România ar înregistra pagube de 6 miliarde euro la un cutremur similar celui din 1977; doar 20% din locuințe sunt asigurate
Pagubele totale pe care le-ar înregistra România în cazul producerii unui cutremur similar celui din 1977 s-ar ridica la circa 6 miliarde de euro, doar 20% din cele 8 milioane de locuințe fiind acoperite de asigurări obligatorii și 14% de asigurări facultative, a declarat, marți, Aurel Badea, coordonator al secțiunii Asigurări de Bunuri și Proprietăți UNSAR.
Raportat la portofoliul pe care îl deține PAID — Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale — pagubele pe care le-ar provoca un cutremur similar celui din 1977 s-ar ridica la 775 milioane de euro.
"În 2016, am solicitat unui broker de reasigurare să facă o simulare la nivelul întregii populații de locuințe. Pagubele au fost calculate pe baza unui model statistic. Erau undeva la 6 miliarde de euro la nivelul întregii populații de locuințe. Doar 20% au asigurare obligatorie și doar 14% au asigurare facultativă. În cazul unui cutremur de tipul celui din 1977, majoritatea pagubelor sunt în zona de asigurări obligatorii, iar PAID acoperă primele de 10.000 — 20.000 de euro. Peste 20.000 de euro la nivel de clădire vor fi puține locuințe. Vor fi acele locuințe avariate major, nelocuibile sau cu avarii structurale. Sigur, în polițele facultative rămân și bunurile din locuință și/sau anexele care nu fac corp comun cu locuința și care nu sunt asigurate prin polița obligatorie", a spus Badea, într-o conferință de presă.
Aurel Badea a subliniat că această sumă, de 6 miliarde de euro, reprezintă o estimare realizată pe baza datelor despre piața de locuințe, care se ridică la 8 milioane de locuințe, și care reprezintă pagube totale în caz de cutremur cum a fost cel din 1977.
"Majoritatea, însă, sunt neasigurate, deci majoritatea nu ar face obiectul unei indemnizații financiare, nu ar putea să aibă resursele financiare pentru a putea fi reconstruite sau pentru a se relua în condiții de normalitate viața economică și socială. Asta cred că este, de fapt, una dintre temele principale asupra căreia trebuie atrasă atenția", a spus acesta.
La rândul său, directorul general al PAID, Nicoleta Radu-Neacșu, a dat asigurări că această companie este reasigurată "peste un eveniment echivalent cu cel din 1977". Ea a subliniat că este vorba doar despre portofoliul PAID.
"Noi nu vorbim decât despre portofoliul PAID, nu vorbim despre paguba României, pentru că nu am studiat așa ceva. Utilizând un model extrem de complex și care se potrivește foarte bine pe specificul nostru (al României — n. r.), RMS, noi suntem acum asigurați pentru un eveniment care se produce o dată la 175 — 180 de ani. Evenimentul din 1977 este, conform RMS, unul la 170 de ani. Deci, noi suntem reasigurați în momentul de față peste un eveniment echivalent cu cel din 1977. Niciodată un eveniment nu poate fi exact ca unul care s-a produs anterior. Deci, limitele în care poate avea loc un cutremur sunt practic imposibil de descris. Dar, dacă este să o luăm statistic, suntem reasigurați peste un eveniment precum cel din 1977", a subliniat șeful PAID.
Potrivit acesteia, programul de reasigurare al companiei este în prezent de 800 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că aceasta este suma totală pe care PAID o poate oferi sub formă de despăgubiri deținătorilor de polițe PAD în cazul producerii unei catastrofe.
"Deci, este maximul de sumă cu care îi putem despăgubi pe clienții noștri, în funcție de dimensiunea evenimentului. Valoarea evenimentului (producerea unui cutremur precum cel din 1977 — n. r.) este de 775 de milioane de euro, și aici mă raportez la portofoliul pe care îl are PAID, nu este vorba despre daune la nivelul țării. Deci, noi vorbim acum de 20% maximum locuințe asigurate. Ca număr de dosare, evenimentul din 1977 a avut undeva la 30.000 de clădiri prăbușite în totalitate și aproape de 200.000 de clădiri afectate la nivel de țară", a precizat Nicoleta Radu-Neacșu.
Oficialul PAID a explicat că seismul din 1977, conform modelului RMS — un model destul de exigent și ale cărui premise se potrivesc cu situațiile existente în România — este catalogat drept un eveniment care se produce odată la 170 de ani.
"Suntem pregătiți în momentul de față să despăgubim orice eveniment care este de dimensiunea celui din 1977, poate chiar mai mult, dar noi răspundem pentru asigurările obligatorii. Încercăm să creștem permanent programul de reasigurare, astfel încât să ajungem să acoperim evenimente din ce în ce mai mari. În cazul în care cutremurul va fi de 10 grade, așa cum cineva a avut nefericita inspirație să trimită în eter o informație, da, cu siguranță, vom fi depășiți de situație, dar cred că nu vom mai exista noi, ăștia de pe aici, care să vorbim despre cutremure. (...) Vorbim despre limite normale ale evenimentelor, lucruri care s-au mai întâmplat. Pot apărea evenimente care nu s-au întâmplat niciodată. Natura este foarte greu de anticipat", a subliniat directorul general al PAID.
Potrivit președintelui PAID România, Francois Coste, România este mai bine pregătită comparativ cu Italia în ceea ce privește sistemul de asigurare împotriva dezastrelor naturale.
"Suntem în România mai bine pregătiți decât în Italia. Italia nu are un sistem de asigurare de stat sau privat pentru locuințe în sensul catastrofelor naturale. Treptat construim rezerva în România și suntem deja la un nivel ridicat. Cu 800 de milioane de euro putem face față unui eveniment cum a fost cel din 1977", a subliniat Coste.
În plus, Aurel Badea a precizat că nu se cunoaște capacitatea de reasigurare la nivelul asigurărilor pentru locuințe facultative, întrucât informația este confidențială.
"Capacitatea de reasigurare pentru locuințe nu este disponibilă în informații pentru că nu o avem la nivelul UNSAR pentru industria de asigurări facultativă, dar, prin reglementările Solvency II, ea s-a îmbunătățit semnificativ față de 2010, 2011, 2012. Informația este confidențială", a subliniat reprezentantul UNSAR.
AGERPRES