cu Muntenegru?

Vasile Stângă: Au fost greșeli de ambele părți, în sensul că, uneori, și noi am beneficiat de unele decizii eronate ale austriecelor. M-a supărat însă cel mai tare ce s-a întâmplat pe final. Mă refer la două faze, în mod special. Nu știu dacă la aceste faze a fost necunoștință de cauză sau rea intenție... Mai întâi, a fost faza din minutul 52, când Pavicevici, extrema dreaptă, a sărit și a dat gol. Acolo, s-a dat 7 metri și eliminare la noi. Doar că, înainte să dea gol, Pavicevici călcase semicercul, s-a văzut clar și pe reluare! Aici, ar fi trebuit să dea, clar, călcare de semicerc și minge în favoarea noastră. Apoi, a venit și faza de la final, despre care a vorbit și Cristina Neagu, când Grbici a făcut dublu dribbling. A avut dreptate Cristina aici, a fost dublu dribbling, nesancționat de cele două austriece care au arbitrat meciul. La faza asta, Muntenegru a și dat gol și, practic, s-a terminat meciul, pentru că ele s-au dus la două goluri. Deci, au fost două faze ciudate despre care tind să cred că a fost rea intenție... Și nu e normal. Aceste două austriece, care au condus meciul, ar trebui să fie sancționate de Federația Europeană de Handbal.

Cristina Neagu, un car de nervi după eșecul cu Muntenegru. FOTO: Arhiva Adevărul

Cristina Neagu, un car de nervi după eșecul cu Muntenegru. FOTO: Arhiva Adevărul

De ce însă rea intenție? Ce ar avea lumea cu naționala României?

Nu-mi dau seama... Adică, nu pot să zic dacă e vreo influență sau poate pentru că Muntenegru e printre gazdele acestui European... Sincer, nu-mi dau seama de ce. Dar ele au fost favorizate clar! Și la acest nivel, când vorbim despre un Campionat European și un meci care conta pentru o calificare în semifinale, nu e normal să se întâmple așa ceva! Trebuie să se ia măsuri.

Constantin Din, președinte FRH

Constantin Din, președinte FRH

Federația Română de Handbal n-a avut, deocamdată, nicio reacție oficială...

Și nici nu va avea. Pentru că președintele Constantin Din e fost arbitru și știe ce înseamnă asta. Adică, repercusiuni și te pui prost cu EHF-ul și cu Comisia de Arbitraj a EHF-ului și toate se leagă... Și atunci, mai bine tăcem din gură și să treacă... Dar e păcat pentru fete, pentru munca lor, pentru efortul pe care l-au depus. România a făcut un meci foarte bun cu Muntenegru. Din păcate, s-a văzut că arbitrajul poate să strice un meci și o calificare.

Parcursul României cum vi s-a părut la acest European?

Cu Muntenegru, cred că fetele au făcut cel mai bun meci. Cu Spania, a fost o victorie norocoasă, cu aruncarea lui Bazaliu de la ultima fază (râde). Dar revin și spun că meciul acesta cu Muntenegru a fost foarte bun!

Practic, am plătit pentru startul ezitant, cu cele două înfrângeri cu Olanda și cu Franța...

Așa e! Adevărul e că nimeni nu se aștepta la un parcurs foarte bun, având în vedere problemele de lot care au existat înaintea turneului final. Au lipsit foarte multe jucătoare. Dar uite că, inclusiv așa, am avut șansa de a juca o semifinală de European. Trebuie să recunoaștem însă, s-au comis și multe greșeli copilărești, individuale.

Crina Pintea, afectată după ce s-a întâmplat în meciul cu Muntenegru. FOTO: Arhiva Adevărul

Crina Pintea, afectată după ce s-a întâmplat în meciul cu Muntenegru. FOTO: Arhiva Adevărul

Exact aici voiam să ajung: care ar fi minusurile din jocul nostru?

Minusurile sunt, în primul rând, la jocul de apărare. Am luat goluri foarte ușoare! Aici, ar trebui să ne dea de gândit aceste eliminări pe care le luăm, eliminări copilărești. Trebuie să corectăm aceste greșeli. Și, pe viitor, ar trebui să ne adaptăm mai bine jocul la arbitraj! Exemplu: am văzut cu Muntenegru că, de la bun început, cele două austriece au fluierat, în permanență, faulturi în atac la Pintea. Practic, ele au scos-o pe Pintea din formă. Pentru că, la un moment dat, Pintea nu mai avea curajul să iasă la joc, nu mai avea curajul să-și facă jocul ei. Deci, echipa trebuie să fie mai isteață, să-și adapteze jocul la maniera de arbitraj.

Euro2022 png

România, la Euro 2022

Prima fază a grupelor

*28-29 cu Olanda

*21-35 cu Franța

*31-23 cu Macedonia de Nord

Grupa Principală II

*România – Spania 28-27

*România – Muntenegru 34-35

*România – Germania 28-32

Florentin Pera, selecționer România

Florentin Pera, selecționer România

Lotul convocat de selecționerul Florentin Pera

*Portari: Diana Ciucă (Rapid), Iulia Dumanska (Gloria Bistriţa), Daciana Hosu (Râmnicu Vâlcea);

*Interi stânga: Cristina Neagu (CSM Bucureşti), Bianca Bazaliu (Gloria Bistriţa), Diana Lixandroiu (CSM Slatina), Sorina Grozav (Rapid);

*Centri: Laura Pristăviţă (Gloria Bistriţa), Eliza Buceschi (Rapid);

*Extreme dreapta: Alexandra Badea (Rapid), Sonia Seraficeanu (Gloria Bistriţa), Mihaela Mihai (CSM Bucureşti);

*Extreme stânga: Nicoleta Dincă (Gloria Bistriţa), Alexandra Dindiligan (CSM Bucureşti), Corina Lupei (Râmnicu Vâlcea);

*Pivoţi: Crina Pintea (CSM Bucureşti), Lorena Ostase (Rapid), Andreea Ţîrle (Minaur Baia Mare).

*Stafful tehnic: Florentin Pera (principal), Bogdan Burcea (secund), Ildiko Barbu Kerekes (antrenor cu portari).

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”