România apare pe lista țărilor unde se caută informații despre pagerele explozive din Liban

România apare pe lista țărilor unde se caută informații despre pagerele explozive din Liban

România apare pe lista țărilor unde se caută informații despre pagerele care au făcut explozie în Liban, unde au ucis sau rănit circa 3000 de membri ai grupării teroriste Hezbollah.

Procurorii taiwanezi au declarat joi, 26 septembrie, că au interogat până acum patru persoane în calitate de martori în ancheta lor privind o companie taiwaneză legată de pagerele care au explodat săptămâna trecută în Liban, căutarea de răspunsuri în rezolvarea acestui mister implicând inclusiv România, potrivit Reuters.

Surse de securitate au declarat că Israelul este responsabil pentru exploziile pagerelor, o acţiune care a amplificat tensiunile între cele două părţi. Israelul nu a confirmat, dar nici nu a negat implicarea sa.

Modul şi momentul în care pagerele au fost înarmate şi detonate de la distanţă rămân un mister public, iar vânătoarea de răspunsuri a implicat Taiwan, Bulgaria, Norvegia şi România, susține Reuters.

Compania Gold Apollo, cu sediul în Taiwan, a declarat săptămâna trecută că nu a fabricat dispozitivele utilizate în atac şi că firma BAC, cu sediul în Ungaria, căreia i-au fost atribuite pagerele, avea licenţă pentru utilizarea mărcii sale. Guvernul taiwanez a declarat, de asemenea, că pagerele nu au fost fabricate în Taiwan.

Un purtător de cuvânt al biroului procurorilor din districtul Shilin din Taipei, care a condus ancheta privind Gold Apollo, a declarat că, pe lângă cele două persoane interogate săptămâna trecută, a interogat şi un angajat actual şi un fost angajat în calitate de martori. „Procesăm acest caz cu celeritate şi încercăm să găsim o soluţie cât mai curând posibil”, a adăugat purtătorul de cuvânt, refuzând să numească persoanele interogate sau să spună dacă procurorii intenţionează să interogheze şi alte persoane.

Săptămâna trecută, procurorii i-au interogat pe preşedintele şi fondatorul Gold Apollo, Hsu Ching-kuang, şi pe Teresa Wu, singura angajată a unei companii numite Apollo Systems.

Gold Apollo nu a comentat această anchetă şi nu a răspuns joi la o nouă solicitare de comentarii. Reuters nu a reuşit să ia legătura cu Wu pentru comentarii. Niciunul dintre cei doi nu a răspuns întrebărilor reporterilor săptămâna trecută, când au părăsit biroul procurorilor.


Citește și:

populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…