Expertul SRI a dat detalii despre evoluţia atacurilor cibernetice în contextul războiului Rusiei în Ucraina într-o conferinţă organizată de Financial Intelligence. „Poate că nu era vizată şi România şi alte state din regiune, dar atacurile cibernetice nu ţin cont de graniţe. În speţă a existat un atac la adresa unei infrastructuri satelitare. Din evaluarea comunităţii de Intelligence şi evaluarea NATO a fost vizată în principiu Ucraina, doar că acea infrastructură satelitară deservea mai multe state printre care şi România. Au existat în acel moment o serie de infrastructuri care au fost indisponibilizate. Într-un timp relativ scurt au revenit în funcţiune şi ulterior România s-a alăturat unei coaliţii internaţionale prin care a fost atribuit public atacul către Federaţia Rusă.”, a declarat marţi Florin Pană, expert SRI.
„În rest, vizibil în mediul online, au fost clar atacurile lansate de Killnet, cele care au reuşit să indisponibilizeze zeci de site-uri ale instituţiilor din România şi companii private. Au fost indisponibilizate între câteva minute şi câteva ore, însă răspunsul tuturor institutiilor responsabile a fost prompt şi am reşit să repunem în funcţiune toate infrastructurile astfel încât cetăţenii să nu ducă lipsă de niciun serviciu.”, a mai spus expertul SRI.
Numărul adreselor IP utilizate pentru atacuri cibernetice în contextul războiului Ucraina-Rusia a crescut din nou, odată cu atacurile DDoS care au vizat site-urile unor instituţii publice/organizaţii private din România, revendicate de gruparea Killnet afiliată Rusiei, a anunţat luna trecută Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), arată
hotnews,ro . Peste 11.400 de adrese IP au fost utilizate până în data de 3 mai, unele şi din România.
Recent, preşedintele Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, Cristian Chirteş, a făcut un apel către clasa politică pentru adoptarea legislaţiei în domeniul securităţii cibernetice. „Doresc să subliniez importanţa elaborării legislaţiei în domeniul securităţii cibernetice, legislaţie care astăzi România din păcate nu o are şi cred că trebuie urgentată, sunt convins că trebuie urgentată legea securităţii cibernetice, care este într-o formă finală şi fac un apel decidenţilor politici să vină în Parlament cu această lege. (..) Am avertizat încă din luna februarie asupra unor posibile atacuri cibernetice care era posibil să vizeze site-uri sau infrastructuri critice şi astăzi mai mult decât în luna februarie readuc în atenţia tuturor avertismentele date de către SERI cu privire la posibilitatea unor noi atacuri cibernetice în perioada următoare. SRI, prin Cyberint, a identificat vulnerabilităţi şi bineînţeles a făcut recomandări tuturor instituţiilor care au fost afectate de aceste atacuri şi nu numai”, a declarat Cristian Chirteş, la finalul unei şedinţe la care, conform
economica.net, a participat directorul Centrului Naţional Cyberint – Serviciul Român de Informaţii, Anton Rog. Potrivit acestuia, legea securităţi cibernetice trebuie să stabilească clar atribuţiile fiecărei entităţi din acest domeniu.