România evului mediu, cu gravide care nu merg la niciun control medical. Consecințele pot fi devastatoare
În România multe femei își poartă sarcina aproape ca în evul mediu. Nu merg la nicio consultație, nu fac analize și nici ecograf. Iar aceasta este una dintre cauzele principale ale nașterilor premature dar și a morții infantile în România. Mortivele principale sunt sărăcia și ignoranța.
Multe femei din România nu monitorizează sarcina FOTO Adevărul
Din multe privințe, în România se trăiește aproape ca în evul mediu. Mai ales în zonele rurale din nord-estul României, una dintre cele mai sărace regiuni din Europa. Iar cel mai bun exemplu, este modul în care femeile, mai ales din mediul rural, tratează sarcina, evident cu multe consecințe care ne plasează în tot felul de topuri ale rușinii la nivelul Uniunii Europene. Numai în județul Botoșani , de exemplu, aproape jumătate dintre viitoarele mame nu merg la medic în timpul sarcinii. Nici măcar pentru un banal consult. Și asta în condițiile în care o parte din investigațiile de bază sunt decontate de statul român. În aceste condiții nu cunosc riscurile în momentul nașterii, starea de sănătate a fătului, eventualele probleme care ar putea fi evitate printr-un banal tratament și nici măcar momentul estimativ al nașterii, bazat pe evoluția fătului. La fel ca acum două secole în urmă.
Ignoranța, principala cauză
Medicul neonatolog Carmen Zaboloteanu, de la Maternitatea din Botoșani spune că numărul de gravide cu sarcinile nemonitorizate de un medic este destul de mare. Aproape jumătate dintre nașteri sunt de la aceste mame. Nu cunosc sexul copilului, nici măcar luna în care se află sarcina și momentul aproximativ la care s-ar aștepta să nască. Evident, nu știu nimic despre starea de sănătate a fătului. În plus, nu cunosc nimic despre starea lor de sănătate dar și tipul de sarcină, dacă se impune naștere naturală sau cezariană. „Procentul de nașteri a mamelor care nu au fost niciodată la medic, sau au fost doar o singură dată este în continuare ridicat. Un număr foarte mare de nașteri, undeva aproximativ 30-40% dintre nașteri, la Botoșani, sunt din sarcini care sunt nedispensarizate sau parțial dispensarizate( n.r. adică nu au fost la controale medicale periodice).”, spune neonatologul Carmen Zaboloteanu.
Iar printre principalele cauze sunt ignoranța și sărăcia. În primul caz, femeile nu au o educație sanitară minimă pentru a conștientiza importanța analizelor și controalelor medicale în timpul sarcinii, spune medicul botoșănean. În multe cazuri este vorba și de mame minore. „Sunt mai mulți factori, dar ignoranța în primul rând. Sunt persoane care nu doresc, nu sunt interesate, au carențe de educație sanitară. Ar fi ușor să vină cu trimitere de la medicul de familie în ambulatoriu, serviciile sunt gratuite. Se face internare de zi și atunci s-ar face un pachet de investigații pentru sarcină. Dar procentul mai mare este a celor care zic că bunica, mama, nu au fost niciodată la medic și a fost totul ok. Și merg și ele pe aceeași idee.”, spune Carmen Zaboloteanu.
Culmea, s-a încercat oferirea unui pachet lărgit de investigații gratuite, dar nu sunt doritoare. Adică nu vin să se consulte, nici măcar gratuit. „S-a încercat lărgirea pachetului pentru analize mai complexe, dar este foarte greu pentru că adresabilitatea este mică.”, adaugă Carmen Zaboloteanu.
„Vin din medii defavorizate”
A doua cauză a sarcinilor neurmărite de un medic este sărăcia. Este vorba despre femei din familii foarte sărace , cu o educație precară, care nu știu cui să se adreseze și nu au nici bani pentru a ajunge la un cabinet medical de specialitate. „Pe lângă ignoranță sunt persoane care ar dori să fie luate în evidență dar nu au acces la servicii, vin din medii defavorizate, cu situație financiară precară. Numai drumul din localitatea lor de domiciliu, până în orașul reședință de județ este deja prea costisitor. Poate nici nu știu la cine să apeleze”, spune medicul botoșănean.
Investigațiile care pot salva o viață
Specialiștii spun că la sarcinile care nu au fost urmărite, adică la femeile gravide care nu au fost nici măcar la un consult de specialitate în timpul sarcinii, riscurile apariției problemelor este foarte mare. În unele cazuri ajunge la 100%. Problemele pot varia de la naștere prematură și până la complicații grave ale nou-născutului. Ba chiar și probleme de sănătate ale copilului în primul an de viață. „Toate studiile care sunt în tratatele de specialitate, arată că procentul problemelor care pot să apară la naștere, la copil, din mamele care nu sunt dispensarizate cresc cu cel puțin 50%, și ajung până la 100%. Există riscul de asfixie perinatală, ventilație mecanică, riscul de prematuritate, riscul de asfixie la naștere, riscul de probleme la externare. Șansele ca un copil să dezvolte probleme de sănătate în primul an de naștere la o mamă care nu a fost dispensarizată sunt de peste 50%.”, precizează Carmen Zaboloteanu.
Tocmai aceste sarcini care nu au fost urmărite de specialist, sunt unul dintre factorii care duc la explozia de copii prematuri din România. De altfel țara noastră se află în topul european privind nașterile premature dar și mortalitatea infantilă, cauzată la rândul său de sarcini lăsate neinvestigate medical. În plus, explică medicul botoșănean, sunt situații în care o simplă investigație poate salva viața fătului. „Sunt cazuri de femei care au o infecţie intrauterină. Dacă vine la medic poate fi tratată. Dacă nu este monitorizată, problema rămâne și atunci lucrurile se complică”, adaugă Carmen Zaboloteanu.
Sursa: adevarul.ro