România a avut a doua mare creştere economică din UE în trimestrul al treilea

România a avut a doua mare creştere economică din UE în trimestrul al treilea

Produsul Intern Brut a crescut cu 0,2% în zona euro şi cu 0,3% în Uniunea Europeană în trimestrul al treilea 2018 comparativ cu trimestrul al doilea, statele membre cu cele mai puternice ritmuri de creştere fiind Malta (3,6%) şi România (1,9%), arată datele preliminare publicate vineri de Eurostat.

Comparativ cu trimestrul al treilea al anului trecut, PIB a crescut cu 1,6% în zona euro şi cu 1,8% în UE.

Consumul final al gospodăriilor a avut o contribuţie pozitivă la creşterea PIB atât în zona euro cât şi în UE, în ambele zone fiind vorba de o contribuţie de 0,1 puncte procentuale, iar contribuţia formării brute de capital a fost uşor pozitivă în ambele zone. Contribuţia balanţei externe la creşterea PIB a fost negativă în zona euro (minus 0,3 puncte procentuale) în zona euro şi neutră în UE. De asemenea, contribuţia stocurilor la creşterea PIB a fost pozitivă atât în zona euro cât şi în UE.

Numărul persoanelor ocupate a crescut cu 0,2% atât în zona euro cât şi în UE în trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu trimestrul al doilea. Comparativ cu trimestrul al treilea al anului trecut, numărul persoanelor ocupate a crescut cu 1,3% în zona euro şi cu 1,2% în UE.

În rândul statelor membre, cele mai mari creşteri ale ratelor de ocupare în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul al doilea au fost înregistrate în Malta (0,9%), Cipru şi Lituania (0,8%), Luxemburg şi Slovenia (0,7%), iar cele mai semnificative scăderi ale ratelor de ocupare au fost înregistrate în Estonia (minus 0,8%), Bulgaria şi Italia (minus 0,3%), Croaţia şi Polonia (minus 0,2%) şi România (minus 0,1%).

Eurostat estimează că în trimestrul al treilea erau 239,3 milioane persoane ocupate în UE, dintre care 158,3 milioane persoane în zona euro, acestea fiind cele mai mari cifre înregistrate vreodată în ambele zone. Concret, numărul persoanelor ocupate a crescut cu 9,6 milioane în zona euro şi cu 15,2 milioane în UE comparativ cu cele mai scăzute nivele înregistrate în 2013, după criza financiară.

Datele provizorii publicate vineri dimineaţa de Institutul Naţional de Statistică arată că în trimestrul trei 2018, avansul economiei a fost de 4,3% pe seria brută şi 4,1% pe seria ajustată sezonier comparativ cu perioada similară a anului trecut. Faţă de trimestrul doi al acestui an, PIB a consemnat o creştere de 1,9% în termeni reali. De asemenea, în perioada ianuarie - septembrie 2018, Produsul intern brut a crescut cu 4,2%, atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier, faţă de perioada similară a anului trecut. AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…