România a intrat din nou pe deficit în comerțul cu produse agroalimentare;exporturile au totalizat 5,7 miliarde de euro în 2015

România a intrat din nou pe deficit în comerțul cu produse agroalimentare;exporturile au totalizat 5,7 miliarde de euro în 2015

România a exportat anul trecut peste 15 milioane de tone de produse agroalimentare, în valoare de 5,73 miliarde de euro, în creștere cu 4,6% pe cantitate și cu 6% din punct de vedere valoric, comparativ cu anul 2014, însă a intrat din nou pe deficit, după doi ani în care a raportat excedent în comerțul internațional cu produse agroalimentare, deoarece importurile au fost ușor mai ridicate în 2015 față de anul precedent.

Potrivit datelor furnizate AGERPRES de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, importurile de alimente au fost de 8,5 milioane de tone și în sumă de 5,82 miliarde euro, depășind cu aproape 2,4 milioane de euro cantitatea de 6 milioane de tone importată în 2014 și cu 19 procente valoarea de 4,89 miliarde de euro înregistrată în 2014.

În acest context, deficitul României cu produse agroalimentare a totalizat 89,02 milioane de euro.

Produsul care a adus cele mai mari încasări din comerțul intra și extracomunitar a fost porumbul cu aproape 960 de milioane de euro pentru o cantitate de 5,1 milioane de tone, fiind urmat de țigările de foi, trabucurile și țigaretele (51.659 tone) cu 917,49 milioane de euro.

Grâul și meslinul (-amestec de grâu cu secară în proporție de doi la unu-) au ocupat poziția a treia la încasări, cu 692,5 milioane euro pentru 3,55 milioane tone, iar semințele de floarea soarelui (chiar și sfărâmate) și cele de rapiță au adus României un plus de 452,2 milioane de euro, respectiv 300,85 milioane euro în 2015. Cantitățile care au plecat pe piețele externe s-au cifrat la 1,099 milioane tone pentru semințele de floarea soarelui și la 773.494 tone la semințele de rapiță.

Pe de altă parte, România a rămas în continuare "campioană" la importul de carnea proaspătă de porc, în condițiile în care anul trecut au fost aduse din spațiul comunitar și de pe piețele terțe o cantitate de 188.689 tone, în valoare de 295,7 milioane de euro.

Potrivit datelor MADR, chiar dacă anul trecut, România a exportat cantități importante de porumb a și importat cantități semnificative, respectiv 1,62 milioane de tone pentru care a cheltuit aproape 294 de milioane de euro. Tutunurile brute sau neprelucrate au ocupat poziția a treia la importuri cu 220 de milioane de euro pentru o cantitate de 39.488 tone.

În 2015, Uniunea Europeană a fost principalul partener în comerțul agroalimentar al României, în condițiile în care livrările de produse agroalimentare către această destinație au avut o pondere valorică de 65%, în timp ce achizițiile din statele membre UE au deținut o pondere de 81%.

AGERPRES/(AS — autor: Mariana Nica, editor: Constantin Balaban, editor online: Ada Vîlceanu)


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…