România, aur și argint mondial la un sport de Dosarele X: Ce e „High Diving“?
În așteptarea finalei lui David Popovici, astăzi, la Mondialele de la Fukuoka (Japonia), o știre a inundat site-urile din România: „Constantin Popovici şi Cătălin Petru Preda, medaliați cu aur și argint la sărituri în apă de la mare înălţime“.
Cătălin Preda (stânga) și Constantin Popovici. FOTO: Red Bull
Bineînțeles, pe rețelele de socializare curg like-urile, inimioarele și mesajele de felicitare. Totuși, cei mai mulți români nu știu ce înseamnă acest sport, sărituri în apă de la mare înălțime sau „High Diving“, cum e denumit în engleză. În plus, cu siguranță, foarte puțini oameni auziseră până astăzi dimineață de Constantin Popovici și de Cătălin Preda, care au terminat pe primele două locuri, la Mondialele de la Fukuoka.
Nu e un sport olimpic, dar poate ajunge pe viitor
„High Diving“ și-a făcut intrarea la Campionatele Mondiale de natație, începând din 2013, la Barcelona. La masculin, săriturile se efectuează de pe o platformă aflată la o înălțime de 27 de metri. La feminin, înălțimea de la care sar sportivele e de 20 de metri. În rest, la alte competiții, în afara Mondialelor, înălțimea poate suferi modificări. În momentul intrării în apă, sportivii ating o viteză de până la 96 de kilometri la oră!
În istoria recentă, primele țări unde lumea a început să practice acest sport au fost Germania și Suedia, proba fiind, mai degrabă, una acrobatică, cu elemente împrumutate din gimnastică. Se spune însă că, de fapt, prima țară unde s-a practicat așa ceva a fost Scoția. Tocmai în 1889! Astăzi, săriturile în apă sunt foarte populare și în America de Sud, unde se practică așa ceva de la niște înălțimi amețitoare, de peste 30 de metri!
Astăzi, „High Diving“ e un sport inclus la Mondiale, dar nu și la Jocurile Olimpice. Se spune însă că, pe viitor, această disciplină are șanse mari să fie și una olimpică.
O activitate extrem de periculoasă
În ceea ce privește recordul mondial, există dezbateri aprinse la acest capitol. Criteriul principal luat în calcul e înălțimea de la care s-a efectuat săritura în apă. Plus tehnica folosită. Și ce urmări a produs! Pentru că au fost sărituri de la peste 50 de metri după care sportivul s-a ales cu mâini și picioare rupte!
În acest moment, în Cartea Recordurilor (Guinness Book of World Records), brazilianul Laso Schaller apare ca fiind deținătorul recordului, cu o săritură de la 58,8 metri de pe o stâncă! Cu precizarea că Schaller s-a accidentat la nivelul ligamentelor și la genunchi, în momentul intrării în apă, deși a purtat un costum de protecție. De obicei, pentru a-și feri brațele de accidentări, sportivii intră în apă cu picioarele.
Sursa: adevarul.ro