„România este cheia”. Planurile strategice ale SUA pentru bazele militare din România
„România este cheia“. Planurile strategice ale SUA pentru bazele militare din România, potrivit generalului american Ben Hodges. Un important general american cu trei stele spune că Pentagonul a intuit care va fi tactica Rusiei în Marea Neagră şi că US Army pregăteşte o serie de contramăsuri. Astfel, generalul Ben Hodges fostul comandant american pentru Europa consideră că anexarea Crimeei este numai un pas în demersul Moscovei de a deţine în totalitate Marea Azov şi de a izola cât mai mult cu putinţă Ucraina.
„În următoarea fază vor fi probabil o serie de operaţiuni terestre şi maritime cu scopul de a mai anexa din coasta ucraineană şi pentru a lipi Crimeea de Rusia de-a lungul Mării Azov. Este doar următorul pas în efortul lor de a domina regiunea Mării Negre", a spus Hodges pentru Military Times.
Drept urmare Pentagonul a început să-şi crească prezenţa în Europa, iar Baza Mihail Kogălniceanu (MK, cum îi spun militarii americani) face parte din acest plan de sprijinire a aliaţilor europeni, susţine generalul american.
Singura facilitate militară la Marea Neagră
De mai mult timp, Baza Mihail Kogălniceanu funcţiona ca un soi de centru de tranzit pentru soldaţii americani care plecau sau se întorceau de pe frontul din Afganistan. Treptat, generalul Hodges a început să-şi îndrepte atenţia asupra regiunii Mării Negre şi a înţeles că Mihail Kogălniceanu este un punct forte la Marea Neagră. "Am hotărât că MK ar trebui să fie un hub, o platformă de proiectare a puterii militare în Marea Neagră prin forţele aeriene şi terestre", a spus Hodges.
Tocmai de aceea, la un moment dat, la Kogăniceanu a fost plasată o brigadă de blindate, militarii americani efectuând rotaţiile clasice de personal ca în orice altă bază americană din Europa. Generalul american crede că Baza Koglniceanu are un mare potenţial de creştere şi va fi un element important în sistemul defensiv al NATO la Marea Neagră. Mentenanţa tehnicii militare se poate face chiar în bază, iar capacitatea de stocare a muniţiei este mai mult decât suficientă. „Este singura facilitate militară la Marea Neagră pe care se poate baza US Army”, precizează generalul Ben Hodges.
Mai mult, generalul american a explicat că, în zona Marii Negre, „România este cheia". „Turcia este atât de concentrată spre sud (Siria-n.r.), încât nu şi-a dezvoltat o mare prezenţă în Marea Neagră. În cele din urmă, România va fi centrul de greutate al Occidentului în lupta împotriva agresiunii ruseşti în zonă. Alianţa trebuie să ajute România să-şi apere zăcămintele de petrol offshore şi să-şi dezvolte sisteme de apărare terestre" a precizat Hodges.
Alte două baze americane
În afară de Baza Mihai Kogălniceanu, în România, Pentagonul mai operează în două obiective importante. Primul dintre ele este total operativ şi se află la Deveselul. Este vorba de sistemului de apărare antibalistic Aegis Ashore care este deservit de 200 de militari americani. În curând acest sistem va fi dotat cu rachete de ultima generaţie de tip (SM-3) Block IIA.
Cel de-al doilea obiectiv în care operează militarii americani este Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" Câmpia Turzii, unde US Air Force investeşte masiv, pe toate planurile. Se ridică facilităţi noi în valoare de 40 de milioane de dolari care vor permite aducerea în bază a mai multor avioane de luptă americane cu muniţia aferentă. Investiţia, care trebuie finalizată în acest an, face parte din planul de măsuri american pentru descurajarea unei Rusiei, în cadrul operaţiunii “European Deterrence Initiative”. Printre altele se ridică un nou hangar care ar putea fi folosit pentru a găzdui o unitate de dronele înarmate MQ-9 Reaper. Apoi, americanii vor să construiască o platformă betonată, în valoare de aproape un milion de dolari, pe care vor fi garate celebrele avioane militare americane de transport Lockheed C-5 Galaxy sau Boeing C-17 Globemaster III. Oricum, în ultimii ani, prin rotaţie, la Câmpia Turzii, forţele americane au amplasat vestitele avioane de vânătoare F-15 Eagle, dar şi temutele aparate de atac la sol A-10 Thunderbolt II ai căror piloţi s-au antrenat şi se antrenează cu partenerii lor români.
40.000 de militari americani în Europa
Pentagonul a anunţat că, în aceast an, îşi va creşte prezenţa militară în Europa. Concret, este vorba de cea mai mare concetrare militară de la finalul Războiului Rece. Astfel, numărul militarilor va creşte la peste 40.000. O parte dintre ei deservesc sisteme de artilerie sau rachete, dar în general este vorba de unităţi de blindate. Acestea se află în Germania, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Ungaria, România şi Bulgaria.