România – Andorra, diseară, într-un decor atipic: Cu cei mici mergem spre un vis mare!
Euro 2024 (14 iunie – 14 iulie) e un turneu care ne cheamă cu brațele deschise, la ce grupă preliminară avem, deși noi ținem să ne facem viața grea în drum spre Germania! După cum s-a văzut și joi, în remiza cu Belarus, la Budapesta (0-0). Chiar și așa, e nevoie de un rateu colosal ca să ratăm locul 2, ultimul care duce în Germania.
Fanii mici ai României pot asista la o victorie foarte importantă
Pe lângă avansul pe care îl avem în clasament față de Israel, suntem favorizați și de nenorocirea care a lovit această țară, prinsă în mijlocul unui război sângeros. Care a și aruncat în aer programul echipei pregătite de Alon Hazan (56 de ani) în preliminarii. Partida cu Elveția a fost reprogramată, iar cea din deplasare, cu Kosovo, urmează să aibă aceeași soartă, după cum a anunțat UEFA.
Și deciziile care ne sunt favorabile nu se rezumă la situația Israelului! După incidentele din partida cu Kosovo de luna trecută, șefii federației s-au temut că vom încheia partidele de acasă, în aceste preliminarii, cu porțile închise. Forul european a fost însă blând cu noi. Și ne-a pedepsit doar pentru duelul cu Andorra la care vor putea asista, totuși, copii sub 14 ani. Fiecare grup de cel mult zece copii trebuie să fie însoțit de un adult. Potrivit estimărilor FRF, pe Arena Națională vor fi în jur de 15.000 de spectatori. Această situație ne convine mult mai mult, mai ales când ne gândim că alternativa era disputarea unui meci fără spectatori.
Am avut un meci de record mondial
Ce urmează în partida România – Andorra nu e o situație nemaiîntâlnită pentru tricolori. Naționala s-a mai confruntat cu un astfel de caz în urmă cu exact 4 ani. Atunci, România a fost încurajată de 30.000 de suporteri, cei mai mulți dintre ei fiind minori, la meciul cu Norvegia (1-1) din preliminariile Euro 2020.
Pe octombrie 2019, micuții fani ai României au stabilit un record mondial! Pentru că nu s-a mai înregistat în istorie o asistență atât de mare, numai cu cei mici în tribune. La vremea respectivă, norvegienii n-au digerat prea bine decizia UEFA, mai ales că sperau să joace în fața unui stadion gol. Ulterior, furia norvegienilor s-a reflectat în modul în care au descris atmosfera în presa lor: „Sunete tribale asurzitoarte din partea copiilor, la București“. Cotidianul Dagsavisen, unul dintre cele mai importante din Norvegia, a continuat: „Ar trebui să fie tribune goale și liniște completă. În schimb, Norvegia a fost surprinsă de o atmosferă haotică deja din timpul încălzirii. Fanii minori, care au umplut stadionul, au acaparat tot sunetul din scaunele lor. Chiar înainte ca echipele să se încălzească și ca iarba să fie udată, nivelul de zgomot era la fel de mare ca în timpul unei faze dramatice dintr-un meci captivant“.
Acum, probabil atmosfera va fi ceva mai liniștită, având în vedere că numărul spectatorilor va fi mai mic. În schimb, o eventuală victorie cu Andorra ne poate determina să punem șampania la rece, în așteptarea calificării matematice la Euro 2024.
29.854
de susținători a avut România la meciul cu Norvegia, pe 15 octombrie 2019, dintre care 27.000 au fost copii.
Preliminarii Euro 2024, grupa I
Joi
Andorra – Kosovo 0-3
Belarus – România 0-0
Duminică
Elveția – Belarus 19.00
România – Andorra (21.45, Prima TV)
Clasament
1. Elveția 6 4 2 0 17-5 14
2. România 7 3 4 0 9-4 13
3. Israel 6 3 2 1 7-7 11
4. Kosovo 7 1 4 2 8-8 7
5. Belarus 7 1 2 4 4-11 5
6. Andorra 7 0 2 5 3-13 2
*Primele două clasate vor obține calificarea la turneul final.
Programul grupei până la finalul campaniei
*15 noiembrie: Israel – Elveția
*18 noiembrie: Belarus – Andorra, Elveția – Kosovo, Israel – România
*21 noiembrie: România – Elveția, Andorra – Israel, Kosovo - Belarus
*Meciul Kosovo – Israel urmează să fie reprogramat de UEFA.
Lotul României
*Portari: Moldovan (Rapid), Niță (Gaziantep), Târnovanu (FCSB)
*Fundași: Rațiu (Rayo Vallecano), Sorescu (Rakow), Drăgușin (Genoa), Rus (Pafos), Burcă (Al-Okhdood), Racovițan (Rakow), Bancu (Universitatea Craiova), Borza (Rapid)
*Mijlocași: Screciu (Universitatea Craiova), M. Marin (Pisa), R. Marin (Empoli), Stanciu (Damac), Cicâldău (Konyaspor), Olaru (FCSB), Moruțan (Ankaragucu), Man (Parma), I. Hagi (Alaves), Mihăilă (Parma), Coman (FCSB)
*Atacanți: Alibec (Muaither), Drăguș (Gaziantep), Bîrligea (CFR Cluj), L. Munteanu (Farul Constanța)
Selecționer: Edward Iordănescu (45 de ani)
Sursa: adevarul.ro