România fierbe: Județele care intră sub cod roșu de caniculă

România fierbe: Județele care intră sub cod roșu de caniculă

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări meteo de caniculă pentru 22 iunie, pentru apoape toată țara, cu excepția zonelor e litoral din Tulcea și Constanța. În funcție de intensitatea valului de căldură și disconfortul termic preconizat pentru diverse regiuni ale țării, sunt prognozate coduri galben, portocaliu, chiar și roșu.

Canicula în aproape toată țara - FOTO Profimedia

Canicula în aproape toată țara - FOTO Profimedia

Cod Galben de caniculă

Meteorologii au emis o avertizare Cod Galben de căldură și disconfort termic ridicat pentru Maramureș, nordul Crișanei, nordul Transilvaniei, Moldova, estul Munteniei și Dobrogea continentală. Temperaturile maxime vor fi între 32 și 34 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități. În zonele montane și regiunile vestice, nordice și centrale, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică în orele amiezii.

Cod Portocaliu de căldură

Un Cod Portocaliu de caniculă persistă în Banat, sudul Crișanei, cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Oltenia și Muntenia. Temperaturile vor varia între 34 și 37 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi accentuat , cu ITU depășind pragul critic de 80 de unități.

Local noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.”, spun meteorologii.

Harta caniculă - 22 iunie 2024 - foto Captură ANM

Harta caniculă - 22 iunie 2024 - foto Captură ANM

Cod Roșu de caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat

Cinci județe, Dolj, Olt, Teleorman, sudul județelor Vâlcea și Argeș, se află sub avertizare Cod Roșu. Valul de căldură va fi persistent și intens, cu temperaturi maxime de 38-39 de grade Celsius și minime în jur de 20 de grade pentru a patra zi consecutiv. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar ITU va depăși semnificativ pragul critic de 80 de unități.

ANM recomandă evitarea expunerii prelungite la soare, hidratarea adecvată și evitarea activităților fizice intense în timpul zilei. O atenție deosebită trebuie acordată copiilor, vârstnicilor și persoanelor cu afecțiuni medicale preexistente.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Stareța Mănăstirii Voroneț, Gabriela Platon, demisă din funcție, alături de conducătorii altor cinci unități monahale

2 „Cineva trebuie să vorbească despre acest infern” / Dezvăluirile unui luptător român din trupele speciale israeliene

3 Un fost procuror DNA cu pensie lunară de 42.700 lei a dat statul în judecată pentru mărire!

4 Ucraina a reușit să obțină cel mai mare succes de război asimetric din istorie

5 O informație care dă fiori / SUA nu mai pot ține pasul cu ritmul de expansiune al armatei chineze