România a importat de la Gazprom 962 milioane de metri cubi de gaze în 2020
Grupul rus Gazprom a exportat anul trecut spre România o cantitate de 962 milioane de metri cubi de gaze naturale, în scădere cu 3,2% comparativ cu 994 milioane de metri cubi în 2019, arată datele publicate luni de grupul Gazprom.
Conform acestor date, România este unul dintre cei mai mici clienţi ai Gazprom din regiune, în condiţiile în care anul trecut Ungaria a importat de la Gazprom 8,637 miliarde de metri cubi de gaze naturale, Republica Moldova 3,04 miliarde de metri cubi, Bulgaria 2,28 miliarde de metri cubi şi Serbia o cantitate de 1,346 miliarde de metri cubi.
Practic, singurele state din regiunea Europei Centrale şi de Est care au importuri mai mici de gaze naturale de la Gazprom decât România sunt: Lituania, Slovenia, Estonia, Bosnia-Herţegovina şi Macedonia de Nord.
Pe ansamblu, exporturile Gazprom în Europa au scăzut cu 12,1% în 2020 până la 174,97 miliarde de metri cubi, în condiţiile în care preţurile şi cererea în industria energetică au fost afectate de pandemia de coronavirus. Principalul client european al Gazprom a fost Germania, în cazul căreia importurile au scăzut cu 14,3% în 2020 până la 45,8 miliarde de metri cubi. Următoarele două pieţe importante ale Gazprom sunt Italia şi Belarus, în cazul cărora exporturile grupului rus au înregistrat scăderi de 5,9%, respectiv 7,4%.
În cazul altor pieţe din Europa, exporturile Gazprom au înregistrat evoluţii mixte cu creşteri mari în ţări precum Slovacia (34,6%), Grecia (25,1%) şi Danemarca (10,5%) şi scăderi importante în achiziţiile unor ţări precum Marea Britanie (minus 41,6%), Cehia (minus 37,8%), Serbia (minus 37%), Croaţia (minus 34,8%), Finlanda (minus 34,5%) şi Ungaria (minus 17,9%).
Gazprom, primul producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.
Companiile româneşti nu au contracte de import încheiate direct cu Gazprom, ci cu două firme intermediare, respectiv Imex Oil, o subsidiară a grupului rus Conef, şi WIEE, un joint-venture între Gazprom şi firma germană Wintershall. AGERPRES