Romania are de trecut un alt test electoral – alegerile parlamentare. Care sunt pericolele. Analist: „Au împins România pe marginea prăpastiei"

Romania are de trecut un alt test electoral – alegerile parlamentare. Care sunt pericolele. Analist: „Au împins România pe marginea prăpastiei"

Înaintea alegerilor parlamentare din România, analistul politic Cristian Pîrvulescu subliniază un moment decisiv pentru viitorul țării, avertizând asupra riscurilor majore legate de ascensiunea extremei drepte și a suveraniștilor.

Alegerile parlamentare

Alegerile parlamentare. Foto: Inquam

Aceste alegeri vor avea un impact major asupra viitorului politic al țării, într-un moment în care fragmentarea politică și ascensiunea extremei drepte sunt mai vizibile ca niciodată. În această analiză, analistul politic Cristian Pîrvulescu ne oferă o privire detaliată asupra provocărilor cu care se confruntă România și riscurilor pe care le implică ascensiunea suveraniștilor și extremiștilor în Parlament.

Strategia PSD și greșelile de calcul

Pîrvulescu subliniază că PSD , deși ar trebui să fie în centrul atenției în această perioadă, adoptă o atitudine de tăcere care ridică semne de întrebare. „Marea miză în momentul acesta sunt alegerile parlamentare de duminică, asta este și motivul pentru care PSD tace,” afirmă Pîrvulescu, remarcând că absența PSD-ului din discuțiile politice preelectorale este una strategică, dar riscantă. Analistul consideră că această tăcere se datorează și unui calcul eronat al conducerii PSD, care a mizat prea mult pe un electorat conservator, iar acum trebuie să își justifice poziția de partid principal în fața unei competiții imprevizibile.

„Eu cred că Ciolacu a sugerat ceva în momentul în care a felicitat-o pe Lasconi. Electoratul de extremă dreapta și această rocadă între Simion și Georgescu era posibilă,” adaugă Pîrvulescu, făcând referire la jocurile politice din interiorul partidelor de extremă dreapta. Pîrvulescu consideră că această eroare de calcul a PSD a condus la o întărire a altor forțe politice extremiste, cum ar fi AUR și altele similare. „Eu cred că au făcut o eroare de calcul din punctul ăsta de vedere și au fost convinși că sunt mai puternici,” subliniază el, făcând referire la subestimarea altor grupuri politice care au reușit să atragă voturi importante.

Ascensiunea AUR și riscurile pentru stabilitatea politică

Unul dintre punctele cheie ale analizei lui Pîrvulescu este ascensiunea AUR și modul în care acest partid, împreună cu altele din extrema dreaptă, se pregătește să capitalizeze pe seama greșelilor tactice ale PSD. AUR deja s-a asociat cu Georgescu, a fost asociat cu Georgescu și încearcă să profite de acest lucru,” afirmă Pîrvulescu, semnalând legăturile tot mai strânse dintre AUR și figuri politice controversate, care atrag un electorat tot mai mare. „Și gândiți-vă că dintr-o dată două milioane cu un milion 100 de mii ajunge undeva la 3 milioane și jumătate de voturi potențiale pentru AUR,” adaugă analistul, arătând pericolele unei ascensiuni fulminante a acestui partid pe cale de a deveni o forță majoră în Parlament.

În acest context, Pîrvulescu atrage atenția asupra riscurilor pe care le implică polarizarea politică și creșterea unei noi majorități de extremă dreapta. „Probabil că nu se vor duce doar la AUR, se vor duce și la Sosoacă ,” subliniază analistul, sugerând că o mare parte din electoratul de extremă dreapta nu va sprijini doar AUR, ci și alte grupuri similare, cum ar fi Diana Sosoacă, care concurează pentru același segment electoral. „Sosoacă inițial a cerut să nu se voteze cu Georgescu după primul moment. Ulterior a înțeles că sunt votanții ei și pune condiții absurde,” adaugă Pîrvulescu, observând că divergențele între acești lideri sunt mai degrabă o competiție pentru același electorat vulnerabil.

Pericolele radicalizării și riscurile pentru democrație

Pîrvulescu avertizează că ascensiunea acestor partide poate duce la o radicalizare a discursului politic și poate pune în pericol stabilitatea politică a României. „Sosoacă dacă nu reușește să atragă votanții lui Georgescu spre ea, ei fiind încântați să voteze mai degrabă cu persoane care au un discurs violent antioccidental, atunci riscă să nu intre în Parlament,” afirmă Pîrvulescu, subliniind pericolele unui discurs radical care ar putea destabiliza nu doar politica internă, ci și relațiile externe ale României.

Analistul avertizează că ascensiunea extremei drepte ar putea adânci diviziunile în societate și riscă să transforme România într-un stat mai polarizat. „E luptă și aici, dar vorbim despre un electorat de 3,5 milioane, deci un electorat important. Vă dați seama, 3,5 milioane este un electorat care poate să-l facă pe Simion să viseze la majoritate în Parlament,” subliniază Pîrvulescu, semnalând pericolele unei astfel de situații. O ascensiune masivă a partidelor de extremă dreapta ar putea duce la o configurație politică instabilă, cu un Parlament fragmentat și cu o influență tot mai mare a grupurilor radicale.

Instabilitatea politică și riscurile economice

În acest context, Pîrvulescu avertizează asupra riscurilor pentru stabilitatea politică și economică a României. „Dacă nu avem majoritate pro-democratică care să țină sub control un președinte care o ia razna, va fi complicat,” subliniază analistul. Acesta subliniază că în cazul în care președintele nu este controlat de o majoritate pro-democratică în Parlament, există riscul ca situația economică deja fragilă a României să fie folosită pentru a consolida puterea unui lider autoritar. „Oricum, dacă ar deveni președinte în contextul economic complicat de anul viitor, va fi foarte dificil să menținem linia, pentru că va profita de tulburările sociale care sunt inevitabile,” adaugă Pîrvulescu, subliniind că România riscă să alunece într-o perioadă de instabilitate politică majoră, care ar putea afecta grav democrația.

Populația vulnerabilă și discursurile radicale

Un alt punct esențial în analiza lui Pîrvulescu este legat de tipologia electoratului care susține partidele de extremă dreapta. „Gândiți-vă că oamenii ăștia care au votat acum Georgescu sunt oamenii care au profitat în primul rând de măririle salariale pe care le-a susținut împotriva oricărei evidente economice Ciolacu și pensionarii, deși pensionarii nu au votat atât de mult Georgescu,” observă analistul. Acest segment de populație, format în mare parte din persoane cu educație scăzută și tineri vulnerabili la influențele din mediul online, poate fi ușor influențat de discursuri radicale care promit soluții rapide și simpliste.

Pîrvulescu atrage atenția asupra riscurilor unui astfel de discurs: „Discursul lui Georgescu aparent pentru ordine este pentru anarhie, este tipic pentru ce a fost discursul legionar între cele două războaie mondiale.” Această paralelă cu regimul legionar subliniază pericolele unui discurs care, deși poate părea ordonat, are în spate intenții destabilizatoare și extremiste care pot dăuna pe termen lung nu doar României, ci și întregii regiuni.

O luptă decisivă pentru viitorul României

Cristian Pîrvulescu subliniază că bătălia electorală din 1 decembrie 2024 este una crucială, nu doar pentru viitorul politic al partidelor din Parlament, ci și pentru stabilitatea întregii țări. „Iată de ce bătălia se dă pe 1 decembrie și calculele domnului Ciolacu și ale strategilor PSD au fost total eronate și au împins România pe marginea prăpastiei, pentru că de asta suntem aici,” spune Pîrvulescu, semnalând că greșelile tactice ale PSD au avut consecințe grave, iar acum România se află într-o situație precară.

„PNL-ul a jucat cartea amânării alegerilor, acum plătesc cu vârf și îndesat, dar și PSD-ul s-a jucat și știți, uneori când joci la cacealma, uneori poți să pierzi în favoarea ta,” adaugă el, subliniind că, în ciuda greșelilor făcute, există încă o șansă pentru PSD de a răsturna situația, dar aceasta depinde de modul în care va gestiona situația electorală și fragmentarea politică.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...