România, decădere fotbalistică: Meciul cu Kosovo ne arată o realitate dureroasă
Când citești cum vorbesc oamenii din jurul echipei naționale despre meciul de vineri, cu Kosovo, la Priştina, îți vin două explicații în cap. Ambele, din păcate, extrem de triste.
Edward Iordănescu, avertismente pe bandă înaintea partidei cu Kosovo. FOTO: Arhiva Adevărul
Fie că, într-adevăr, nu mai există echipe mici, cu care să n-avem emoții, pentru că și noi am ajuns să facem parte din categoria naționalelor liliputane. Ceea ce e groaznic, după 9 ani cu Răzvan Burleanu în fruntea FRF. Fie că actuala conducere de la „Casa Fotbalului“ e conștientă de nivelul scăzut al adversarei de vineri, însă, pe românește spus, ne consideră pe noi, cei de pe margine, niște proști. Și, drept urmare, prezintă Kosovo ca pe o forță fotbalistică!
Varianta a doua e confirmată de ce a spus selecționeul Edward Iordănescu (44 de ani), zilele trecute. Așadar, iată ce înseamnă Kosovo pentru noi: „Ne aşteptăm, la Priștina, la un joc extrem de disputat. Kosovo e clar o contracandidată a noastră la calificare. Are jucători în Ligue 1, în La Liga, în Serie A. Sunt jucători care au produs rezultate în aceste campionate. De asemenea, sunt jucători care au câştigat titluri în Belgia, în Italia, în Turcia, jucători care au demonstrat că ştiu ce înseamnă performanţa. Nu ne-am propus un număr de puncte în aceste două jocuri (n.r. – cu Kosovo și Elveția). Aş fi preferat să n-avem acum o acţiune cu două contracandidate directe. Dacă aş fi schimbat ceva legat de program, ar fi fost să n-avem o dublă în deplasare, pentru că acum jucăm în Kosovo şi, trei zile mai târziu, în Elveţia. Dar poate e tot răul spre bine“, a spus Edward Iordănescu.
Iar dacă acesta n-a avut curajul de a vorbi, răspicat, despre un număr de puncte pe care ni-l propunem, după această „dublă“ din luna iunie, în schimb, șeful Comisiei Tehnice FRF, Mihai Stoichiță (69 de ani), a admis că nici măcar nu îndrăznim să vorbim despre 6 puncte din 6.
„În martie, ne-am îndeplinit obiectivul și am luat cele 6 puncte. În luna iunie, când avem două meciuri în deplasare, să luăm 2 puncte mi se pare un obiectiv rezonabil. Nu mai avem un Hagi, Dumitrescu, Prunea, Mutu. În momentul în care suferim împreună, putem să câștigăm meciuri“, a spus „Lippi“.
Șeful său, Răzvan Burleanu (38 de ani) a fost, totuși, ceva mai îndrăzneț: „Vrem să continuăm seria rezultatelor bune din luna martie. Adică, pe lângă cele 6 puncte să putem să adăugăm încă 4“.
Kosovo, inexistentă la nivel internațional
Cine e însă Kosovo, naționala în fața căreia n-avem prima șansă, dacă e să ne luăm strict după evaluarea făcută de oficialii federației?
Afiliată la UEFA și FIFA din 2016, Kosovo e inexistentă la nivel internațional, în sensul că n-are nicio calificare la vreun turneu final. Iar la ultima ediție a Ligii Națiunilor a evoluat în al treilea eșalon, unde a și rămas, după o clasare pe locul 2, după Grecia, dar înaintea naționalelor din Irlanda de Nord și Cipru.
Pregătită din 2022 de fostul mare internațional francez, Alain Giresse (70 de ani), Kosovo are un lot format, într-adevăr, din jucători care evoluează, aproape toți, în afara țării: 23 din cei 24 selecționați pentru meciurile din luna iunie. Rezultatele recente ale primei reprezentative au fost însă extrem de modeste. Dovadă și startul slab în preliminariile Euro 2024 (1-1 cu Israel în deplasare și 1-1 cu Andorra acasă), plus faptul că, în ultimii 2 ani, Kosovo n-a câștigat decât nouă meciuri din 26! Dintre care doar patru oficiale: de două ori cu Cipru și câte o victorie cu Irlanda de Nord și Georgia.
Cu un asemenea bilanț, nu e de mirare că, în clasamentul FIFA, Kosovo e pe locul 107 – România e pe 46 – fiind, practic, o națională de lumea a 5-a a fotbalului! De aceea, e cu atât mai trist că am ajuns să „tremurăm“ în fața ei.
Un mare plus: avem liniște
În acest decor ușor ridicol, cu avertismente venite dinspre FRF, există, totuși, și ceva bun. Pentru prima dată după mult timp, un meci al naționalei se pregătește în liniște, fără să fie însoțit de scandal. Adică, cum s-a întâmplat în luna martie, când debutul în preliminariile Euro 2024 a fost umbrit de strigătele lui Hagi, care a făcut turul televiziunilor de sport, furios că fiul său, Ianis (24 de ani), a fost sărit din schemă de selecționer.
Kosovo, nouă victorii cu echipe de duzină în 2 ani
Dată Statutul partidei Rezultat
27/09/22 Liga Națiunilor Kosovo – Cipru 5-1
09/06/22 Liga Națiunilor Kosovo – Irlanda de Nord 3-2
02/06/22 Liga Națiunilor Cipru – Kosovo 0-2
24/03/22 Amical Kosovo – Burkina Faso 5-0
02/09/21 Preliminarii CM 2022 Georgia – Kosovo 0-1
11/06/21 Amical Kosovo – Gambia 1-0
04/06/21 Amical Malta – Kosovo 1-2
01/06/21 Amical Kosovo – San Marino 4-1
24/03/21 Amical Kosovo – Lituania 4-0
Lotul kosovarilor
*Portari: Ujkani (Empoli), Muric (Burnley), Bekaj (Tirana)
*Fundași: A, Rrahmani (Napoli), Vojvoda (Torino), Aliti (Zurich), Paqarada (St. Pauli), Drešević (Karagümrük), Fazliji (St. Pauli), Kastrati (Ujpest), Kryeziu (Zurich), Gërxhaliu (Antalyaspor)
*Mijlocași: Rashica (Galatasaray), Celina (Stoke), Zhegrova (Lille), Kryeziu (Winterthur), Loshaj (Istanbulspor), Muslija (Paderborn), Rrudhani (Young Boys)
*Atacanți: Muriqi (Mallorca), Rashani (Clermont), Topalli (Istanbulspor), Krasniqi (CFR Cluj), Al. Rrahmani (Ballkani)
Lotul României
*Portari: Târnovanu (FCSB), Aioani (Farul), Moldovan (Rapid)
*Fundași: Rațiu (Huesca), Manea (CFR Cluj), Burcă (CFR Cluj), Drăgușin (Genoa), Nedelcearu (Palermo), Rus (Pisa), Camora (CFR Cluj), Opruț (Hermannstadt)
*Mijlocași: M. Marin (Pisa), Băluță (Farul), Screciu (CS U Craiova), Olaru (FCSB), Stanciu (Wuhan Three Towns), Cicâldău (Ittihad Kalba), I. Hagi (Rangers), Sorescu (FCSB), Moruțan (Pisa), Coman (FCSB), Man (Parma), Mihăilă (Parma)
*Atacanți: Pușcaș (Genoa), Alibec (Farul), L. Munteanu (Farul)
Preliminarii Euro 2024, grupa I
1. Elveția 2 2 0 0 8-0 6
2. România 2 2 0 0 4-1 6
3. Kosovo 2 0 2 0 2-2 2
4. Andorra 2 0 1 1 1-3 1
5. Israel 2 0 1 1 1-4 1
6. Belarus 2 0 0 2 1-7 0
*Primele două clasate vor ajunge la turneul final.
Următoarele meciuri în grupa I
Etapa a 3-a (16 iunie)
Kosovo – România 21.45
Andorra – Elveția 21.45
Belarus – Israel 21.45
Se va juca la Budapesta.
Etapa a 4-a (19 iunie)
Elveția – România 21.45
Israel – Andorra 21.45
Belarus – Kosovo 21.45
Se va juca la Budapesta.
Sursa: adevarul.ro