România: Agențiile de presă internaționale relatează despre consecințele modificării legislației penale prin ordonanță de urgență

România: Agențiile de presă internaționale relatează despre consecințele modificării legislației penale prin ordonanță de urgență

Agențiile de presă internaționale relatează pe larg miercuri după-amiază despre evoluțiile din România în urma modificărilor legislației penale prin ordonanță de urgență, decise marți seara de guvernul de la București.

Agenția France Presse titrează ''România — mobilizare pentru a apăra justiția anticorupție'' și notează că ''România se confruntă cu noi turbulențe politice după o decizie extrem de contestată a guvernului de a relaxa legislația anticorupție, suscitând îngrijorarea Bruxelles-ului și un val de proteste în țară''. AFP amintește că miercuri Comisia Europeană a declarat că urmărește cu ''mare îngrijorare'' evoluțiile din România și a avertizat cu privire la orice ''regres'' în materie de luptă anticorupție.

''La București, circa 1.000 de persoane s-au strâns din nou miercuri dimineața în fața sediului guvernului și noi manifestații sunt prevăzute în cursul serii'', scrie AFP. Aceasta menționează, printre altele, prezența miercuri dimineață a președintelui Klaus Iohannis la ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), unde șeful statului român le-a cerut membrilor CSM să sesizeze Curtea Constituțională pentru a încerca să remedieze situația creată prin ''grava încălcare a independenței justiției''.

''Textul dezincriminează mai multe infracțiuni și face ca abuzul de putere, un cap de acuzare frecvent, să fie pasibil de pedepse cu închisoarea numai dacă provoacă un prejudiciu mai mare de 44.000 de euro. El ar urma să-i permită mai ales liderului Partidului Social-Democrat (PSD), Liviu Dragnea, să scape de principalul cap de acuzare care îl vizează într-un proces privind angajarea fictivă, proces început marți'', relatează France Presse.

Reuters amintește de anunțul CSM potrivit căruia va sesiza Curtea Constituțională a României. ''Ordonanța, prezentată de guvernul social-democrat condus de premierul Sorin Grindeanu după preluarea puterii la începutul lunii ianuarie, a provocat critici dure și a dus la cele mai mari proteste de stradă de la căderea comunismului în România, în 1989'', menționează sursa citată.

Agenția de presă britanică citează declarația comună publicată miercuri de președintele și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și Frans Timmermans, potrivit căreia ''lupta împotriva corupției trebuie să avanseze, nu să fie subminată''. Reprezentanții CE au spus că urmăresc cu ''mare îngrijorare evoluțiile recente din România'' și au atras ''atenția asupra posibilelor regrese'', executivul comunitar promițând că ''va examina în detaliu ordonanțele de urgență privind Codul Penal și legea cu privire la grațieri''.

Luarea de poziție a Comisiei Europene față de recentele decizii ale guvernului de la București este menționată și de agenția Xinhua. Este amintit și faptul că după adoptarea ordonanțelor de către guvernul român marți seară, ministrul justiției Florin Iordache a declarat că abuzul în serviciu va fi considerat infracțiune numai dacă prejudiciul depășește 200.000 lei (47.463 dolari americani). ''La scurt timp după aprobarea ordonanțelor, la București mii de oameni s-au adunat în fața sediului guvernului. De asemenea, au avut loc proteste și în alte mari orașe din țară'', adaugă agenția chineză de presă.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri